ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Δέκα εντολές επιχειρείν

Δέκα εντολές επιχειρείν

«Αλλάξτε, πουλήστε, επενδύστε, δουλέψτε» το τετράπτυχο του υπουργού Οικονομικών – Προτείνει άμεση αναδιάρθρωση στον ιδιωτικό τομέα και προτρέπει τα μέλη του ΣΕΒ να μη φοβούνται τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις

Δέκα εντολές προς τους επιχειρηματίες.

Δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα υπουργός Οικονομικών να καλεί τους επιχειρηματίες της χώρας «να αλλάξετε μυαλά», να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, να πουλήσουν μερίδια σε ξένους επενδυτές, να φέρουν πίσω δικά τους κεφάλαια, να προσέξουν τους εργαζομένους τους.

Δεν συνηθίζεται να τους προτρέπει να λένε τη γνώμη τους και να ζητάνε πράγματα από την κυβέρνηση για όσα βλέπουν πως χρειάζονται, να ομολογεί πως «δεν τα ξέρουν όλα στο υπουργείο Οικονομικών», αλλά να τους κάνει και υποδείξεις για το πού υπάρχουν ευκαιρίες και πώς να τις αρπάξουν. Δεν βλέπεις συχνά υπουργό Οικονομικών να λέει στους πολίτες να προετοιμάζονται για όσα θα γίνουν, αντί να τους υπόσχεται απλά πως θα τους σώσει.

Καθηγητής όντας και ο ίδιος αλλά εργαζόμενος επί δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης βλέπει πως η εξίσωση δεν λύνεται με αποφάσεις από το γραφείο του, αν δεν έχει σύμμαχο την αγορά και την κοινωνία.

Υστερα από έναν μήνα προετοιμασίας και ενημέρωσης, αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του. Μέσα σε λίγες ημέρες έχει μιλήσει δύο φορές όλες και όλες δημοσίως (στον «Economist» και στον ΣΕΒ) αλλά έχει πει πολλά τα οποία, αν και δεν καταγράφονται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας, δείχνουν την πρόθεσή του για άνοιγμα στην κοινωνία. Θέλει να βάλει «στο κόλπο» τους πολίτες και τους καλεί να μετάσχουν ενεργητικά σε μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση και ανασύνταξη της χώρας.

Διάλογος με την αγορά: Σε αντίθεση με άλλους τεχνοκράτες που βρέθηκαν πριν σε θέση ανάλογη με τη δική του, όπως οι κύριοι Λουκάς Παπαδήμος και Γιάννης Στουρνάρας (που στις πρώτες ομιλίες τους μιλούσαν συνεχώς και μόνο για το χρέος λες και διάβαζαν από μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό), ο κ. Χαρδούβελης επιλέγει να μιλήσει με έναν πολύ προσωπικό τόνο σε όλο και περισσότερους για το τι ζητά και τι περιμένει από αυτούς: τους πολίτες, τους πολιτικούς, τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μπορεί σε μια κανονική χώρα να ακούγεται λογικό, δεν έχει προηγούμενο όμως, στα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, Ελληνας υπουργός Οικονομικών να απευθύνεται στον απλό πολίτη και στον επιχειρηματία και να τους ζητά να αποκτήσουν πλέον μια «διαλεκτική σχέση» με το κράτος, να συζητά τις αιτίες των προβλημάτων και να εξηγεί τι πρέπει να γίνει και γιατί, λέγοντας (επί λέξει) στα μέλη του ΣΕΒ:

1. «Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμένουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Το ξένο κεφάλαιο θα βοηθήσει εν συνόλω την οικονομία».

2. «Tο να πουλάς περιουσιακά στοιχεία δεν σημαίνει ότι ο ξένος έρχεται απλώς για να αγοράσει κάτι και να μείνει. Επενδύοντας θέλει να μεγαλώσει και την επιχείρησή του».

3. «Οι ξένες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδαμινές ακόμα και την εποχή των παχιών αγελάδων. Φταίει ίσως ότι δεν θέλαμε τους ξένους, φταίει ότι δεν υπήρχε διαφάνεια, τώρα όμως είναι μια ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

4. «Οταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πάντοτε σκεφτόμαστε το Δημόσιο. Αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές».

5. «Το “έξυπνο χρήμα” έρχεται. Σ’ αυτή την περίοδο δυσκολιών, η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να έχει ένα όραμα για επέκταση, μεγέθυνση και μια νέα ψυχολογία συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο. Αυτοί είναι που θα φέρουν το χρήμα το οποίο έχουμε ανάγκη και πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια ότι η επιχείρηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι μόνο δική μας».

