NETWORKING

Business Life & FreeLancer

Business Life & FreeLancer

Η μονιμότητα ενός εξοντωτικού ρόλου, η επανάληψη ενός άχαρου παιχνιδιού, η ρουτίνα του ατελείωτου τίποτα, η υποταγή στην εξάρτηση, η ανούσια υπομονή, η στωικότητα της αποδοχής στον πόνο, η αδιάκοπη παρέα με τον φόβο, όλα αυτά μαζί δημιούργησαν μια μεταλλαγμένη φυλή ανθρώπων. Την φυλή των υπαλλήλων – δούλων.

Είναι ένα νέο είδος ανθρώπου, μια μαριονέτα, ένα ανδρείκελο. Είναι μια ιδιαίτερη φυλή μια νέα ράτσα ανθρώπων η φυλή των υπαλλήλων-δούλων. Άνθρωποι που κινούνται και ζουν επάνω σε μια κυλιόμενη περιστροφική ταινία, χωρίς δικαίωμα επιλογής, χωρίς δικαίωμα σκέψης, πρόβατα επί σφαγή. Άνθρωποι που με την δική τους απόφαση επέλεξαν να ανήκουν στην φυλή των νέο – σκλάβων, των δούλων, στην φυλή των Υπαλλήλων.

Στην αυγή της νέας εποχής, ο άνθρωπος εξακολουθητικά βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση μιας αλλαγής της εξέλιξης του, καθόλου δημιουργικής και ευχάριστης. Να είναι εξαρτώμενος από μια δουλειά-δουλεία, για να είναι ευτυχισμένος, για να μπορεί να αγαπάει, να κάνει οικογένεια, να προσφέρει. Παρέδωσε την Ανεξαρτησία, την Αντίληψη του και σε αντάλλαγμα πήρε γυάλινα καθρεφτάκια και νερό που καίει. Δίνει την Ύπαρξη του και παίρνει θάνατο.

Περιζήτητοι εργαζόμενοι είναι οι Freelancer σε όλο τον κόσμο και δικτυώνονται και εργάζονται χωρίς να τους αγγίζει καμιά τεχνητή κρίση, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα και λοιπές ανοησίες. Αυτό είναι το μέλλον των Ανεξάρτητων ανθρώπων, το λέει και η λέξη, «Ελεύθερος Επαγγελματίας» και στον αντίποδα, υπάλληλος-δούλος- δουλειά- δουλεία … Ο Υπάλληλος δεν είναι επαγγελματίας, επομένως και οι απολαβές του, οικονομικές, κοινωνικές, ποιότητας ζωής, δεν μπορεί να είναι αυτές ενός «Ελεύθερου Επαγγελματία». Ο «Ελεύθερος Επαγγελματίας» δεν είναι επιχειρηματίας ούτε επενδυτής γιατί πολύ συχνά τα μπερδεύουν.

Αν Εργάζεσαι ως freelancer, ελεύθερος επαγγελματίας ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου

Στις μέρες μας, μάλλον είσαι από τους τυχερούς ή για να το θέσω καλύτερα ανήκεις στους περιζήτητους επαγγελματίες. Η μισθωτή εργασία αλλάζει μορφή, γίνεται όλο και πιο ευέλικτη ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην αγορά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό εκείνων που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αυξήθηκε 25%. Με συνεχή ανοδική τάση.

Η ίδια τάση επικράτησε στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ευρώπη με φρενήρεις ταχύτητες. Ενώ μειώθηκε η απασχόληση στον οικονομικό και το βιομηχανικό κλάδο, την ίδια στιγμή όμως αυξήθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι. Ακόμη και τώρα που, η οικονομία του Καναδά φαίνεται να ανακάμπτει από την ύφεση, οι εταιρίες συνεχίζουν να κάνουν περικοπές στις δαπάνες τους και να εστιάζουν ξανά και ξανά στη μείωση του εργατικού δυναμικού τους, των Υπαλλήλων. Πράγμα που σημαίνει ότι η τάση των freeLancers, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει, όπως είναι και το σωστό.

