MONEY IS MONEY

Στον «χορό» των δισεκατομμυριούχων

Στον «χορό» των δισεκατομμυριούχων

Οι διεθνείς τάσεις στον «χορό» των δισεκατομμυριούχων. Μπορεί η οικονομική κρίση να μην αποτελεί παρελθόν και στο χείλος του δημοσιονομικού «γκρεμού» να συνωστίζονται ολοένα και περισσότερες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, οι κροίσοι του πλανήτη ολοένα και αυξάνονται, με ρυθμούς 3% μόνον μέσα στο 2013. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το 0.003% των κατοίκων της γης ελέγχει σήμερα το 38% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως αναφέρει το BBC.

Πέρυσι λοιπόν όσοι είχαν περιουσίες καθαρής αξίας από 30 εκατομμύρια δολάρια και άνω έφθασαν τους 199.235. Σε βάθος δεκαετίας, οι ζάμπλουτοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 59% από το 2003, με τάση διπλασιασμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας-Ασίας και της Αφρικής.

Αντίστοιχα, οι κροίσοι με περιουσίες αξίας 100 εκατ. δολ. έκαστος αυξήθηκαν κατά 62% την περίοδο 2003-2013. Οι δε σούπερ πλούσιοι, όσοι δηλαδή είναι δισεκατομμυριούχοι, έφθασαν σε αριθμό του 1.682, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80%!

Ειδικά οι τελευταίοι αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση (38%) και μέσα στην επόμενη δεκαετία, φθάνοντας… αισίως μέχρι το 2023 τους 2.315 σε αριθμό!

Με μικρότερο, αν και σαφώς επιταχυνόμενο ρυθμό (28%) αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2023 και ο αριθμός όσων έχουν περιουσίες της τάξης των 30 εκατ. δολ. κι άνω. Εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τους 215.000, διασκορπισμένοι σε όλες τις ηπείρους. Σε αντίθεση όμως με την περασμένη δεκαετία, τα «πρωτεία» μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να ξαναπάρουν η βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) και η Ευρώπη -αν και λόγω των πληθωριστικών τάσεων, η αξία του εκατομμυρίου θα είναι διαφορετική από τη σημερινή.

Μεμονωμένα, σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν μέχρι και το 2023 ως η χώρα των περισσότερων δισεκατομμυριούχων. Θα νιώθουν ωστόσο στο «σβέρκο» τους ακόμη πιο καυτή την «ανάσα» της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.

Το πιο ανατρεπτικό ωστόσο στις σχετικές προβλέψεις είναι ότι στις τάξεις των «κροίσων» θα ρέει ολοένα και «νέο αίμα» κι όχι αποκλειστικά από πλευράς ηλικίας. Οι αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι ξεπερνούν πια σε αριθμό όσους κληρονόμησαν τις περιουσίες τους από τα οικογενειακά επιχειρηματικά «τζάκια». Ήδη, η αναλογία αυτή σήμερα είναι 2 έναντι 1!

Κάποια δεδομένα παραμένουν πάντως αναλλοίωτα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Έτσι σήμερα σχεδόν 9 στους 10 με περιουσίες άνω των 30 εκατ. δολ. είναι άνδρες.

Ανεξαρτήτως φύλου πάντως, η συντηρπτικοί πλειοψηφία των κροίσων είναι παντρεμένοι/ες. Μια, δυο φορές και βάλε.

Η Ευρώπη αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα των πλουσίων. Εάν θέλετε να γνωρίσετε άμεσα κάποιον εκατομμυριούχο, τότε το καλύτερο είναι να μείνετε στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη στα οποία ως και τρεις στους δέκα ανθρώπους διαθέτουν ευρώ εν αφθονία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στο μικρό κρατίδιο του Μονακό, που φιλοξενεί τους περισσότερους κατά κεφαλήν εκατομμυριούχους στον κόσμο. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ζυρίχη, η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Γευνεύη, όπου λιγότεροι από δύο στους δέκα είναι εκατομμυριούχοι.

Στις ΗΠΑ το προβάδισμα έχει η πόλη της Νέας Υόρκης, όπου ένας στους 25 κατοίκους είναι εκατομμυριούχος, σύμφωνα με την έρευνα του αγαπημένου περιοδικού των πλουσίων, WealthInsight and Spears.

Μεταξύ των πόλεων με τους περισσότερους πλουσίους είναι και το πετρελαϊκό «βασίλειο» του Χιούστον στο Τέξας, αλλά και το Σαν Φρανσίσκο όπου κατοικούν πολλοί επιχειρηματίες της Silicon Valley, με αποτέλεσμα 1 σε κάθε 50 κατοίκους να είναι εκατομμυριούχος.

Στη λίστα πάντως δεν υπάρχουν πόλεις της Αφρικής ή της κεντρικής Ασίας, ενώ περισσότερες από τις μισές είναι ευρωπαϊκές.

Αθροιστικά ο πλούτος των 400 πλουσιότερων Αμερικανών ανήλθε στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικάνοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ, σύμφωνα με το Forbes και δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν και πολλά από οικονομική κρίση.

Αθροιστικά ο πλούτος των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 2,02 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, 19% αυξημένος από πέρυσι, που ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της ισχυρής αγοράς αποθεμάτων και της ανάκαμψης του κτηματομεσιτικού κλάδου. Ο μέσος όρος πλούτου των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα είναι 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 800 εκατομμύρια από πέρυσι.

Ο ιδρυτής της Mircosoft Μπιλ Γκειτς βρίσκεται στην πρώτη θέση για εικοστή συνεχή χρονιά, με προσωπική περιουσία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Γουόρεν Μπάφετ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 58,5 δισεκατομμύρια. Ο Μπαφετ κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς την αύξηση της περιουσίας του φέτος, αφού κέρδισε το «εκθαμβωτικό» ποσό των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με πέρυσι.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πέρασε επίσης μια καλή χρονιά, λόγω της ανάκαμψης της τιμής της μετοχής του Facebook. Αφού έπεσε στο νούμερο 36 της λίστας πέρυσι, επανήλθε φέτος στο τοπ 20 με προσωπική περιουσία 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός ότι κέρδισε 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρυσι τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της αντίστοιχης λίστας.

Το ελάχιστο όριο για να μπει κανείς στη λίστα φέτος ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι 28 άτομα που βρίσκονταν πέρυσι στη λίστα φέτος δεν ήταν, μεταξύ των οποίων ο Τ. Μπουν Πίκενς, του οποίου η περιουσία έπεσε στα 950 εκατομμύρια.

Συνολικά 48 γυναίκες βρίσκονται στη λίστα του 2013, μεταξύ των οποίων η κληρονόμος των ξενοδοχείων Hyatt Τζένιφερ Πρίτζκερ, που στο παρελθόν ήταν γνωστός ως Τζέιμς Πρίτζκερ και είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που προέβη σε επέμβαση αλλαγής φύλλου. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας πέρασαν μια καλή χρονιά, καθώς 314 είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται και μόνο 30 να μειώνεται.

bbc a

bbc b

bbc c

millionaires-monaco