MONEY IS MONEY

Πώς να βγάλετε χρήματα

Πώς να βγάλετε χρήματα

Ποιον να ακούτε αν θέλετε να βγάλετε χρήματα.

Κι άρα ποιόν να μην ακούτε όταν θέλετε να βγάλετε χρήματα. 

Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που θα πρέπει να ακούτε και να εμπιστεύεστε αν θέλετε να βγάλετε χρήματα και αυτός ΔΕΝ είμαι εγώ, λέει προς τους επίδοξους αλλά και τους νυν επενδυτές, ο γκουρού της αγοράς, Jim Rogers.

Ο κόσμος διαρκώς με ρωτάει πού να επενδύσει και δίνω πάντα την ίδια απάντηση: Μην ακούτε εμένα, μην ακούτε κανέναν. Η συνταγή για να γίνετε επιτυχημένοι επενδυτές, [επι-τυχη-μενοι στα οικονομικά σας] είναι να επενδύετε στους τομείς για τους οποίους γνωρίζετε πολλά.

Ο καθένας από εμάς γνωρίζει πολλά πράγματα τουλάχιστον για έναν τομέα. Αυτοκίνητα, μόδα, οτιδήποτε. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που γνωρίζετε καλά, απλώς ανατρέξτε σε μια ημέρα από την ζωή σας, λέει ο Rogers.

Όταν περιμένετε στην αίθουσα αναμονής για τον γιατρό, τι περιοδικά διαλέγετε για να ξεφυλλίσετε; Όταν ανοίγετε την τηλεόραση τι προγράμματα παρακολουθείτε; Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβετε ποια είναι τα πραγματικά σας ενδιαφέροντα, για ποια πράγματα έχετε όντως γνώσεις.

Τώρα, σύμφωνα με τον Rogers, είστε έτοιμοι. Αν σας αρέσουν τα αυτοκίνητα, διαβάστε τα πάντα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι θα ξέρετε τι συμβαίνει στον κλάδο ανά πάσα στιγμή. Και φυσικά να ενημερώνεστε συνεχώς. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθετε ότι είναι στα σκαριά ένα νέο σύστημα έγχυσης καυσίμων, καλύτερο και φθηνότερο από τα υπάρχοντα κι έτσι θα ξέρετε ότι, όταν βγει στην παραγωγή, θα πάρει μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Ή μπορεί να μάθετε για την δημιουργία ενός νέου αυτοκινητόδρομου που θα δώσει πρόσβαση σε μέχρι χθες απρόσιτα σημεία για τους οδηγούς. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι η αρχή για την δημιουργία νέων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων κλπ.

Εν πολλοίς, η φιλοσοφία του Rogers είναι: μείνε εκεί που ξέρεις και μάθε ακόμα περισσότερα.

Αν ξέρεις για αυτοκίνητα και έχεις μαύρα μεσάνυχτα από υπολογιστές, για παράδειγμα, μην τσιμπήσεις αν κάποιος έρθει και σου πει «είναι σε εξέλιξη ένα φοβερό deal στον κλάδο των P/C».

Αν όμως μείνεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου, θα μάθεις πολλά πριν τα μάθει ο όποιος Tim Rogers, πριν τα μάθουν γενικώς τα λαγωνικά της αγοράς κι αυτό γιατί θα μείνεις πιστός στο πάθος σου κι αυτό θα σε ανταμείψει.

Όταν παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα που σε ενδιαφέρει, θα ξέρεις και πότε να πουλήσεις, γιατί θα βλέπεις πριν από τον οποιονδήποτε ότι η μεγάλη αλλαγή που πρόσεξες πριν από λίγα χρόνια, τώρα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται – πχ κάποιος φτιάχνει ένα φθηνό προϊόν και τώρα ο ανταγωνισμός κορυφώνεται.

Αν τα κάνεις όλα αυτά, τα λεφτά σου θα δεκαπλασιαστούν μετά από 10 χρόνια. Το ολέθρια, καταστροφικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι όταν το πετύχουν αυτό, να λένε «τώρα είμαι έτοιμος να επεκταθώ και σε άλλα πράγματα»

Κάποιες φορές, λέει ο Rogers, η σοφότερη κίνηση είναι να μην κάνεις τίποτα.