Αν λοιπόν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι μόνο με το καθεστώς της πλήρους υπαλληλικής απασχόλησης, ίσως είναι η κατάλληλη εποχή να μελετήσεις, να ψάξεις, ν’ αρχίσεις, να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και να γίνεις πιο ρευστός κι ευέλικτος. Αντί να κατεβαίνεις στις πλατείες αγανακτισμένος ή να γκρινιάζεις στις καφετέριες πως είσαι άνεργος δυο χρόνια τώρα και φταίει η κυβέρνηση, ο υπουργός, η κρίση, η μαμά σου, η, ο πρώην σου που είναι γνωστό ρεμάλι, που δεν πήρες πολύ αγάπη μωρό, που δεν.. ή που… και αν θα … και … και… όλες αυτές τις αστείες δικαιολογίες των αποτυχημένων.

Αν δεν μπορείς να βρεις μόνιμη απασχόληση μην κάθεσαι στο σπίτι, πειραματίσου σε πιο ελεύθερες ή προσωρινές συνεργασίες και εκμεταλλεύσου την τάση της εποχής που είναι η αυξημένη ζήτηση για αυτοαπασχολούμενους και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να εξερευνήσεις με κάθε λεπτομέρεια γνωστές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σου παρουσιάζω τα πέντε πιο δημοφιλή sites παγκοσμίως. Ψάξε στα FlexJobs, Elance, oDesk, Guru, Freelancer και ανακάλυψε τα μυστικά ενός επιτυχημένου αυτοαπασχολούμενου και τις θέσεις εργασίας freelancers που είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το βασικό είναι να γίνεις από υπάλληλος – δούλος δηλ. τεμπέλης νοητικά, «ελεύθερος επαγγελματίας» δηλ. να γίνεις εν μέρη Ανεξαρτητος.

Ο υπάλληλος, δουλεύει. Ο Ελεύθερος Επαγγελματίας, αναδιαμορφώνει

Δεκάδες άρθρα εδω στο terra papers αλλά και στο business life σου δείχνουν τι κάνουν αυτοί που δεν προλαβαίνουν να είναι αγανακτισμένοι, γιατί αναδημιουργούν καθημερινά και δεν έχουν διάθεση ούτε θέληση, να σπαταλήσουν τον χρόνο τους, που μπορεί να είναι από ανύπαρκτος, έως σχετικός, αλλά σίγουρα είναι πολύτιμος.

FlexJobs.com

Με πάνω από 50 κατηγορίες για ευκαιρίες καριέρας και θέσεις εργασίας το FlexJobs απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες, καθώς αφορά υποψηφίους από entry-level έως executive, μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, προσφέρει και άλλα χρήσιμα εργαλεία για όσους αναζητούν εργασία, όπως συμβουλές από ειδικούς, τεστ δεξιοτήτων, άριστη εξυπηρέτηση πελατών και εγγυημένα αποτελέσματα. Βέβαια, οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα αυτή έχουν έδρα τις ΗΠΑ, όμως υπάρχουν καλές ευκαιρίες και στον Καναδά και την Ευρώπη.

Εδώ έχετε μεγάλα οφέλη, όπως η δοκιμή, η ικανότητα να βρείτε επαγγελματία από την μεγάλη λίστα μελών. Αν γίνεται μέλος, απολαμβάνεται πολύτιμα οφέλη, όπως η απεριόριστες δοκιμές της ικανότητας των εμπειρογνωμόνων, λίστες ελέγχου αναζήτησης εργασίας, και ένα ευρύ φάσμα εκπτώσεων.

Ανακαλύψτε ένα νέο, καλύτερο είδος της εμπειρίας αναζήτησης εργασίας. Μια υπηρεσία απασχόλησης που οι αξίες της ακεραιότητας, της καινοτομίας, καθώς και τη σημασία της παροχής είναι μια μεγάλη εμπειρία για τους χρήστες.

Elance.com

Το Elance μέχρι πρόσφατα ήταν μία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας παραδοσιακής μορφής. Όμως οι αλλαγές το τελευταίο διάστημα τη μετέτρεψαν σε ένα σύγχρονο online εργαλείο που απευθύνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των βιομηχανιών. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του κάθε έργου που πραγματοποιείται το Elance συνιστά στους freelances και τους project creators, να χρησιμοποιούν ένα σύστημα μεταβιβάσεων.

