ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Οικογενειακή παράδοση

Οικογενειακή παράδοση

Νέα μπίζνα: Οικογενειακή παράδοση και επιστροφή στη φύση. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση και κάνοντας σύμμαχο το ελληνικό ελαιόλαδο ο Γιάννης Δουζένης κατάφερε να αποδείξει ότι η επιστροφή στη φύση σε γεμίζει επιτυχία. Μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όπου σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία, επέστρεψε στο Άστρος Κυνουρίας και στην οικογενειακή επιχείρηση, την οποία κατάφερε να κάνει γνωστή σε 12 χώρες, εξάγοντας είδη ελαίου, στις κυριότερες αγορές του κόσμους, όπως Ρωσία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γιάννης ασχολήθηκε με την επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου, ακολουθώντας την 70ετή οικογενειακή παράδοση. Όπως μας αναφέρει, μεγάλωσε και ζει μέσα σε μια οικογένεια που όλη του τη ζωή ήταν γύρω από το λάδι (αρχικά παραγωγή, καλλιέργεια και αργότερα το εργοστάσιο τυποποίησης). “Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά της οικογενείας, στόχος είναι το βήμα παραπάνω, δηλαδή να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε εξαγωγικό επίπεδο με όπλο την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, που προσπαθούμε καθημερινά να αναδείξουμε”, υπογραμμίζει.

Γιατί το λάδι του είναι τόσο γνωστό; Ο Γιάννης μας εξηγεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας τους είναι ότι παραδίδουν έγκαιρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, με οδηγό την 70χρονη οικογενειακή τεχνογνωσία, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών, παραγωγών και διανομέων στο εξωτερικό, σε συνάρτηση με το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Νοτίου Πελοποννήσου.

Οι εξαγωγές είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της εταιρείας και τα πλεονεκτήματα της είναι το αδιάκοπο κέφι, η εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες της μονάδας παραγωγής και τυποποίησης. Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη, πολύ σημαντικό για την ώθηση των εξαγωγών είναι είναι το διαδίκτυο, οι συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και οι επιχειρηματικές συναντήσεις.

Εξηγεί, από την άλλη, τα εμπόδια πάντα υπάρχουν, όπως είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ισχνή παρουσία των ελληνικών τραπεζών στις κύριες αγορές μας , σε συνδυασμό με τα κόστη χρηματοδότησης και της ασφαλιστικής κάλυψης. “Προσπαθούμε στο μέτρο που είναι εφικτό να τα ξεπερνάμε”, τονίζει ο Γιάννης.

“Δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο ούτε φθηνό να προμηθεύεσαι καλό λάδι και να το τυποποιείς σεβόμενος τον τελικό καταναλωτή που βλέπει στο ράφι χιλιάδες ετικέτες παρθένου ελαιόλαδου και εκ των υστέρων ακούει για διατροφικά σκάνδαλα (διεθνή ή μη) σχετικά με την ποιότητα του λαδιού. Το λάδι που παράγει η Ελλάδα είναι σίγουρα εξαιρετικά παρθένο και εμείς στο μέτρο που μας αναλογεί φροντίζουμε να φθάνει στους τελικούς πελάτες μας (Έλληνες ή ξένους), όπως παράγεται, εξαιρετικά παρθένο”, επισημαίνει ο κ. Δουζένης.

Πάντως, παρά τις συνθήκες και το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κρίση, ο κ. Δουζένης εμφανίζεται αισιόδοξος και τα εμπόδια τα έχει μετατρέψει σε ευκαιρία για αυτοβελτίωση. “Πάντα προσπαθώ να βλέπω αισιόδοξα ότι συμβαίνει. Όλα έχουν θετική και αρνητική πλευρά. Η περασμένη χρονιά λόγω έλλειψης παραγωγής και μεγάλης διαφοράς τιμής με τις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, κ.α) είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εξαγωγική μας δραστηριότητα. Ελπίζω η φετινή να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να προάγουμε περισσότερο το προϊόν και την εταιρεία μας”, επισημαίνει.

Ελένη Στεργίου | newmoney.gr

douzenis2

douzenis4

olives_and_paste

A 1216265

filling_bottles_process_pan

factory_facilities