MONEY IS MONEY

Οι MKO είναι πάμπλουτες

Οι MKO είναι πάμπλουτες

Δείτε ποιές είναι οι 5 πιο πλούσιοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί στον κόσμο; Ο ρυθμός και η κατεύθυνση του σημερινού κόσμου υπαγορεύονται σε συντριπτικό βαθμό από τις αποφάσεις και τις δράσεις των μεγάλων οργανισμών. Στο πρόσφατο παρελθόν, η εξουσία εδραιώθηκε από μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, μερικές φορές από μεμονωμένα άτομα, όπως μονάρχες και δικτάτορες. Φυσικά, αυτό εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά ως επί το πλείστον, αυτό έχει ξεπεραστεί. Η πραγματική εξουσία κατέχεται στον μεγαλύτερο βαθμό από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

Οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) διαθέτουν έναν τίτλο που κατά κάποιο τρόπο εξαπατά. Οργανισμοί που χαρακτηρίζονται ως μη Κερδοσκοπικού περιεχομένου λαμβάνουν διάφορα φορολογικά οφέλη από τις αντίστοιχες εθνικές κυβερνήσεις καθώς εξ ορισμού έχουν την υποχρέωση να επανεπενδύσουν αμέσως τυχόν κέρδη στις καθορισμένες δραστηριότητες του οργανισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ του «μη κερδοσκοπικού» και του «φτωχού». Παρά το ότι δεν κατέχει τα τυχόν κέρδη από τις οργανωτικές δραστηριότητες της οργάνωσης, μπορεί να είναι παράλογα πλούσιες και εκεί έγκειται η ευαισθησία της κάθε ΜΚΟ για το πως θα αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο.

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί στον πλανήτη.

5. American Red Cross – Ετήσιος προϋπολογισμός: 3,452,960,387 δολ. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό. Αρχικά ενώ ιδρύθηκε το 1881 κυρίως ως “όχημα” για την εγχώρια ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση καταστροφής, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οργανισμός πλέον έχει επεκταθεί σε πολλά άλλα παρόμοια προγράμματα. Σήμερα ασχολείται με τη συλλογή και τη διανομή αίματος που παρέχεται από δότες, προσφέρει κοινοτικές υπηρεσίες για άτομα με χαμηλό εισόδημα και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα. Η οργάνωση έχει ένα λειτουργικό προϋπολογισμό σχεδόν 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια, που χρηματοδοτείται κυρίως από δωρεές ιδιωτών και έχει μια τακτική παρουσία σε εθνικούς δικτυακούς τόπους για καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

4. United Way – Ετήσιος προϋπολογισμός: 4,139,536,549 δολ. Η United Way είναι διαφορετική από τις άλλες οργανώσεις σε αυτή τη λίστα καθώς δεν έχει ένα συγκεκριμένο θέμα ως κύριο στόχο της. Αντ ‘αυτού, η United Way λειτουργεί χιλιάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο σε διάφορες κοινότητες. Τα υποκαταστήματα στη συνέχεια αναλαμβάνουν την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών των συγκεκριμένων κοινοτήτων, με το να προσδιορίζουν τα θέματα που αφορούν τους πολίτες που ζουν εκεί και πώς μπορούν να βρουν λύση. Η United Way επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην υγειονομική περίθαλψη, την υποστήριξη της οικογένειας, των υπηρεσιών για τα παιδιά και την οικονομική βοήθεια. Με ένα λειτουργικό προϋπολογισμό 4.100.000.000 δολαρίων, η United Way είναι μια από τα πιο καλές χρηματοδοτούμενες και οργανωμένες ΜΚΟ στη γη.

3. Catholic Charities – Ετήσιος προϋπολογισμός: 4,422,814,987 δολ. Αν και δεν είναι τόσο γνωσή, η Catholic Charities έχει μια συνολική παρουσία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αποστολή της μπορεί να συνοψισθεί ακριβώς στο σύνθημα, το οποίο είναι “Δουλεύοντας για την μείωση της φτώχειας στην Αμερική”. Η Catholic Charities αξιοποιεί 4.4 δισεκατομμύρια δολάρια του προϋπολογισμού της – εκ των οποίων 2 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και 160 φορείς σε εθνικό επίπεδο για την παροχή υπηρεσιών στους φτωχούς και άπορους, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα. Η Catholic Charities έχει 65.227 εργαζόμενους και 239.165 εθελοντές που εργάζονται για να εξυπηρετήσουν πάνω από 9 εκατομμύρια άπορους κάθε χρόνο.

2. Goodwill Industries International – Ετήσιος προϋπολογισμός: 4,436,965,145 δολ. Η Goodwill είναι ένα άλλο ένα αναγνωρίσιμο όνομα και μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες φιλανθρωπικές οργανώσεις στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 1902 από τον αιδεσιμότατο Edgar J. Helms κυρίως ως χριστιανική ιεραποστολή. Με την πάροδο του χρόνου οι δραστηριότητες της εξελίχθηκαν να έχουν έναν πιο κοσμικό χαρακτήρα. Η Goodwill επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους.

Έχουν επίσης αναλάβει την παροχή επανένταξης και αποκατάστασης των βετεράνων του πολέμου πέρα ​​από εκείνους με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες. Η Goodwill λειτουργεί καταστήματα για ανθρώπους που έχουν δυσκολία να βρουν απασχόληση αλλού και επίσης παρέχει υπηρεσίες όπως εκπαίδευση για την απασχόληση και υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας. Η Goodwill χρησιμοποιεί το 82% των εσόδων της για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, με το άλλο 18% να αποτελεί το λειτουργικό κόστος.

1. YMCA – Ετήσιος προϋπολογισμός: 5,986,057,000 δολ.  Η Young Men’s Christian Association παρέχει υπηρεσίες σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο για πάνω από 170 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1844 από τον George Williams και η οργάνωση αρχικά προοριζόταν να είναι μια χριστιανική οργάνωση που θα προωθούσε χριστιανικές αξίες σε νεαρά αγόρια, μέσω διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες από αυτές τις ΜΚΟ, το YMCA σταδιακά παρασύρθηκε σε ένα πιο κοσμικό μοντέλο.

Έχουν κεντρικά γραφεία στη Γενεύη, στην Ελβετία και λειτουργούν κέντρα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται διαφέρουν σημαντικά από τόπο σε τόπο, αλλά σε γενικές γραμμές επικεντρώνονται σε αθλήματα, στράτευση των νέων, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες μεταναστών και πολλές άλλες υπηρεσίες μοναδικές για τα επιμέρους κοινότητες που εξυπηρετούνται. Με προϋπολογισμό περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, η YMCA είναι η πιο ισχυρή και γνωστή ΜΚΟ στη γη.

Ουδέν σχόλιον για το που πάνε τόσα χρήματα … εεεε κοντά στον νου κι η γνώση.

American-Red-Cross

United-Way

CCUSA

logo_goodwill

YMCA