Αυτό το σύστημα επιτρέπει σε έναν project creator να τοποθετήσει την πληρωμή για το έργο του σε έναν λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει εκεί κλειστός μέχρι ο ελεύθερος επαγγελματίας να παραδώσει το έργο. Στη συνέχεια, ξεκλειδώνει ο project creator το λογαριασμό και γίνεται η πληρωμή στο freelancer. Το σύστημα αυτό βοηθά να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιου είδους συνεργασίες, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τον επαγγελματισμό, την ταχύτητα, την τεχνογνωσία και την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

oDesk

Το συγκεκριμένο site έχει πολύ σαφή στόχο. Επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου πληροφοριών για όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο κάθε freelancer μπορεί να ορίσει στο προφίλ του, τις ώρες που είναι διαθέσιμος για εργασία, τις προτάσεις και τα επιχειρηματικά του σχέδια, τις περιοχές στις οποίες επιθυμεί να εργαστεί κ.α.

Βέβαια το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του oDesk είναι η διαφάνεια της όλης διαδικασίας που ακολουθείται. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος αναλάβει ένα έργο, ο καθένας που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο project μπορεί να δει την εξέλιξη που έχει σημειωθεί αναλυτικά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Guru.com

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη online αγορά στον κόσμο των freelances – ταλέντων. Το Guru.com, που ιδρύθηκε το 1998, είναι ελεύθερο να ενώσει και να συνδέει τις επιχειρήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες που ειδικεύονται σε περισσότερες από 220 επαγγελματικές κατηγορίες όπως: σχεδιασμός ιστοσελίδας, προγραμματισμός, γραφιστική, συμβούλοι επιχειρήσεων, διοικητική υποστήριξη.

Μάλιστα, πολλοί εργοδότες που αναζητούν επαγγελματική εξειδίκευση σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο παίρνουν δωρεάν συμβουλές από τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι μέλη του site.

Freelancer.com

Μια ακόμη παγκόσμια αγορά για on-line και freelance θέσεις εργασίας, όπου οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες για να αναθέσουν το έργο τους. Το site συνδέει, συνολικά, πάνω από 1,8 εκατομμύρια χρήστες, παγκοσμίως, σε πάνω από 234 χώρες και περιοχές.

Μέσω της ιστοσελίδας, οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες και να κάνουν την εργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το λογισμικό, τις επιστήμες, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τη λογιστική και τις νομικές υπηρεσίες. Το δυνατό του σημείο είναι ότι το μέσο μέγεθος της εργασίας είναι κάτω από 200 δολάρια.

Η μέθοδος των Freelancer αυτή είναι εξαιρετικά αποδοτική για τις μικρές επιχειρήσεις, που συχνά χρειάζονται ποικιλία ειδικοτήτων, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη πρόσληψης εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Ποια τα οφέλη για τον Πελάτη;

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες χρησιμοποιούν ελεύθερους επαγγελματίες.

1) Εξοικονόμηση πόρων και ειδικότερα χρημάτων. Μια εταιρεία που απασχολεί υπαλλήλους, πρέπει να καταβάλει επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης και την εθνική ασφάλιση του εργοδότη. Αλλά αν χρησιμοποιεί ελεύθερους επαγγελματίες δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε από αυτά.

2) Συνήθως οι σχέσεις Freelancer είναι πιο ευέλικτες στο ωράριο κλπ. από ότι στο μόνιμο προσωπικό.

3) Είναι πιο εύκολο να προσλαμβάνουν και ν’ απολύουν, δεν είναι μια μακροχρόνια δέσμευση.

4) Παρέχουν δεξιότητες του in-house, που οι υπάλληλοι δεν μπορούν να έχουν.

5) Υπάρχουν τακτικές εργασίες που δεν απαιτούν πλήρους απασχόλησης υπαλλήλους.

Τι σημαίνει αυτό για ‘σένα;
Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας έχει τους δικούς του λόγους για την προτίμησή του να είναι Ανεξάρτητος.

1) Όντας αφεντικό του εαυτού του, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευχάριστο και ικανοποιητικό.

2) Περισσότερα χρήματα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνονται συνήθως περισσότερο από τους υπαλλήλους που εργάζονται μαζί τους στο ίδιο πρόγραμμα!

