ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η Διατροφή της Επιτυχίας

Η Διατροφή της Επιτυχίας

Ένα από τα μυστικά επιτυχίας της Google: Ποιός ο ρόλος του σεφ Charlie Ayers που δούλεψε στην εταιρεία της Google. Ένα από τα μυστικά επιτυχίας μιας startup επιχείρησης είναι και το καλό και υγιεινό φαγητό. Αυτό επισημαίνει ο πρώτος σεφ της Google, Charlie Ayers.

Ο Ayers έγινε μέλος της ομάδας της Google το 1999, λαμβάνοντας τη θέση του πρώτου executive chef της εταιρείας, όταν σε αυτή εργάζονταν ακόμη 50 μόνο υπάλληλοι.

Ο ταλαντούχος σεφ προσελήφθη μετά από μια διαδικασία «διαγωνισμού μαγειρικής» στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υποψήφιοι. Ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, πέρασε τα επόμενα χρόνια στην κουζίνα της Google, βοηθώντας με το δικό του τρόπο και από τη δική του πλευρά στην οικοδόμηση και σταθεροποίηση της φήμης της ως μίας από τις εταιρείες που προσφέρουν τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στους υπαλλήλους της.

Η Google σερβίρει υγιεινό και νόστιμο φαγητό στους υπαλλήλους της. Ο Ayers πιστεύει ότι αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια startup επιχείρηση, καθώς το καλό φαγητό προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια στους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της, προκειμένου να μπορούν να είναι όσο πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί γίνεται.

«Οι υπάλληλοί σας είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο. Για ποιο λόγο να μη θέλει λοιπόν κάποιος να “επενδύσει” στην υγεία τους; Αν τους ταΐζετε καλά, θα το πάρετε πίσω με κάθε καλό τρόπο».

Σύμφωνα με τον Ayers, κάθε εταιρεία πρέπει να προσφέρει καλό, θρεπτικό και υγιεινό φαγητό στους υπαλλήλους της. Όταν ο ίδιος έφυγε από τη Google το 2005, είχε ήδη δημιουργήσει μια ομάδα από πέντε σεφ και 150 άλλους υπαλλήλους στην κουζίνα, οι οποίοι σέρβιραν 4.000 γεύματα και δείπνα την ημέρα.

Ο ίδιος πλέον εργάζεται περιστασιακά ως σύμβουλος στην Google και το Facebook και σε startups όπως το Dropbox, το Zazzle και το Gaia Online. «Ο Mark Zuckerberg μου ζήτησε να τους δώσω συμβουλές για το πώς η Google κατάφερε αυτό που κατάφερε» είπε ακόμη ο Ayers.

Το φαγητό στην εργασία: Τα φαγητά που κάνουν καλό στο μυαλό περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθάνε τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να είναι γεμάτος ενέργεια και ικανός να συγκεντρωθεί. Είναι και από τα πιο κρίσιμα πράγματα όταν έχετε διάβασμα ή γενικά όταν κάνετε κάποια εργασία που απαιτεί αρκετή σκέψη.

Τέτοια φαγητά που βοηθάνε πνευματικά και κάνουν καλό στο μυαλό είναι τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαύρη σοκολάτα. Αυτά είναι και τα πολεμοφόδια, για να αντιμετωπίσουμε την πνευματική κόπωση, τα φαγητά που περιέχουν βιταμίνη Ε. Όλα τα τρόφιμα επιβάλλεται να είναι άριστης ποιότητας και βιολογικά.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές τοξίνες. Βελτιώνει επίσης στη συγκέντρωση του μυαλού και βελτιώνει τη σκέψη.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνη Β6 και Β12 οι οποίες βοηθάνε επίσης στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά όμως τα οποία βοηθάνε το μυαλό και στην καλύτερη πνευματική εστίαση είναι οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μούρα, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φολικό οξύ το οποίο βοηθάει στη συγκέντρωση και στην αποφυγή, προβλημάτων μνήμης. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ που είναι χρήσιμη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα βατόμουρα, μούρα, κλπ βελτιώνουν τη λειτουργία των μοριακών σημάτων του εγκεφάλου και βοηθάνε στη συγκέντρωση.

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα φουντούκια, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου όπως μαγνήσιο και  βιταμίνη Ε.

Τα ψάρια και ιδιαίτερα ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθάνε στη συγκέντρωση του μυαλού. Οπότε είναι καλό να τα συμπεριλαμβάνουμε συχνά στη διατροφή μας.

Τέλος, τα αυγά περιέχουν μία βιταμίνη που αποτελεί βασική ουσία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Έτσι, αν θέλουμε να δυναμώσουμε το μυαλό μας, να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή του και γενικά να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας όσον αφορά τη σκέψη και την δύναμη του, είναι καλό να συμπεριλαμβάνουμε αυτά τα φαγητά ή σε συνδιαστικά κάποια από αυτά, καθημερινά στη διατροφή μας, είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι. Μπορούμε ένα από τα μυστικά επιτυχίας της Google, την σωστή διατροφή, να το αξιοοιήσουμε και στην δική μας εργασία.

coastside29

Google executive chef Charlie Ayers (3)

Google executive chef Charlie Ayers (6)

Google executive chef Charlie Ayers (8)

Google executive chef Charlie Ayers (1)

Google executive chef Charlie Ayers (5)

Google executive chef Charlie Ayers (7)