«Οι πιο επιτυχημένοι επενδυτές, τον περισσότερο καιρό δεν κάνουν τίποτα. Αγοράζουν κάποιες μετοχές και τις αφήνουν στη γωνία για καμιά δεκαριά χρόνια. Φαινομενικά, γιατί στην πραγματικότητα παρακολουθούν τα πάντα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν κάνουν τη διαφορά εδώ» καταλήγει ο Rogers.

Η επίγνωση (κι όχι απλώς η γνώση) λοιπόν, του αντικειμένου, κι άρα έλεγχος, επιμονή, πειθαρχία, χρονισμός και ΘΕΛΗΣΗ, αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Στον κόσμο μας, με εξαίρεση το οξυγόνο του αέρα, δεν υπάρχει κατανάλωση χωρίς εργασία.Παράλληλα, όμως, δεν υπάρχει και παραγωγή χωρίς επενδύσεις», έλεγε ο Ζαν Φουραστιέ. Άρα, για να πάει μπροστά μία χώρα, μια οικογένεια, μια εταιρία, ένας άνθρωπος, έχει ανάγκη από επενδύσεις, με τις τελευταίες να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

A depositors money (10)

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρατηρώ, ωστόσο, ότι αυτές οι δύο λέξεις, επενδύσεις και ανάπτυξη, απουσιάζουν παντελώς από το λεξιλόγιο κάθε ανθρώπου, και κάθε κυβέρνησης (στην Ελλάδα τουλάχιστον) αποτελώντας βεβαίως, ευσεβή πόθο γι’ ανθρώπους που όταν ακούν την λέξη ‘επένδυση’, σκέφτονται αυτόματα το χρηματιστήριο, όταν ακούν την λέξη ‘οικονομία’ ή ‘πλούτος’, σκέφτονται αυτομάτως τα χρήματα κι όταν ακούν την λέξη ‘ανάπτυξη’ σκέφτονται πως αυτό είναι δουλειά του κράτους κι όχι δική τους. !!!

Προσπαθώ έτσι να καταλάβω πώς θα μοιράζει χρήμα η κάθε (μαρξιστική / σοσιαληστρική) κυβέρνηση χωρίς επενδύσεις, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς γνώσεις, χωρίς στρατηγικούς σκοπούς και στόχους, χωρίς τακτικές δράσεις και με λεηλατημένα τα δημόσια ταμεία; Υπάρχουν άραγε χρηματόδεντρα; Πιστεύω ότι ενδεχομένως οι άνθρωποι περί των οικονομικών να έχουν ανακαλύψει νέους τρόπους δημιουργίας πλούτου και οικονομικής ευμάρειας κι ανεξαρτησίας, που δεν αναφέρονται στα παραδοσιακά οικονομικά εγχειρίδια, πλην όμως, ούτε στα καινούρια εντόπισα κάτι σχετικό. Υπάρχει βέβαια πάντοτε “το ραβδί του μάγου Μέρλιν” (sic) που προφανώς αγνοώ …και κάθομαι η χαζή και διαβάζω βιβλία.

Ακόμα κι ο νέος ροκ σταρ της οικονομίας, Γάλλος Τομά Πικετύ, στο ογκώδες βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα», ναι μεν επισημαίνει τις νέες ανισότητες, τονίζει όμως ότι ανάπτυξη άνευ επενδύσεων δεν γίνεται. Υπογραμμίζει, επίσης ότι, για να πάει μπροστά μια χώρα (οικογένεια, επιχείρηση, επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιώτης) απαιτούνται εργατικότητα, εμπιστοσύνη, αέναη ανανέωση και πνεύμα του επιχειρείν – ασχέτως αν στην συνέχεια ο παραγόμενος πλούτος κατανέμεται άδικα. Συνέπεια, Αψογοσύνη και Συνέχεια …