3) Ανεξαρτησία, οι «Ελεύθεροι Επαγγελματίες», μπορούν, σε διαφορετικό βαθμό, να επιλέξουν πότε και πού να εργάζονται. Η αγαπημένη μου θέση είναι με θέα την θάλασσα.

4) Ποικιλία – με τη μετάβαση από σύμβαση σε σύμβαση και επιχείρηση σε επιχείρηση, στους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να αναπτυχθεί πολύ ποικίλη εμπειρία και ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα!

5) Μειωμένοι φόροι, σε «ελεύθερους επαγγελματίες» οι οποίοι λαμβάνουν επαγγελματικές συμβουλές, μειώνεται σημαντικά το ποσό του φόρου που καταβάλλουν.

Σαν Freelancer αυτό που είναι βασικό να γνωρίζεις, είναι το ότι υπάγεσαι και ζεις μέσα σε μια μάχη, γι αυτό και ονομάζεσαι “πολεμιστής των μπίζνες” όταν μιλάμε για την κατάσταση του επιχειρείν ή απλά πολεμιστής όταν μιλάμε για την ζωή γενικότερα.

Το βιβλίο ευαγγέλιο για σένα είναι το “Η τέχνη του πολέμου” – 孫子兵法, του SUN TZU. Ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν 2.500 χρόνια και είναι το τέλειο βιβλίο για την ζωή και τις μπίζνες. Είναι, επαναλαμβάνω, “Η Τέχνη του Πολέμου” το βιβλίο ευαγγέλιο για όποιον θέλει να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ σε έναν κόσμο που δημιουργεί σκλάβους και νεκρούς. Φρόντισε να βρεις την συγκεκριμένη έκδοση.

Θέλεις να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας; Θ Ε Λ Ε Ι Σ; Γιατί να είσαι υπάλληλος; Γιατί το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχει μεγάλη προοπτικές και είναι πολύ διαφορετικό από την πρόσληψή σου σαν υπάλληλος.

Ουπς … τι δεν είναι όλα ρόδινα;

Φυσικά, το free lancing είναι ένας εύκολος και απολύτως αξιοπρεπής τρόπος για να κερδίσεις την ζωή σου, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, επιλέγουν να είναι «ελεύθεροι επαγγελματίες». Οι οικονομίες, όπως βλέπεις να τις διαμορφώνουν σε όλα τα κράτη, δεν μπορούν να αφομοιώσουν μεγάλη μάζα υπαλληλικού προσωπικού, δεν θέλουν άλλους υπαλλήλους, γιατί γνωρίζουν πως πληρώνουν ανθρώπους που υποαπασχολούνται, γιατί δεν έχουν ανεξαρτησία δράσης και κίνητρα γι’ αναδιαμόρφωση κι αναδημιουργία της εργασίας τους κι αν δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά απλά βάζουν ενα ρομπότ να κάνει τη δουλειά τους..

Σίγουρα κάποιες δεξιότητες δεν είναι κατάλληλες για freelancing. π.χ. όταν ο εργοδότης χρειάζεται ένα σταθερό εργατικό δυναμικό και ο πελάτης αναμένει να ασχοληθεί με το ίδιο μέλος του προσωπικού κάθε χρόνο.

Αλλά ακόμα και αν οι δεξιότητες και η εμπειρία σου είναι κατάλληλα για να είσαι «ελεύθερος επαγγελματίας», μπορεί ΕΣΥ, να μην είσαι κατάλληλος για κάτι τέτοιο. Μόνο ΕΣΥ μπορείς να αποδασίσεις, να διαλέξεις τι θέλεις να είσαι, Υπάλληλος-Εξαρτημένος ή Ανεξάρτητος Επαγγελματίας; Μερικά από τα “μειονεκτήματα” αν διαλέξεις την 2η επιλογή, που είναι απαραίτητο να τα εξετάσεις είναι:

Λιγότερη ασφάλεια

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν «προστατεύονται» κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι υπάλληλοι, που ούτε κι αυτοί «προστατεύονται» ή έστω «προστατεύονταν» ποτέ. Αλλά από την άλλη η Ανεξαρτησία του να ορίζεις και να διαμορφώνεις τον χρόνο και τις ενέργειες της δράσης σου, μέσα σε έναν κόσμο, πλήρως ανελεύθερο και νεκρό, είναι ουτοπία, άλλο ένα θέμα για να λέμε ανέκδοτα. Ο Πολεμιστής των Μπίζνες γνωρίζει πως δεν υπάρχει ασφάλεια σε έναν κόσμο που η ανασφάλεια είναι η μόνη ασφάλεια, όπως επίσης γνωρίζει πως δεν υπάρχουν εμπόδια, παρά μόνο Προκλήσεις.

