ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επαγγέλματα αχρείαστα σε 10 χρόνια

Επαγγέλματα αχρείαστα σε 10 χρόνια

Επαγγέλματα αχρείαστα σε 10 χρόνια: Εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να οδηγηθούν σε αλλαγή καριέρας. Είναι γεγονός πως η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε στις δραματικές αλλαγές εργασιακού του τοπίου· κάτι που θα συνεχίσει να το κάνει στο απώτερο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του Oxford Martin School, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις μηχανές ή τους υπολογιστές μέσα στις επόμενες μία με δύο δεκαετίες.  Εύλογη είναι λοιπόν η απορία για το ποια επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια από σήμερα. Ιδού πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Εισαγωγή δεδομένων: Όπως προβλέπει η έρευνα του πανεπιστημίου, όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά καιρός είναι να αναζητήσουν άμεσα κάποια άλλη θέση μιας και η πιθανότητα η εισαγωγή δεδομένων σε δέκα χρόνια να εκτελείται αποκλειστικά από υπολογιστές αγγίζει το 99%!

Ταχυδρόμοι – Εργαζόμενοι σε ταχυδρομεία: Με την εισχώρηση των νέων τεχνολογιών, το μέλλον του κλάδου είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Όπως προβλέπει η έρευνα του Oxford Martin School, υπάρχει 90% πιθανότητα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες να εκτελούνται εξ ολοκλήρου από μηχανές σε δέκα με είκοσι χρόνια από σήμερα.

Οδηγοί ταξί, λεωφορείων και χειριστές βιομηχανικών μηχανημάτων: Με την Google να μας έχει ήδη προετοιμάσει για την επόμενη μέρα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς, δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα όπου οι επαγγελματίες του χώρου θα πάψουν πλέον να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στα ταξί αγγίζει το 90%, ενώ ο κλάδος των χειριστών μηχανημάτων πολύ δύσκολα θα γλιτώσει από την επέλαση των μηχανών (πιθανότητα 99%).

Ταμίες: Η αυτόματη εξυπηρέτηση είτε online είτε μέσα αυτοματοποιημένων συναλλαγών εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Αυτό δεν θα αφήσει ήσυχους ούτε τους ταμίες, οι οποίοι έχουν πιθανότητα 97% να δουν τον κλάδο τους να εξαφανίζεται σε δέκα χρόνια.

Φύλακες: Με την παρουσία στρατιωτικών ρομπότ και drones ακόμη και στα πεδία των μαχών, η πιθανότητα να δούμε μεταλλικούς φύλακες να φρουρούν συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι πιο κοντά από ποτέ. Το Oxford Martin School υπολογίζει ότι η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια αγγίζει το 84%.

Ερευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό site Career Cast, αναφέρει ότι τα επαγγέλματα αυτά που πριν χρόνια ήταν περιζήτητα σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα και θα εξαφανιστούν επειδή και οι άνθρωποι δεν τα προτιμούν αλλά και γιατί οι εξελίξεις τα έχουν αφήσει πίσω. Συγκεκριμένα, η λίστα με τα υπό εξαφάνιση επαγγέλματα είναι:

1. Ταχυδρόμος: Τα mail και τα social media έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα παραδοσιακά γράμματα.

2. Αγρότης: Η τεχνολογία βοηθάει να αναπτύσσεται η παραγωγή με λιγότερους εργάτες γης.

3. Μετρητής ρεύματος: Η μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται σιγά σιγά με αυτόματο τρόπο.

4. Ρεπόρτερ-Δημοσιογράφος: Η ανάπτυξη των ιστοσελίδων ενημερωτικού τύπου, εξαφανίζουν τις εφημερίδες.

5. Τουριστικοί ατζέντηδες: Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες αποφασίζουν να κλείσουν τις; διακοπές τους κατά μόνας και όχι μέσω πρακτορείων.

6. Ξυλοκόποι: Κι εδώ η τεχνολογία έχει καταστρέψει τον κλάδο. Περισσότερα δέντρα κόβονται και λιγότεροι εργάτες χρειάζονται πλέον στην αγορά.

7. Αεροσυνοδοί: Αν και το τελευταίο διάστημα αναζητούνται συνεχώς αεροσυνοδοί, στην πραγματικότητα οι εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά το προσωπικό τους.

8. Χειριστές βιομηχανικών μηχανών: Η ρομποτική βοηθάει τις βιομηχανίες να λειτουργούν τα υπερσύγχρονα μηχανήματά τους δίχως απαραίτητα την παρουσία ανθρώπινων χεριών.

9. Δημιουργοί αφισών: Οι κλασικές αφίσες που γέμιζαν τους δρόμους, μειώνονται καθώς ο κόσμος γίνεται διαδικτυακός. Οι αφίσες συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να τις εκτυπώνεις.

10. Φοροεισπράκτορες: Τα μπάτζετ των εταιρειών μειώνονται στο ελάχιστο δυνατό. Οι φοροεισπράκτορες βλέπουν τη θέση τους να είναι πλέον επισφαλής.