Reuters: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004
![Reuters: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 Reuters: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004](https://businesslife.gr/wp-content/uploads/2014/08/athens-2014.jpg)
Reuters: Ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 η αιτία της κρίσης ή απλά μια χαμένη ευκαιρία;
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν παρουσιαστεί σαν μια ευκαιρία για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να αυξηθεί η ανάπτυξη, αλλά 10 χρόνια μετά τη διοργάνωσή τους, η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει, γράφει το Reuters σε εκτενή ανάλυσή του.
Πολλά από τα άλλοτε λαμπερά Ολυμπιακά ακίνητα έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται περιστασιακά για μη αθλητικά γεγονότα, όπως συνέδρια και γάμοι.
Στο κέντρο κωπηλασίας του Μαραθώνα, αδέσποτα σκυλιά παίζουν μέσα σε αγριόχορτα και καμιά 10αριά νέοι προπονούνται στο νερό.
Αλλά ο χώρος όπου έγιναν οι αγώνες κανό και καγιάκ δεν έχει πια νερό, και ολόκληρες σειρές από καθίσματα έχουν εξαφανιστεί.
Έξι ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους Αγώνες, πολλοί αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα κέρδισε από το πολλών δισ. δολαρίων γεγονός, σημειώνει το Reuters.
Για τους Έλληνες, που τότε φούσκωναν από υπερηφάνεια, οι Αγώνες είναι σήμερα μια εστία θυμού, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια 6ετή ύφεση, ανεργία ρεκόρ, πρόβλημα αστέγων και φτώχεια.
Την ίδια στιγμή, η χώρα δυσκολεύεται να δημιουργήσει έσοδα από τα ακίνητα.
Οι Αγώνες κόστισαν 11 δισ. δολάρια, διπλάσια από όσα είχε εκτιμηθεί αρχικά.
“Ήταν χαμένα χρήματα και όλα έγιναν για το σόου. Κόστισαν πολύ”, λέει ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που τότε ήταν γ.γ. Εμπορίου. Σε αντίθεση με άλλες διοργανώτριες πόλεις, που προτίμησαν προκατασκευασμένες κατασκευές, που μπορούσαν να αποσυναρμολογηθούν, η Ελλάδα επέλεξε να χτίσει βαριά κτίρια “που εξυπηρετούσαν μόνο τα συμφέροντα των εργολάβων”, λέει ο Μάρδας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που μελέτησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1960 έως το 2012, η ελληνική διοργάνωση είχε υπέρβαση κόστους της τάξης του 97%.
“Το να αποφασίσει μια πόλη και μια χώρα να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι σαν να αναλαμβάνουν ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα οικονομικά mega projects που υπάρχουν”, λένε οι Bent Flyvbjerg και Allison Stewart.
Για τους υποστηρικτές των Αγώνων, η αποτυχία της Ελλάδας δεν έχει να κάνει με το κόστος ή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Αντίθετα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι μετέπειτα κυβερνήσεις απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν την Ολυμπιακή κληρονομιά και να τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τον τουρισμό. Μόλις ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, ξενοδοχεία που χτίστηκαν για τους επισκέπτες των Αγώνων έκλεισαν, σημειώνει το Reuters.
“Η κρίση έπρεπε να ήταν μία πρόσθετη πίεση για να κεφαλαιοποιήσουμε την Ολυμπιακή κληρονομιά”, λέει ο Στράτος Σαφιολέας, εκπρόσωπος των Αγώνων του 2004. “Οι Αγώνες ήταν μια χαμένη ευκαιρία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά έχουμε ακόμα την Αρχαία Ολυμπία, έχουμε ακόμα το Μαραθώνα. Το ερώτημα είναι, πότε θα σταματήσουμε να χάνουμε ευκαιρίες;”
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το κόστος των Αγώνων συνέβαλε στην ελληνική κρίση χρέους. “Κόστισαν 8,5 δισ. ευρώ. Φταίνε τα 8 δισ. όταν η Ελλάδα χρωστούσε 360 δισ.;”, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. “Εάν τα βάλετε σε μια ζυγαριά, τα θετικά ξεπερνούν τα αρνητικά, αλλά δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό. Η εικόνα της πόλης άλλαξε”, λέει.