MONEY IS MONEY

H Apple σπάει τα ρεκόρ

H Apple σπάει τα ρεκόρ

Η Apple διέψευσε όλες τις προβλέψεις, ακόμη και τις πιο αισιόδοξες με ένα ιλλιγγιώδες ρεκόρ πωλήσεων 39 εκατομμυρίων iphones, μόνο μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του λογιστικού έτους της εταιρίας. Η αιτία ήταν η ζήτηση που αναπτύχθηκε για τα δύο τελευταία προιόντα της το iphone6 και το iphone6 plus τα οποία σύμφωνα με τον economist βοήθησαν στο να συγκεντρώσει περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια έσοδα όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έφθαναν τα 2 δισεκατομμύρια.

Τα καθαρά έσοδα της εταιρίας έφτασαν τα 8,5 δις, τα οποία είχαν αύξηση κατά ένα δις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι μόνο οι αυξήσεις σε κέρδη αλλά και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της μετοχής που έφθασε το 1,42 $ από το 1,18$ του προηγούμενου χρόνου. Παράλληλα με τη στρατηγική της εταιρίας για ανάπτυξη νέων προϊόντων εφαρμόστηκε και μια άλλη στο χρηματιστηριακό κλάδο, ως πρόγραμμα επαναγοράς των μετοχών της, το οποίο και είχε ευεργετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή.

Τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από απλώς νούμερα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα εν λόγω ρεκόρ παρουσιάζονται σε μια φάση που όλοι οι κύριοι ανταγωνιστές της apple είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά του επίπεδα. Η Samsung ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα ήταν τουλάχιστον στο μισό των αντίστοιχων πέρσι, η Google έχασε τελείως τις προβλέψεις της και λίγο πριν την ανακοίνωση της Apple η IBM είχε ανακοινώσει πτώση 10% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τον economist να σημειώνει ότι αυτό αποτέλεσε άλλη μια διάψευση των εκτιμήσεων των αναλυτών που ήταν πολύ υψηλότερες.

Τι γίνεται με τα ipads; Τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις των ipads είναι αρνητικά για την apple σε σχέση με πέρσι, κάτι που συμβαίνει διαρκώς από το 2013. Η Apple προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την πορεία εισάγοντας στην αγορά νέα μοντέλα, φθηνότερα και λεπτότερα. Πάντως είναι πιθανόν τα αποτελέσματα αυτά να αφορούν τη γενικότερη εικόνα της αγοράς tablets αφού τα κινητά τείνουν να γίνουν μεγαλύτερα, ενώ τα λάπτοπ μικρότερα και την ίδια στιγμή φαίνεται πως οι χρήστες τους δεν τα αλλάζουν τόσο συχνά κυρίως γιατί τα χρησιμοποιούν κυρίως σαν τηλεοράσεις.

Πάντως είναι γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά έξυπνων τηλεφώνων παρουσιάζει πτώση στις ώριμες αγορές. Αυτό έχει να κάνει με το που επιλέγει να κοιτάξει κανείς. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βρετανία, ενώ η Κίνα που βρίσκεται σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες πωλήσεις της apple.

Τα παραπάνω νέα μόνο θετικά είναι για την apple, για την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας αλλά και την Αμερικάνικη οικονομία. Η μήπως όχι; Η apple σίγουρα είναι μια ραγδαία αναπτυσσομένη εταιρία σε αναλογία με το μέγεθός της, που και θέσεις εργασίας ανοίγει και δημιουργεί κίνηση σε άλλες αγορές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει κατηγορηθεί έντονα για τους ελάχιστους φόρους που αποδίδει στο αμερικανικό κράτος.

Το πρόβλημα αυτό που οι ορθόδοξοι οικονομολόγοι δεν βλέπουν είναι συνώνυμο με το γεγονός ότι το κράτος επενδύει τεράστια ποσά σε αυτή τη βιομηχανία μέσα από χρηματοδοτήσεις πανεπιστημίων και ερευνών που εν τέλει δεν της αποδίδονται πίσω. Σύντομα θα επέλθει σύγκρουση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία βλέπει την αυξανόμενη δυσκολία της να στηρίξει εκ νέου αντίστοιχες δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας, αναλαμβάνοντας ένα ρίσκο που οι ιδιωτικές εταιρίες δεν θα διακινδύνευαν ποτέ.

Δημήτρης Κατσαρός