Αβεβαιότητα

Συνήθως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για άλλη σύμβαση, όταν η τρέχουσα σύμβασή, τελειώνει. Φυσικά και δεν υπάρχουν εγγυήσεις, μόνο οι νεκροί ζητούν εγγυήσεις για οτιδήποτε και ειδικά όταν δεν έχουν καθόλου έλεγχο στην ζωή τους, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της μα ψάχνουν για παράδεισο και κόλαση με κόκκινα στρωμένα χαλιά, πιλάφια και κολασμένα ουρί !!!

Χωρίς προβλήματα

Τρέχεις την δική σου επιχείρηση, υπάρχουν έντυπα για να συμπληρωθούν, αυστηροί κανόνες να ακολουθήσεις και λογαριασμούς για να κρατήσεις και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια και τάξη. Καιρός να γίνεις παρατηρητικός και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.

Θα είσαι μόνος σου

Το αίσθημα της μοναξιάς, είναι σκληρό λένε. ΕΣΥ όμως γνωρίζεις πως ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΕΑ. Λένε π.χ. πως κανείς δεν θα σε πληρώσει όταν κάνεις διακοπές ή όταν είσαι άρρωστος. Από την άλλη κάνεις διακοπές όταν οι άλλοι δουλεύουν, τα οφέλη σου δεν χρειάζεται να στα περιγράψω.

Διαλέγεις ΕΣΥ τις παρέες σου και δεν θα συνυπάρχεις με την κάθε “Κατίνα” και τον κάθε κομπλεξικό στο γραφείο καθημερινά από 8-12 ώρες με το ανάλογο χάσιμο πολύτιμης ενέργειας. Γιατί θεωρείς πως αρρωσταίνουν συχνά οι υπάλληλοι; Αν ΕΣΥ αρρωστήσεις -στις διακοπές οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν- θα έχεις χρήματα, αν είσαι καλό αφεντικό του εαυτού σου, για τις καλύτερες παροχές στο θέμα της υγείας.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ελευθέρου επαγγελματία;

Ο επιτυχημένος free lancer έχει απαραιτήτως τα εξής χαρακτηριστικά, τα οποία καθημερινά ενισχύει και ενδυναμώνει, γιατί δεν ξεχνά πως βρίσκεται σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο, γεμάτο προκλήσεις.

>Ξέρει τι θέλει να επιτύχει: Είτε αυτό είναι να επιτύχει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ή να χτυπήσει ένα συγκεκριμένο οικονομικό στόχο εντός συγκεκριμένης χρονικής κλίμακας. Χρειάζεται να θέτεις στόχους, που θα σε βοηθήσουν να μετρήσεις την επιτυχία σου και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου, όταν δίπλα στον στόχο μπορείς να γράψεις την λέξη ΕΓΙΝΕ.

>Αισθάνεται άνετα σε έναν ηγετικό ρόλο: Όχι μόνο θα είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, αλλά θα πρέπει να καθοδηγήσεις και να κατευθύνεις κάποιους πελάτες, όπως και όπου χρειάζεται.

>Ξέρει να παίρνει αποφάσεις: Τώρα που είσαι αφεντικό του εαυτού σου, για να διασφαλίζεται η επιχείρησή σου πρέπει να είσαι τυπικός με τις τρέχουσες εκκρεμότητες. Κανείς άλλος δεν θα συμπληρώσει σημαντικά έντυπα ή δεν θα διασφαλίσει ότι οι πελάτες δεν θα σε κυνηγήσουν για καθυστερημένες παραδόσεις ή λανθασμένες πληρωμές.