6. «Αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς τις αποφάσεις του σήμερα, όχι αύριο! Αυτό σημαίνει επένδυση, αυτό σημαίνει επιχειρηματικότητα. Είτε αυτό αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, είτε αφορά την ενίσχυση, τη στελέχωση της επιχείρησης και του εργατικού της δυναμικού, είτε αφορά αναζήτηση επενδυτών και συνεργασιών. Είμαστε ακριβώς στην καμπή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μπρος. Οποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον».

7. «Οταν ξεκινούσε η κρίση -εγώ το θυμάμαι- ως οικονομολόγος ήμουν από τους πρώτους που είχα πει “κρατηθείτε, έρχεται μια τεράστια κρίση”. Κανένας δεν το πίστευε τότε. Διότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το παρόν και να λέμε ότι το παρόν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον».

8. «Το ίδιο πρόβλημα έχει ο επιχειρηματικός κόσμος μετά το ξύλο που έχει φάει. Είναι δύσκολο να φανταστεί ότι η ζωή του μπορεί να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον».

9. «Η Ελλάδα αλλάζει, πολλά πράγματα έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βάλει πλάτη και οι επιχειρηματίες να είναι προπομπός της προσπάθειας».

10. «Πιστεύω ότι έρχονται καλύτερες μέρες και άρα, από τη δική σας σκοπιά, σωστό είναι να αρχίσετε να επενδύετε από τώρα».

Ανοιγμα στους πολίτες: Κάθε φράση του κ. Χαρδούβελη έχει πολλούς αποδέκτες, στρέφει πλέον όμως τα πυρά του και στην ίδια την κυβέρνηση για λάθη και παλινωδίες! Ξέρει πως αυτό θα αρχίσει να ενοχλεί τους πολιτικούς -έχει άλλωστε εμπειρία ως σύμβουλος του κ. Παπαδήμου επί τρικομματικής- γι’ αυτό μετράει πολύ τα λόγια του δημοσίως όταν μιλά για το τι ζητάει, τι περιμένει και από ποιους:

«Τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του, να καταλάβει ότι τον ωφελούν. Και τότε και το πολιτικό σύστημα θα συμμορφωθεί με αυτό!», τόνισε στον ΣΕΒ.

Εκεί τα ’χωσε στην κυβέρνηση, ακόμα και για την επιλογή της να ξηλώσει τους τεχνικούς κλάδους από τη μέση εκπαίδευση, για να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς.

«Υπάρχει ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση. Στην Ελλάδα έχουμε στρεβλή εκπαίδευση όπου έχουμε περισσότερους αποφοίτους πανεπιστημίων και λιγότερους αποφοίτους που χρειαζόμαστε από τεχνικές σχολές», είπε, καλώντας τους επιχειρηματίες να βρουν αυτοί «το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις».

Μήνυμα προς δανειστές: «Μην το παρακάνετε»

«Συγχωρέστε με, δεν συνηθίζω να διαβάζω. Μιλάω πάντα από στήθους, αλλά τώρα αυτό δεν γίνεται γιατί πρέπει να ικανοποιήσω τους πάντες!» έλεγε σε μια διακοπή της ομιλίας που διάβαζε στον «Economist», δείχνοντας πως ισορροπεί κομψά ανάμεσα σε όσα πρέπει να λεχθούν, αλλά και σε όσα πρέπει να αποφύγει γιατί κινείται στο πλαίσιο μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας.

Μεταρρυθμίσεις «με μέτρο» είναι η γραμμή Χαρδούβελη και απέναντι στους δανειστές. Οχυρώνεται πίσω από τη στάση Γαλλίας και Ιταλίας, οι οποίοι λένε στους Γερμανούς: «Εντάξει, εσείς κάνατε τις μεταρρυθμίσεις. Τις κάνατε όμως δέκα χρόνια πριν, όπου όλα ήταν καλά, το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν καλό και τις καταφέρατε. Αφήστε μας κι εμάς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις σ’ ένα σωστό μακροοικονομικό περιβάλλον, μην το παρακάνουμε και φέρουμε ύφεση γιατί με την ύφεση δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

«Εκεί παίζεται το παιχνίδι», λέει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αρα αυτό που μερικοί στην Ελλάδα αποκαλούν “φιλελεύθερη λαίλαπα” και “επιστροφή στον Μεσαίωνα” δεν είναι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι Ευρωπαίοι, ακόμα και της Κεντροαριστεράς»