MONEY IS MONEY

Τι είναι χρεωστική κάρτα;

Τι είναι χρεωστική κάρτα;

Τι είναι οι Χρεωστικές – Προπληρωμένες κάρτες σε σχέση με τις πιστωτικές;

Οι χρεωστικές – προπληρωμένες κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και εξυπηρετούν πολλούς από εμάς όταν πρόκειται είτε για αγορές μέσω internet, είτε και εκτός. Χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα είναι μία κάρτα την οποία εκδίδει η τράπεζα είτε όταν ανοίγουμε ένα λογαριασμό, είτε όταν έχουμε ήδη λογαριασμό και ζητάμε μία κάρτα για να βγάζουμε λεφτά από ΑΤΜ.

Οι περισσότερες πλέον κάρτες αναλήψεως που έχουμε στο πορτοφόλι μας, είναι χρεωστικές. Πρόκειται για κάρτες τις οποίες, πέραν από ανάληψη χρημάτων από ATM, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ηλεκτρονικά σαν πιστωτικές κάρτες.

Κατά την πραγματοποίηση μιας αγοράς με μία τέτοια, τα χρήματα που είναι να πληρώσουμε, αφαιρούνται από το λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται. Έχουν επάνω τους την ένδειξη VISA (πιο παλιά ήταν οι VISA Electron) ή MasterCard. Αν έχετε μία τέτοια, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο για να κάνετε αγορές μέσω internet αρκεί να έχετε χρήματα στον λογαρισμό.

Πως λειτουργεί;

Η χρεωστική κάρτα λειτουργεί απλά. Είναι συνδεμένη με έναν τραπεζικό λογαριασμό σας, οπότε ό,τι συναλλαγή κάνετε, αφαιρούνται τα χρήματα από το λογαριασμό αυτόν. Αν δεν έχετε χρήματα στο λογαριασμό σας, τότε η συναλλαγή δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μιας και ο έλεγχος γίνεται σε πραγματικό χρόνο, άρα πολύ απλά, δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε το προϊόν. Δηλ. αν εχετε χρήματα ξοδεύετε, αν δεν εχετε, δεν ξοδεύετε.

Τώρα η κάρτα αυτή, από μπροστά έχει έναν 16ψήφιο αριθμό του στυλ 1234 5678 9123 4567, το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες και την ημερομηνία λήξης υπό μορφή ΜΗΝΑΣ/ΕΤΟΣ. Από πίσω έχει ένα νούμερο με τα 3 τελευταία ψηφία αποκομμένα που είναι και το CVV, που θα σας ζητηθεί κατά την πληρωμή.

Ετσι, όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάτι μέσω internet, φροντίζουμε να έχουμε επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό μας, συμπληρώνουμε τα παραπάνω προαναφερθέντα στοιχεία. Όταν πραγματοποιηθεί η αγορά, δεσμεύεται άμεσα το ποσό που πληρώσαμε, περνάει στο λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού μας, που σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούμε να το κάνουμε ανάληψη και μετά από λίγες μέρες, φεύγει εντελώς από το λογαριασμό μας και περνάει στο λογαριασμό αυτού που πληρώσαμε.

Αυτό είναι όλο! Έτσι απλά λειτουργεί η χρεωστική κάρτα. Τώρα προσοχή, αυτή την κάρτα δεν την δείχνουμε πουθενά, μιας και αν κάποιος γνωρίζει τα στοιχεία που αναφέραμε, υπάρχει περίπτωση να σας χρεώσει χωρίς να έχει την κάρτα, όταν εσείς βάλετε χρήματα στον λογαρισμό σας.

Το καλύτερο όλων, επειδή δεν είναι πιστωτική δεν απαιτεί έγκριση από την τράπεζα και το να έχει κανείς πιστοληπτικά καθαρό προφίλ. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που την κυκλοφόρησαν, για να μπορούν οι άνθρωποι να είναι καταναλωτές ακόμη και χωρίς πιστοληπτική καθαρότητα, αφου οι πιστωτικές καρτες έγιναν παθητικό.

Διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας;

Η διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας, δεν είναι στην εμφάνιση, αλλά στον τρόπο λειτουργίας τους. Όταν αγοράζουμε με τη χρεωστική κάρτα τα χρήματα αφαιρούνται από το λογαριασμό. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, η συναλλαγή δεν πραγματοποιείται.

Όταν αγοράζουμε με την πιστωτική κάρτα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ό,τι αγοράσουμε, μας έρχεται σε λογαριασμό μία φορά το μήνα στο σπίτι και είμαστε αναγκασμένοι να το πληρώσουμε. Για το λόγο του ότι να μην ξεφύγουμε υπάρχει ένα όριο που μας θέτουν, το λεγόμενο πιστωτικό όριο, ώστε να μην την υπερχρεώσουμε μέσα σε ένα μήνα και μετά δεν μπορούμε να την πληρώσουμε.

Και μία ακόμα διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας είναι η φιλοσοφία της κάθε μίας: με την χρεωστική ξοδεύουμε χρήματα που ήδη έχουμε. Αν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε. Με την πιστωτική ξοδεύουμε χρήματα που ακόμα δεν έχουμε και θα αποκτήσουμε για να την ξεχρεώσουμε, σαν ένα είδος δανείου δηλαδή.

Προπληρωμένη κάρτα είναι ουσιαστικά μία κάρτα, η οποία εκδίδεται από μία τράπεζα στο όνομά σας, και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν πιστωτική κάρτα.

Όταν ζητάτε από την τράπεζα την έκδοση μίας τέτοιας, στην ουσία προπληρώνετε το ποσό το οποίο θα έχει μέσα της και μπορείτε έπειτα να τη χρησιμοποιήσετε για τις online αγορές σας, μέχρι εξαντλήσεως του ποσού αυτού. Για παράδειγμα, μπορείτε να εκδώσετε μία προπληρωμένη κάρτα στην τράπεζά σας, πληρώνοντας 300 ευρώ: έτσι θα έχει πλέον υπόλοιπο 300 ευρώ που μπορείτε να το ξοδέψετε στις αγορές σας.

Γιατί να χρησιμοποιήσω μία τέτοια κάρτα;

Αξίζει να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να πάρουμε μία προπληρωμένη κάρτα:

• Καλύτερος έλεγχος των οικονομικών: μπορείτε να τα βάλετε κάτω και να δείτε τι ποσό θα σας έπαιρνε να ξοδέψετε, διαθέτοντάς το για την έκδοση μίας τέτοιας κάρτας, οπότε ξέρετε ότι έχετε για αγορές μόνο αυτό το ποσό, άρα είναι δυσκολότερο να παρασυρθείτε.

• Καλύτερη ασφάλεια: τυχόν υποκλοπές και λάθη κατά τις συναλλαγές σας, στην έσχατη να σας στοιχίσουν το υπόλοιπο της κάρτας σας που είναι στάνταρ και σχετικά μικρό. Από κει και πέρα, δεν πρόκειται να υπερχρεωθείτε με μεγάλα ποσά.

• Είναι απλά ένα τραπεζικό προϊόν: το αγοράζετε, το ξοδεύετε και τέλος. Δεν συνδέεται ούτε με τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε σας έρχονται λογαριασμοί στο σπίτι, κάνοντάς σας να αγχώνεστε για το πως θα τους πληρώσετε.

• τη χρησιμοποιείτε κανονικά στο internet: σαν πιστωτική – χρεωστική κάρτα, λύνοντάς σας έτσι το πρόβλημα των online αγορών.

Ποιες προπληρωμένες κάρτες υπάρχουν;

Αυτή τη στιγμή 5 προπληρωμένες κάρτες υπάρχουν και είναι οι εξής:

• Τράπεζα Κύπρου: Prepaid card
• Attica Bank: Gift Card Visa
• ATE Bank: Prepaid Visa
• Τράπεζας Πειραιώς: WEBUY
• Eurobank: Προπληρωμένη Visa

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως για τις αγορές σας στο internet, εκτός από τις πιστωτικές κάρτες, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρεωστική κάρτα που είναι πολύ εύκολο να εκδοθεί και τη χρησιμοποιείτε και σαν αναλήψεως από μηχάνημα ΑΤΜ.