E-BUSINESS

Απάτες στο διαδίκτυο

Απάτες στο διαδίκτυο

Πως να αναγνωρίζετε τις απάτες (site scam)

Πως να αναγνωρίζετε τις απάτες (site scam) Είναι απολύτως απαραίτητο και το τονίζουμε αυτό, η ανάγκη έρευνας προτού κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια στο ίντερνετ. Σήμερα θα πούμε 5-6 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας, όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με μια νέα ιστοσελίδα. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει το ενδεχόμενο συναλλαγής μαζί της. Ας τα δούμε ένα ένα.

Έτη παρουσίας: Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας.Όταν ένα site μετράει 10 χρόνια στην πιάτσα, τότε οι πιθανότητες να είναι scam ελαχιστοποιούνται. Ας το σκεφτούμε λογικά. Αν ήταν scam, μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια θα είχαν ακουστεί τόσες φήμες, τόσα πράγματα, που εκ των πραγμάτων θα ήταν δύσκολο εώς ακατόρθωτο να εξακολουθεί να λειτουργεί. Δεν ισχύει όμως,πάντα. Τα sites μεταβιβάζονται και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο ιδιοκτήτη. Ίσως ακόμα και οι ίδιοι να έχουν αλλάξει τροπάριο. Όπως και να έχει, αποτελεί τη νούμερο μία εγγύηση.

Τι υπόσχεται: Κάθε μέρα ξεφυτρώνουν site σαν τα μανιτάρια. Υπόσχονται γρήγορο χρήμα, άμεσες πληρωμές και εύκολα κέρδη. Ας το σκεφτούμε και πάλι λογικά. Ας υποθέσουμε πως αυτοί οι τύποι, έχουν βρει τη κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να κερδίζουν μεγάλα ποσά. Γιατί να θέλουν να τη μοιραστούν μαζί μας; Γιατί να δώσουν κομμάτια της πίτας; Κάπου δεν κολλάει το όλο θέμα. Πόσα λεφτά να βγάζεις από ένα ptc site; Και αν βγάζεις 300$ το μήνα, πόσο εύκολο είναι να το κάνω και εγώ; Χρειάζεται άπειρους affiliates, πολύχρονη παρουσία και εντατικό ψάξιμο. Οπότε οι όροι εύκολο, γρήγορο, άμεσο, καταργούνται.

Η δομή του site: Κατά 99,99%, έχουν όλα την ίδια δομή. Το σκεπτικό είναι απλό και κατανοητό. Κάνω αρπαχτή. Ξέρω ότι θα υπάρχω για λίγους μήνες. Γιατί λοιπόν να ξοδέψω χρήματα στο στήσιμο ενός καλού site; Πετάω ένα έτοιμο και βάζω μέσα πολύχρωμες εικόνες και παχιά λόγια. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά το 99% των scam sites, έχουν την ίδια μορφή. Έτοιμο, φθηνό και απλό. Να το σκεφτούμε και πάλι λογικά; Όταν έχω κάτι καλό να προωθήσω, θα φτιάξω και μια αντάξια, του προϊόντος, σελίδα. Κοινή επιχειρηματική λογική. Το ωραίο τραβάει. Αν προσθέσουμε και το καλό προϊόν, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Τι πουλάει και πότε: Μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν πως με το να ανεβάζω βίντεο στη σελίδα τους, θα μπορέσω να φτιάξω τη προίκα μου. Σώπα. Πως δεν το σκέφτηκε η google; Το σκέφτηκε και μάλιστα πριν από χρόνια. Επομένως, όταν εσύ έρχεσαι δεύτερος και καταϊδρωμένος, τι παραπάνω ενδέχεται να προσφέρεις; Τι παραπάνω μπορείς να δώσεις από έναν κολοσσό όπως η google; Καλύτερες τιμές, θα σου πει. Οκ, πάσο.

Το ξανασκέφτομαι λογικά και λέω, “από που βρίσκεις τα λεφτά;” Έρχονται οι επιχειρηματίες και κάνουν ουρά στο site σου και δεν εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις τους στα χέρια της google και της κάθε google; Για να μην μακρηγορούμε, κάθε τι αναχρονιστικό και μη πρωτότυπο, πρέπει να έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι. Κάπου εδώ, να ειδοποιήσω τους “φίλους” των scam sites, πως τα χαπάκια δίαιτας και οι βίζες για Αμερική, δεν έχουν πλέον πέραση.

Easy Money: Είναι δύσκολο να μην ονειρευτείς μια σταδιοδρομία ως πειραματόζωο προϊόντων ομορφιάς, ειδικά όταν μπορείς πραγματικά να χρησιμοποιήσεις το έξτρα εισόδημα. Οι άνθρωποι ξεμυαλίστηκαν για αυτή την εύκολη online εργασία. Οι απατεώνες διαφημίζουν δουλειές όπως λεύκανση δοντιών, προϊόντα μούρων acai, ή τα χάπια απώλειας βάρους στους χρήστες που συμφωνούν να πληρώσουν τα έξοδα αποστολής. Οι διαφημίσεις υπόσχονται στους χρήστες πως θα τους επιστραφούν, αφού ολοκληρώσουν την εξεταστική φάση, κάτι που σπάνια συμβαίνει, αλλά και πάλι, να είστε προσεκτικοί από ό,τι σας ρωτά τις πληροφορίες των πιστωτικών σας καρτών και προσωπικά στοιχεία.

