MONEY IS MONEY

Το παράνομο εμπόριο καλά κρατεί

Το παράνομο εμπόριο καλά κρατεί

Το παράνομο εμπόριο καλά κρατεί: Δεν το λέμε εμείς. Το υποστηρίζει ο Δημ. Μπουλούκος, υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), που λειτουργεί στους κόλπους του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το παραεμπόριο στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περί τα 20 δισεκατ. ευρώ και, ως εκ τούτου, προκαλεί σημαντικές απώλειες εσόδων στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες ο ΕΣΒΕΠ διοργάνωσε συνάντηση των μελών του με τους Στέφανο Κομνηνό, γενικό γραμματέα Εμπορίου και Δημ. Μπουλούκο, επιχειρησιακό υπεύθυνο του ΣΥΚΑΠ.

Αναφερόμενος στη σημασία της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ Νίκος Καραγεωργίου έθεσε τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις του προβλήματος το οποίο, στο μέτρο που θα παραμένει, στις σημερινές συνθήκες κρίσης θα αποκτά και κοινωνική νομιμότητα.

Ο κ. Μπουλούκος, από την πλευρά του, αναφερόμενος στο έργο και τις δραστηριότητες του ΣΥΚΑΠ, τόνισε ότι έχουν συμπληρωθεί 11 μήνες από τη δημιουργία του και τα αποτελέσματα των δράσεών του είναι θετικά.

Έτσι, από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και το Μάρτιο του 2013:

■ Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παραεμπορίου.

■ Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 155.300 ευρώ από την ΥΠΕΑ για παράβαση των σχετικών διατάξεων σε πάνω από 530 σημεία ελέγχου.

■ Έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν είχε εντοπιστεί εκτεταμένη παραβατική συμπεριφορά.

■ Ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του σχετικού Νόμου 4155/2013 για το ΕΣΗΔΗΣ η διαδικασία θεσμοθέτησης ΣΥΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις του νέου νόμου ρυθμίζουν τις διαδικασίες και τα όργανα που προβαίνουν στην κατάσχεση / καταστροφή απομιμητικών και προϊόντων παραεμπορίου, καθώς και την οργανωτική δομή του ΣΥΚΑΠ.

■ Διενεργήθηκε δωρεάν καμπάνια προβολής κοινωνικού μηνύματος για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

■ Επανασυστάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας τα ΚΕΛΑΥΕ, που θα αποτελέσουν – από κοινού με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίε ς- τον ελεγκτικό βραχίονα του ΣΥΚΑΠ στην περιφέρεια.

■ Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των φορέων της αγοράς και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη δίωξη του παραεμπορίου στις εξής Περιφέρειες: Αττικής (Νότιος Τομέας, Δυτικός Τομέας), Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη), Πελοποννήσου (Τρίπολη), Δυτικής Ελλάδος (Πάτρα) και Ιονίων Νήσων (Λευκάδα).

■ Το ΣΥΚΑΠ είναι αντιπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποιημένων Προϊόντων.

■ Λειτουργεί κανονικά η τηλεφωνική γραμμή 1520 για τις καταγγελίες των πολιτών. Δημιουργήθηκε επίσης για καταγγελίες η ιστοσελίδα www.1520.gov.gr.

Στη σύσκεψη του ΕΣΒΕΠ έγινε επίσης λόγος και για τις απομιμήσεις προϊόντων, το λαθρεμπόριο των οποίων εκτιμάται στα 10 δισεκατ. ευρώ και σε ποσοστό 30% αφορά ρούχα, υποδήματα και ηλεκτρικά είδη. Σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα σαμπουάν, οι οδοντόκρεμες, τα παιχνίδια αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές.

Στους πάγκους των μεταναστών υπάρχουν από ρολό για και γυαλιά ηλίου μέχρι πορτοφόλια, κάλτσες και προσόψεις κινητών – είδη που αποτελούν ανταγωνιστικό προϊόν για πολλά μαγαζιά της Αθήνας.

Ένα πρόβλημα όμως που, πέρα από την αστυνόμευση και το νομοθετικό πλαίσιο που τη διέπει, έχει και άλλες τεχνικές πτυχές, οι οποίες δυσκολεύουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Αυτές τις πτυχές, λοιπόν, ως φαίνεται ο ΕΣΒΕΠ θα μελετήσει σε βάθος και θα υποβάλει και τις σχετικές προτάσεις.

Αθαν. X. Παπανδρόπουλος – Οκτώβριος 2013