>Διαθέτει Αυτενέργεια: Εάν έχεις μάθει να έχεις ένα αφεντικό, μια αναπνοή κάτω από το λαιμό σου, να σου κουνάει το λουρί και να σου δίνει διαταγές για να κάνεις κάτι, το να ελευθερωθείς από το λουρί μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζεις. Γιατί νομίζεις πως είναι ο κόσμος γεμάτος πολλούς υπαλλήλους κι ελάχιστους ανεξάρτητους;

>Έχει βάθος σκέψης, με προοπτική: Αυτό που λέμε “βλέπει μακριά” ή παρατηρεί το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ. Μέσα από οικονομικά σκαμπανεβάσματα, αυτό το χαρακτηριστικό είναι το μόνο μπορεί να σε σώσει και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους.

>Έχει τη δυνατότητα ευπροσαρμοστικότητας, δηλ. να πηγαίνει από τοποθεσία σε τοποθεσία: Να προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες, στα διαφορετικά εργαλεία, στην διαφορετική κουλτούρα, και στο διαφορετικό τρόπο εργασίας. Εκείνοι που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και θέλουν να δουλεύουν στις ίδιες συνθήκες, στο ίδιο αφεντικό, με το “δικό τους” υπολογιστή, στο ίδιο γραφείο, κλπ δεν θα γίνουν ποτέ Ανεξάρτητοι, θα παραμείνουν στην φυλή των υπαλλήλων, υποτελείς κάποιου άλλου και θα φωνάζουν για δικαιώματα και λοιπές ανοησίες.

>Έχει το χάρισμα της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και να κάνει νέες εργασιακές σχέσεις εύκολα και άκοπα. Αλλά δεν εφησυχάζει σε αυτό του το ταλέντο γιατί γνωρίζει πως οι εξελίξεις τρέχουν και τεχνικές επικοινωνίας που σήμερα είναι νέες, αύριο –κυριολεκτικά- είναι ήδη ξεπερασμένες …και ξεπερασμένες τεχνικές επικοινωνίας σημαίνει για τον free lancer χάσιμο κύρους, πελάτη, χρημάτων και πάνω απ όλα σημαίνει ολιγωρία, κάτι που κανένας πολεμιστής των Μπίζνες δεν επιτρέπει στον εαυτό του.

>Έχει μια έμφυτη προθυμία να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, χωρίς να επικρίνει τα λάθη τους. Ελεύθερος να έχει πρόσβαση σε έναν πλούτο γνώσης, για το πώς γίνονται τα πράγματα σε διαφορετικούς τόπους, χρόνους, με διαφορετικές κουλτούρες, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τους δύο μήνες μόνιμης διαχείρισης ενός πρότζεκτ και τους μόνιμους υπαλλήλους μιας επιχείρησης, αν είναι σε θέση, να χρησιμοποιήσουν αυτή την δεξαμενή γνώσης.

>Έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πότε χρειάζονται τις συμβουλές του και πότε όχι. Μερικές φορές, ή σε ορισμένες τοποθεσίες, θα ήθελαν τις συμβουλές του, για το πώς να κάνει τα πράγματα και μερικές φορές όχι. Ένας επιτυχημένος -η ελεύθερος επαγγελματίας, πρέπει να είναι ευαίσθητος σε αυτό, και να μην προσπαθεί, να εξαναγκάσει με ανεπιθύμητες συμβουλές, ένα απρόθυμο κοινό. Αν είναι σαφές ότι δεν θέλουν τις συμβουλές σου, ασχολήσου με τη δουλειά σου ή φρόντισε να πας αλλού.

>Είναι πάντα ενήμερος, για μια πιθανή νέα συνεργασία, μέσα από το χώρο του πελάτη. Ο επιτυχής ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί ακόμη και να έχει νέα προσφορά, και να κερδίσει τα κομμάτια της δουλειάς, σε διάφορα σημεία, π.χ. για την εκτέλεση μέρους ή του συνόλου του έργου, ή να διατηρήσει μια περιοχή του υπάρχοντος συστήματος.

>Ψάχνει για το δικό του έργο ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ και δεν αφήνει μόνο στα πρακτορεία να ψάχνουν γι αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο έχει την ευκαιρία να εργάζεται για τις νέες επιχειρήσεις. Δεν έχει μια περιοριστική ρήτρα, από κάποιο γραφείο-πρακτορείο, στο συμβόλαιό του που να τον εμποδίζει, να πλησιάζει τον πελάτη, για τις νέες εργασίες που προκύπτουν.

