ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«βασιλιάς» της χάρτινης σακούλας

«βασιλιάς» της χάρτινης σακούλας

Επιχειρηματίας Andrew Mupuya

Ο 21χρονος «βασιλιάς» της χάρτινης σακούλας που ξεκίνησε έχοντας μόλις $14

Ο βραβευμένος επιχειρηματίας Andrew Mupuya ήταν μόλις 16 ετών όταν αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο.

Αυτό έγινε το 2008, όταν και οι δύο γονείς του Mupuya έχασαν τη δουλειά τους και μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μόνο την κάλυψη των διδάκτρων του. «Έπρεπε να καλύψω τις βασικές ανάγκες μου», θυμάται ο επιχειρηματίας από την Ουγκάντα. «Αποφάσισα να αντιμετωπίσω τον κόσμο μόνος μου.

Ακούσια, η κυβέρνηση της Ουγκάντα προσέφερε βοήθεια στον Mupuya. Εκείνη την εποχή, οι υπάλληλοι της χώρας ανακοίνωσαν ότι εξέταζαν την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών για τη μείωση της περιβαλλοντικής ζημίας. Ο Mupuya, ο οποίος ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, αμέσως το είδε ως μια ευκαιρία για να ξεκινήσει μια εταιρεία παραγωγής χάρτινης σακούλας.

«Διεξήγαγα μια μελέτη σκοπιμότητας, μια έρευνα αγοράς γύρω από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, περίπτερα και σούπερ μάρκετ στην Καμπάλα και ανακάλυψα ότι υπήρχε ανάγκη της αγοράς για χάρτινες σακούλες».

Για να ξεκινήσει τη μικρή εγχείρησή του, ο Mupuya κατάλαβε ότι χρειάζεται ένα κεφάλαιο 36.000 σελίνια Ουγκάντας ($14). Έβγαλε τα πρώτα του $ 11 από την πώληση 70 κιλών χρησιμοποιημένων πλαστικών φιαλών που είχε συλλέξει και στη συνέχεια δανείστηκε το υπόλοιπο 3 δολαρίων από την δασκάλα του και ξεκίνησε την επιχείρηση με τις χάρτινες σακούλες σε μικρή κλίμακα.

Από τότε, η επιχείρηση του έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, στην ηλικία των 21, ο Mupuya είναι ο ιδιοκτήτης του Συνδέσμου Επενδύσεων Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Yeli), την πρώτη εισηγμένη εταιρεία χάρτινων σακουλών στην Ουγκάντα.

Ο νεαρός επιχειρηματίας απασχολεί 16 άτομα που παράγουν μέχρι και 20.000 χάρτινες σακούλες κάθε εβδομάδα. Ο μακρύς κατάλογος των πελατών του περιλαμβάνει εστιατόρια, καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, ιατρικά κέντρα καθώς και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Samsung για την οποία η Yeli έχει κάνει περίπου 1.000 τσάντες για τα τοπικά καταστήματα της εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών.

«Αυτή τη στιγμή έχω 72 πελάτες. Το 90% των πελατών μας είναι χρόνια κοντά μας» λέει ο Mupuya.

Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Mupuya και οι έξυπνες επιχειρηματικές δεξιότητες έχουν αναγνωριστεί με μια σειρά από βραβεία τα τελευταία χρόνια. Το 2012, ο Mupuya ήταν ο νικητής των 30,000 δολαρίων, βραβείο Anzisha, ένα μεγάλο βραβείο που δίνεται στους νέους επιχειρηματικούς ηγέτες της Αφρικής που παίρνουν την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αναγκών στις κοινότητές τους.

Προς το παρόν, ο Mupuya προμηθεύεται χαρτί από το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας. Η επιχείρησή του στεγάζεται στο Kasokoso, μια παραγκούπολη λίγο έξω από το πολύβουο κέντρο της πόλης της Καμπάλα. Εδώ, όλα γίνονται με το χέρι και με ακρίβεια. Οι εργαζόμενοι του Yeli παράγουν χιλιάδες σακούλες καθημερινά, κόβοντας το χαρτί με το χέρι και στη συνέχεια διπλώνοντάς το και κολλώντας το κατάλληλα.

«Το όραμά μου είναι να έχουμε μια καθαρότερη Αφρική μέσω της εξάλειψης της χρήσης των πλαστικών σακουλών και να δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση του χαρτιού. Ονειρεύομαι να έχω ένα μεγάλο εργοστάσιο όπου θα είμαι σε θέση να παρέχω χάρτινες σακούλες σε όλη την Αφρική. Έτσι πιστεύω, ότι αυτή είναι μόνο η αρχή» προσθέτει ο Mupuya, δίνοντας έμφαση στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Success is in the bag for paper king

Entrepreneurs Andrew Mupuya final-products

Success is in the bag for paper king

Entrepreneurs Andrew Mupuya (3)

Entrepreneurs Andrew Mupuya (5)