MONEY IS MONEY

Το παιχνίδι του χρήματος

Το παιχνίδι του χρήματος

Τι είναι στ’ αλήθεια το χρήμα; Γιατί όλοι ασχολούνται μ’ αυτό;

Γιατί το ποθούν όλοι οι άνθρωποι απ’ αιώνων τώρα και γιατί ονομάστηκε «άδικος μαμμωνάς» Τι «κρύβεται» στ’ αλήθεια πίσω του και γιατί όλο το σύγχρονο οικοδόμημα των κοινωνιών και κρατών στηρίζεται σ’ αυτό, αν θα υπάρχει, αν θα στερέψει, αν θα τελειώσει, αν θα εξαφανιστεί; «Γιατί» τρέμουν τα χρηματιστήρια και αεβοκατεβαίνουν οι τιμές σε κάθε τράνταγμα, φήμη, πληροφορία, θεομηνία, μείωση τιμών καυσίμων κλπ; Γιατί όλοι αναφέρονται στις τράπεζες, ιδιαίτερα δε στις Κεντρικές Τράπεζες, ως οι θεμέλιοι λίθοι όλης της οικονομίας;

Γιατί λένε με τρόμο στα Μέσα Μαζικής Επιβολής, ότι αν κλείσουν οι τράπεζες θα καταρρεύσει η οικονομία; Τίνος η οικονομία; Ποιές τράπεζες και τι ή ποιά και πόσα, απ’ αυτά που κάνουν οι τράπεζες; Γιατί εγώ που δεν ασχολούμαι με τις  τράπεζες, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, μια χαρά είναι τα οικονομικά μου και οι συναλλαγές μου. Λέγοντας “εγώ” δεν αναφέρομαι μονάχα στον εαυτό μου, αλλά σε μια σχετικά μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε τις τράπεζες, αντι να μας χρησιμοποιειούν αυτές, όπως είναι και το σωστό, λογικό και συμφέρον.

Το χρήμα είναι από εκείνα τα πράγματα στη ζωή που κρατά τον εγκέφαλο των περισσοτέρων ανθρώπων απασχολημένο, όσο τίποτ’ άλλο στον κόσμο, μαζί με το σεξ! Πολύ λίγα πράγματα έχουν εξίσου ανάλογη επιρροή όπως το χρήμα, εκτός ίσως από τις ανθρώπινες σχέσεις, τη γνήσια αγάπη και τη φυσική εκδήλωση -μέσω του σώματος- κάποιων από αυτών των σχέσεων. Αν ρωτήσετε τυχαία κάποιον ή κάποια, ποια θα ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του/της, οι πιθανότητες να απαντήσει: «Την κατοχή ενός τεράστιου ποσού χρημάτων», είναι πολύ αυξημένες.

Το χρήμα αποτελεί ευαίσθητο σημείο για πολλούς, θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές στην ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων. Όταν οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ’ αυτό, πολλοί αλλάζουν θέμα, άλλοι κοκκινίζουν, μερικοί νιώθουν άβολα, κάποιοι «αρρωσταίνουν» ενώ άλλοι εξιτάρονται, κάποιοι το ονειρεύονται και σχεδιάζουν πάνω σ’ αυτό, κάποιοι άλλοι το κυνηγούν ανελέητα δίχως οίκτο στους συνανθρώπους τους και κάποιες φορές ουτε καν στον εαυτό τους!

Άλλοι το μίσησαν, άλλοι το αγάπησαν, κάποιοι το έλκυσαν πάνω τους χωρίς δυσκολίες, κάποιοι άλλοι το κυνηγούν μια ζωή αλλά αυτό φεύγει απ’ αυτούς. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τι είναι το χρήμα, συνεπώς, σχεδόν όλοι έχουν περί τούτου περιορισμένη αντίληψη. Νομίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός χρημάτων παγκοσμίως ή στη χώρα τους. Αυτή η αντίληψη όμως πηγάζει από περιορισμένες και λανθασμένες θεωρίες, σε ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενο ή τρόπον τινά, «φαύλο κύκλο»!

Κατ’ ουσίαν, η έλλειψη χρημάτων είναι σκέτη ουτοπία, που προέρχεται από την περιορισμένη αντίληψη της πραγματικότητας και της ελλιπούς γνώσης του οικονομικού συστήματος. Εν ολίγοις, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός χρημάτων, το χρήμα υποχρεούται από τη φύση του να είναι απεριόριστο, ατελείωτο και να κινείται! Το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει ενδελεχούς και πλήρους κατανόησης για ν’ αποφεύγονται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ειδικά στον «χρηματοκρατούμενο» αιώνα μας. Οφείλει  όμως, πρωτίστως, ο καθένας να προσπαθήσει να αλλάξει τις αντιλήψεις του, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αποδεχτεί κάποιες αρχές.