>Θα έχει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ, μια βάση δεδομένων, με τους δυνητικούς πελάτες, με τους οποίους έχει ήδη δουλέψει, κοντά στην κορυφή της λίστας. Θα έχει την άδεια να επικοινωνήσει με τους εν λόγω δυνητικούς πελάτες κάθε τόσο, ας πούμε κάθε τρεις μήνες ή κάπως έτσι, και θα φροντίσει με ακρίβεια χειρούργου να το κάνει.

>Θα κρατήσει τους δυνητικούς πελάτες ενημερωμένους, με τις πληροφορίες επαφής, όταν αλλάζει, π.χ. διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έτσι ώστε δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση, όταν ο πελάτης τον ζητά απεγνωσμένα για δουλειά, σε μια περιοχή του συστήματος, όπου μόνο αυτός έχει τη γνώση, να μην μπορεί να τον βρει.

>Ο επιτυχής ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει τόσο καλή φήμη για την εργασία του και θα έχει τέτοια καλή σχέση με τους πελάτες, που οι συμβάσεις του ανανεώνονται, κάθε φορά που ο πελάτης χρειάζεται την συγκεκριμένη υπηρεσία.

>Ήδη υπάρχοντες πελάτες τον συστήνουν ανεπιφύλακτα σε γνωστούς τους και δικούς τους συνεργάτες. Αυτό δείχνει πως έχει δημιουργήσει ευχαριστημένους πελάτες που είναι η κορωνίδα κάθε επιτυχημένου πολεμιστή των μπίζνες.

Πάμε παρακάτω … και μελέτησε επίσης Πραγματεία Περί Εθελοδουλίας (Étienne de la Boétie)

Αν το να είσαι freelancing εξακολουθεί να σου είναι ελκυστικό και θεωρείς ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε πρόκληση, το επόμενο βήμα είναι να κάνεις κάποια έρευνα. Πάντα κάνοντας κάτι νέο ξεκινάμε με μια έρευνα, εκτός και αν λειτουργεί καλά η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟΥ.

Είναι σκόπιμο να μην παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να μην δαπανήσεις χρήματα για τη δημιουργία επιχείρησης, μέχρι να βεβαιωθείς ότι υπάρχει μια αγορά για τις ικανότητές σου ως ελεύθερος επαγγελματίας σε τουλάχιστον πανελλαδικό επίπεδο, αν μιλάμε για την Ελλάδα, ή σε παγκόσμιο αν είναι δυνατόν. Τουλάχιστον πρέπει να μιλήσεις – με όλους τους κανόνες της σωστής επικοινωνίας- με τους ανεξάρτητους οργανισμούς και τους ειδικός στον κλάδο σου, για να δεις, το είδος των συμβάσεων που μπορεί να είναι διαθέσιμες, αν είναι κατάλληλες γι ‘αυτούς, μπορεί να μην είναι για σένα ή ίσως χρειάζεσαι επιπλέον εκπαίδευση, πόσο μπορείς να κερδίσεις και μελέτησε επίσης το Να Έχεις ή Να Είσαι;

Ο προγραμματισμός για την επιτυχία, περιέχει κάποιες αρχικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις. Αλλά κι εδώ “μην διυλίζεις τον κώνωπα”, γιατί “αν δεν βρέξεις τα πόδια σου, ψάρι δεν τρως”, που σημαίνει πως μην περιμένεις να έχεις όλες τις απαντήσεις για να ξεκινήσεις.

Ξεκίνα. Απλά Ξεκίνα.

Το ταξίδι για την Ανεξαρτησία σ’ έναν κόσμο σκλαβιάς, είναι πιο συναρπαστικό και επιπλέον το χρωστάς, στον εαυτό σου, στην ευτυχία σου, στην ζωή σου.

Απλά Ξεκίνα ΤΩΡΑ κι επικοινώνησε, αν είσαι έτοιμος, να σου δείξω τα παρακάτω βήματα.

***
© Eos Aurora
Αποσπάσματα από το βιβλίο της “Ο Κυρίαρχος Του Παιχνιδιού”
και από το βιβλίο της “Ο Πολεμιστής Των Μπίζνες”