ΑΠΟΨΕΙΣ

Πνίξε τον Οικονομολόγο

Πνίξε τον Οικονομολόγο

Πνίξε τον Οικονομολόγο μέσα σου

Εδώ και 4 χρόνια τώρα αναρωτιόμαστε για το πότε θα ερχόταν η πτώχευση της χώρας, για το τι θα γίνουν οι καταθέσεις, τα δάνεια, για το αν θα έλθει η δραχμή. Επίσης, μαλώνουμε για το αν φάγαμε όλοι μαζί τα λεφτά, αν είμαστε όντως πειραματόζωα του διεθνούς καπιταλιστικού διευθυντηρίου, θύματα … αμερικανο-εβραϊκής ή ρωσοτουρκικής συνωμοσίας για το πετρέλαιο στο Αιγαίο, καθώς και άλλα πολλά, ξορκίζοντας κάπως τους φόβους μας και νομίζοντας ότι ξεγελάμε και τον χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος των αγορών είναι διαφορετικός από τον ιστορικό χρόνο και φυσικά αδυσώπητος όταν ανταγωνίζεται με τον πολιτικό χρόνο, που ανεύθυνα αγοράζουν οι κυβερνήσεις μας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Δεν θα ασχοληθώ με τα όσα γνωστά συνέβησαν (π.χ. ενίσχυση της ύφεσης και της αρνητικής δυναμικής του χρέους λόγω Μνημονίου) ούτε θα τολμήσω να προβλέψω αυτά που θα έλθουν. Αλλά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος προς τι ο τίτλος του Οικονομολόγου σε κάποιον που αρνείται να προβλέψει; Και όμως: η πλέον επικίνδυνη και ανεύθυνη θέση σε περιόδους κρίσης είναι να παίρνεις θέση! Ειδικά αυτήν που υιοθετούν όλοι, δηλαδή την αρνητική! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας κοινωνικός επιστήμονας, όπως ο Οικονομολόγος, πρέπει να είναι μονίμως αισιόδοξος, αδρανής και αιθεροβάμων.

Στις μέρες μας λοιπόν έχουν γίνει ειδικοί στην Οικονομική επιστήμη σχεδόν οι πάντες. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, και όλοι όσοι έχουν λίγα λεπτά δημοσιότητας και αναλύουν τα δρώμενα της κρίσης με ύφος περισπούδαστων θεωρητικών της Οικονομικής.

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι άλλο πράγμα η Οικονομία και άλλο η Οικονομική επιστήμη. Η Οικονομική Θεωρία και η Οικονομική Πολιτική έχουν μια κάποια απόσταση από τη… διοίκηση επιχειρήσεων π.χ. ή τη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά.

Είναι άλλο πράγμα ο ηλεκτρολόγος και άλλο ο ηλεκτρονικός. Άλλο πράγμα είναι ο γεωπόνος και άλλο ο περιβαλλοντολόγος. Άλλη η δουλειά του δικαστή και άλλη του δικηγόρου.

Στην Οικονομική επιστήμη διδασκόμαστε τη θεωρία της, έξω και πάνω από τις τεχνικές χρήσεις της. Στην πολυεπίπεδη κρίση που ζούμε, τα εργαλεία ανάλυσης πρέπει να προέρχονται από το οπλοστάσιο των διαφορετικών οικονομικών σχολών σκέψης και να συνθέτουν μεταξύ τους τις απαντήσεις στις αιτίες και τα συμπτώματα της κρίσης.

Με απλή και όχι απλουστευμένη εκδοχή των Οικονομικών οφείλουμε να αναλύουμε τα δρώμενα μέσα από την οπτική της θεωρίας και της εφαρμοσμένης Οικονομικής, πάντα υπό τη σκέπη της ξεχασμένης πλέον Πολιτικής Οικονομίας. Ο Οικονομολόγος έχει δώσει όρκο (ουδείς τον θυμάται) να υπηρετεί την αλήθεια, την κοινωνία και να προάγει την επιστήμη. Όχι να αναπτύσσει το επικίνδυνο λογισμικό του “ειδικού”.

Γράφω τα παραπάνω διότι δεν ακούω ούτε διαβάζω από τα καθεστωτικά ΜΜΕ να εξηγούν στην ελληνική κοινωνία ότι ο Ντράγκι ς μας άδειασε κανονικά! Γιατί; Μα γιατί είπε μόνο οι υπό επιτήρηση χώρες θα προσελκύσουν ρευστότητα στις τράπεζές τους. Για να αγοράσει η ΕΚΤ κάποια ABS (asset backed securities) από τις ελληνικές τράπεζες.

Ηλίας Καραβόλιας