Επειδή η συνειδητοποίηση του φαινομένου του χρήματος είναι υψίστης σημασίας, πρέπει όλοι να προβούμε ΤΩΡΑ σε αναψηλάφηση των δεδομένων που είχαμε μέχρι σήμερα, να γκρεμίσουμε παλιές αντιλήψεις και να κατανοήσουμε με ανοιχτό πνεύμα τα νέα δεδομένα, που, δυστυχώς ή ευτυχώς, επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό και την οικονομική μας κατάσταση!

Όταν πιστεύεις και νιώθεις ότι «κάτι δεν είναι αρκετό», τότε αυτή θα είναι η πραγματικότητά σου! Θα δημιουργήσεις μια πραγματικότητα όπου τίποτα δε είναι αρκετό.

Αν συνειδητοποιούσες ότι τίποτα δεν είναι περιορισμένο, αλλά άφθονο, αν συνειδητοποιούσες ότι τα πάντα στη Δημιουργία αυτή είναι άφθονα, θα βουτούσες στην πηγή (!) ναι ή όχι; Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για την αλήθεια των αριθμών και την λογική του χρήματος, όταν αυτή καταδειχθεί με αποδείξεις και στοιχεία.

Στην πραγματικότητα υπάρχει – και βιώνεις- την έλλειψη των χρημάτων επειδή σου έχουν πιπιλίσει το μυαλό ότι υπάρχει έλλειψη του, ειδικά όταν αυτή την πληροφορία στην έχει δώσει κάποιος «γκουρού» των οικονομικών και μάλιστα όταν το λέει ο ίδιος ο υπουργός των οικονομικών, ότι «υπάρχει κρίση και έλλειψη» είσαι σχεδόν υποχρεωμένος να το πιστέψεις. Αλλά τα πράγματα απέχουν παρασάγγας από αυτήν την πρακτική.

Ήδη υπάρχουν στον κόσμο αρκετές ιστορίες και ανακρίβειες που δε βοηθούν αλλά παραπλανούν, σκόπιμα και με δόλο ή αφέλεια. Αυτές οι ιστορίες, μυθοπλασίες ή θεωρίες κατ’ άλλους (οικονομικής φύσης πρωτίστως και δευτερευόντως κοινωνικής), ίσως φαντάζουν αληθινές και δελεαστικές σε πρώτη φάση αλλά είναι στην πράξη;

Αν, για παράδειγμα, ο γκουρού «ειδικός» οικονομολόγος αναπτύξει οικονομικές θεωρίες στα βραδινά δελτία ειδήσεων περί της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, πάρα πολλοί από του τηλεθεατές τον πιστεύουν, χωρίς σκέψη, κόντρα σε κάθε λογική και χωρίς αμφιβολία! Εφόσον είναι «ειδικός» σου λεει ο άλλο κάτι παραπάνω θα ξέρει. Κι επειδή είναι «ειδικός», θα τον πιστέψει η μάζα των ανθρώπων, χωρίς να μπεί στον κόπο να ερευνήσει για να μάθει, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι είναι λογικό !

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη, ειδικά όταν χρειάζεται για να φανεί ΑΝΑΛΥΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ και τούτο επιτυγχάνεται με την πλήρη «διάνοιξη» του νου, κατά τη γνωστή ρήση: «Το ανθρώπινο μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, για να λειτουργήσει πρέπει να ανοίξει». Είναι πιο εύκολο, ξεκούραστο και άκοπο να πιστεύεις, από το να ερευνάς και να γνωρίζεις. Τι λέτε δεν το γνωρίζουν αυτό τα σαίνια που κυβερνούν;

Πάντως, όταν μπει στο τραπέζι του παιχνιδιού, η θέληση και η γνώση,  το παιχνίδι του χρήματος αρχίζει να φαίνεται αυτό που στην πραγματικότητα είναι, δηλ. διασκεδαστικό, ψυχαγωγικό και ευχάριστο, όταν αρχίσετε να το παίζετε ίσως βάλετε και τους δικούς σας όρους, κάποιους δικούς σας κανόνες. Ετσι παίζονται τα παιχνίδια. Οποιοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τους κανόνες του παιχνιδιού του χρήματος και των μπίζνες παίζουν, δεν κερδίζουν φυσικά πάντα, αλλά χαίρονται το παιχνίδι και απλά το παίζουν.

Οι κατέχοντες όμως τα μυστικά του παιχνιδιού του χρήματος και του, σε ισχύ, οικονομικού συστήματος, γνωρίζουν άριστα τις κοινωνικές τάσεις και επιθυμίες, γνωρίζουν τους τρόπους να τις χειρίζονται ακόμη καλύτερα και τις χρησιμοποιούν αν αγνοία σας, πριν από σας για σας!

Έτσι, περιβάλλουν το όλο θέμα με βαρετές αριθμολογίες, ανούσιες οικονομικές εξισώσεις, διαγράμματα, αέρινες θεωρίες στατιστικών κ.ο.κ. για να τους αφήνεις ήσυχους να κάνουν παιχνίδι πάντα εις βάρος σου.

Κι εσείς τους αφήνετε ήσυχους, να κυβερνούν ουσιαστικά όλη τη γη!