Κάνεις ερωτήσεις περί των οικονομικών σου ή ασχολείσαι ολημερίς με τα «άγνωστα μυστήρια» τα παράξενα και τους φανταστικούς κόσμους, την επίπεδη γη και περιμένεις την ομάδα Ε τους ΕΛΛ και τους ΚΟΥΝΕΛ να σώσουν το άχρηστο τομάρι σου; Τι κάνεις με τα οικονομικά σου; Με ποιόν τρόπο θεωρείς πως θα ξεκινήσει και θα τρέξει η οικονομική σου ανεξαρτησία; Ποια είναι η παραγωγική σου διαδικασία; Ποιο είναι το προϊόν σου; (99,99% των επαγγελματιών δεν γνωρίζουν ποιο είναι το προϊόν τους). Έχεις στατιστικές των δράσεων σου ή βαδίζεις στα τυφλά; Έχεις αναπτύξει τακτικές κινήσεων ή πας σαν τον φελλό στο κύμα (ξέρεις δεν επιπλέουν στο κύμα μόνο οι φελλοί).  Σε ποιόν θα απευθυνθείς για να πάρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου; Μήπως είσαι από αυτούς που «τα ξέρουν όλα» αλλά, φταίνε οι αγορές που χρωστάνε και στους Αρειανούς;

Παρατηρώντας το Ολοφάνερο γύρω μου, βλέπω ότι, όχι μόνο δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά ούτε καν ερωτήσεις περί του οικονομικού θέματος, ειδικά στις ομάδες των φτωχών ανθρώπων, λες και τους αρέσει που είναι φτωχοί!!! Ή απλώς έχουν βολευτεί στην φτώχεια τους – βρίζοντας τις τράπεζες και την κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ- αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνουν την ΕΥΘΥΝΗ του εαυτού τους. Σε κάθε τέτοια κοινοποίηση που κάνω στο fb, το βρίσιμο που λαμβάνω στα σχόλια είναι άνευ προηγουμένου – αν κι αναμενόμενο, γιατί ο φελλός (ή εκείνο το άλλο που επιπλέει) δεν διαθέτει την απαιτούμενη διάνοια για να αντιληφθεί τι γίνεται με την ζωή του, πόσο μάλλον να ενεργήσει προς κάποια στρατηγικά σωστή κατεύθυνση. Έτσι ένα χρήσιμο κοινωνικό δίκτυο, με δυνατότητες απίστευτες κι απεριόριστες, που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες, το κατάντησαν οι φτωχοί σε δίκτυο μαζών – φελλών χρήσιμο μόνο για τον ιδιοκτήτη του και τους μετόχους του.

Όλες οι τεχνικές του πολέμου, παραπλάνηση, έλεγχος, επιμονή, πειθαρχία, χρονισμός και ΘΕΛΗΣΗ, βρίσκονται στην διάθεση του πολεμιστή, κι ανάλογα με την σωστή ή λανθασμένη χρήση αυτών των εργαλείων ΔΥΝΑΜΗΣ θα απολαύσει και τα ανάλογα. Η θέση στην κορυφή, στην αξία, στην ΔΥΝΑΜΗ είναι στον ενικό, ΘΕΣΗ, δεν υπάρχει συνωστισμός (μάλιστα δεν υπάρχει στην κορυφή κανενός είδους -ισμος), δεν υπάρχει ανταγωνισμός, κοντολογίς, δεν υπάρχει τίποτε που χαρακτηρίζει τις μάζες.

***

Το πως θα φτάσεις από εδώ που βρίσκεσαι μέχρι τον ιδανικό πελάτη, συνεργάτη ή επενδυτή, σε χωρίζουν μόνο 19 βαθμοί απόστασης, αν μιλάμε για το διαδίκτυο, ή μόλις 6 αν μιλάμε για τον φυσικό κόσμο. Δηλ. μόλις 19 κλικ ή email και μόλις 6 τηλεφωνήματα ή συναντήσεις!

Επικοινώνησε να βρούμε μαζί πως θα τα διαβείς.

  • businesslifegr@gmail.com
  • 690 707070 3 (18:00 – 20:00)

***

@Ηω Αναγνώστου /επενδυτής υψηλού ρίσκου / κάτοχος επιχείρησης.