Σου ζητάει λεφτά: Όταν δίνω λεφτά, περιμένω αντάλλαγμα. Έχω αγοράσει κάτι και περιμένω να το δω. Πως εσύ, ζητάς με το καλημέρα λεφτά; Και τι θα μου δώσεις; Το βιβλίο με τους 1000 τρόπους να βγάλεις λεφτά στο ίντερνετ, που υπόσχεσαι στη σελίδα σου; Αυτό, για το οποίο έχεις βάλεις 5-6 στημένα σχόλια και ιστορίες; Θα σε γέλασαν. Site που σου ζητάει λεφτά με το καλημέρα, είναι κατά 99,99% scam. Τόσο απλό. Ποτέ, μα ποτέ, μην δώσετε λεφτά σε τέτοιου είδους sites. Θα τα κλαίτε.

Στοιχεία εγγραφής: Κάτσε ρε φίλε. Συναλλαγή δεν θα κάνουμε, κάποιο προϊόν δεν θα μου παραδώσεις. Θέλω μόνο να διαβάσω αυτά που γράφεις και υπόσχεσαι. Γιατί λοιπόν μου ζητάς όνομα, επίθετο, διεύθυνση, πόλη και κινητό τηλέφωνο; Μήπως γιατί τα βάζεις όλα σε μια λίστα και μετά τα πουλάς σε εταιρείες; Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρουμε. Ακόμη και για πληρωμή, χρειάζονται μόνο όνομα, email και paypal email/ αρ.λογαριασμού τράπεζας (περαιτέρω στοιχεία μόνο σε ελληνικές εταιρείες και σε σπάνιες περιπτώσεις, σε εταιρείες του εξωτερικού). Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Τρόποι διαφήμισης: Κανένα σοβαρό site, καμιά σοβαρή εταιρεία, δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να αγοράσει λίστες με χιλιάδες email και να στείλει newsletters, χωρίς να έχει προηγηθεί εγγραφή σε αυτό. Κανένα και καμία. Οι σοβαρές εταιρείες, σε ρωτάνε. Θέλεις κύριες να γραφτείς στο newsletter μας; Γράψου και θα το λαμβάνεις. Τόσο απλό. Γενικότερα, διαφημίσεις με περίεργους τρόπους, πλάγια προσέγγιση και ύποπτες κινήσεις, φανερώνουν ένα scam από εδώ μέχρι το συμπαθέστατο Τζιμπουτί.

ΕΡΕΥΝΑ: Για το τέλος, αφήσαμε το αγαπήμενο μας. Αυτό που σας λέμε σε κάθε παρουσίαση. ΕΡΕΥΝΑ. Αναζητήστε πληροφορίες για κάθε site και εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετά σχόλια άλλων ανθρώπων, πάνω στα οποία μπορείτε να βασιστείτε. Αν είναι scam, κάποιος θα την έχει πατήσει πριν από εσάς. Αν δεν είναι, τότε θα βρείτε θετικές κριτικές και αποδείξεις.

Νομίζουμε και ευελπιστούμε, πως έχουμε καλύψει ένα μεγάλο, αν όχι όλο, φάσμα ενός scam site [σάιτ απάτη] Να προσέχετε.

Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα;

α) Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους.

Στις περιπτώσεις αυτές, κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία κι αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

Επιπλέον, αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

Επιπροσθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου (phishing). Ειδικότερα, ο πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμό λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ.), για λόγους πχ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας. Το μήνυμα, μέσω υπερσυνδέσμου, τους οδηγεί σε μια πλασματική ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα να πείθεται και να χορηγεί τα επίμαχα στοιχεία.

β) Διακίνηση μηνυμάτων με απατηλό περιεχόμενο, που επιδιώκουν την εξαπάτηση.

Ειδικότερα, ο τρόπος δράσης των κακόβουλων δραστών στην εν λόγω μορφή απάτης, που περιγράφεται υπό τον όρο «Ισπανικό Λόττο», είναι η μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους ενημερώνουν ότι έχουν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό της τάξεως των εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλεκτρονική κλήρωση του διαδικτύου.

Οι δημιουργοί των μηνυμάτων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, χρησιμοποιούν παραπλήσια ονόματα μεγάλων εταιρειών (πχ. Microsoft , Yahoo κλπ) και συνοδεύουν τα μηνύματα που αποστέλλουν με πλαστά πιστοποιητικά όσον αφορά στην υποτιθέμενη ηλεκτρονική κλήρωση.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι ζητούν από τους υποτιθέμενους νικητές την προπληρωμή κάποιων φόρων ή/και εξόδων εκταμίευσης των χρημάτων, ποσό που συνήθως είναι της τάξης των μερικών χιλιάδων δολαρίων.

γ) «Απάτες 419» ή «Νιγηριανές Απάτες»

Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.) υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.) χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.

Κατεβάστε και μελετήστε το pdf WEB_DECEPTION του Πανεπιστημίου Μακεδονίας