Από άστεγος πλούσιος

Ο John Paul Dejoria ο Ελληνοϊταλός μεγιστάνας που ζούσε σε αυτοκίνητο
Ο Αμερικανός John Paul Dejoria, έζησε το αποκαλούμενο “αμερικανικό όνειρο” σε όλο του το μεγαλείο, καθώς από άστεγος, χωρίς στον ήλιο μοίρα, εξελίχθηκε σε λαμπρό επιχειρηματία με δύο πολύ πετυχημένα brands -Paul Mitchel και Patron- τα οποία τον έχουν αναδείξει σε ένα από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Ο Τζον Πολ Ντετζόρια γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1944 στο Εκο Παρκ του Λος Αντζελες. Είναι γιος μεταναστών (Ελληνίδα μητέρα, Ιταλός πατέρας), οι οποίοι πήραν διαζύγιο όταν εκείνος βρισκόταν στην ηλικία των δύο ετών. Εχει δηλώσει ότι η μητέρα του υπήρξε το πρότυπο και η έμπνευσή του. Μάλιστα, στον «τοίχο» του στο Facebook έχει μία φωτογραφία της κάτω από αυτές με τον Ρόμπερτ Πλαντ του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin.
Η μητέρα τους δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη της τα δύο αγόρια κι έτσι αναγκάστηκε να τα δώσει σε ανάδοχη οικογένεια. Ο Τζον Πολ Ντετζόρια, όπως και πολλά άλλα παιδιά, ήταν μέλος μιας συμμορίας στο Ανατολικό Λος Αντζελες, την οποία ωστόσο εγκατέλειψε όταν ένας καθηγητής Μαθηματικών τού είπε πως δεν θα πετύχει τίποτα στη ζωή του. Αποφοίτησε το 1962 και μπήκε στο Ναυτικό. Εμεινε εκεί για δύο χρόνια και έπειτα εργάστηκε από καθαριστής μέχρι πωλητής. Μάλιστα, έμεινε άστεγος για ένα διάστημα και σε ηλικία 22 ετών γυρνούσε στους δρόμους και μάζευε μπουκάλια Coca-Cola, τα οποία πωλούσε για 2 έως 5 σεντς.
Στον χώρο της φροντίδας και της περιποίησης των μαλλιών μπήκε ως εργαζόμενος στα εργαστήρια της Redken. Λίγο προτού ξεκινήσει την εταιρεία του, έμεινε για δεύτερη φορά άστεγος εξαιτίας του χωρισμού με τη σύζυγό του. Το καινούριο του «σπίτι», εκ των πραγμάτων, έμελλε να είναι το αυτοκίνητό του.
Το 1980 δημιούργησε την εταιρεία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Πολ Μίτσελ, χάρη σε ένα δάνειο 700 δολαρίων. Το όνειρο των δύο φίλων ήταν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό σύστημα μαλλιών με τρία προϊόντα (Σαμπουάν 1, Σαμπουάν 2 και Κοντίσιονερ). Το επιχειρηματικό όραμά τους έγινε πραγματικότητα και σήμερα η εταιρεία τους παράγει πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Πολυπράγμων επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος
Ο πολυπράγμων κ. Ντετζόρια συμμετέχει σε διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εταιρεία Patron Spirits, την οποία ίδρυσε το 1989, και πλέον πουλά πάνω από 2 εκατομμύρια κιβώτια τεκίλα τον χρόνο, αν και μία φιαλή μόνο μπορεί να αγγίξει την τιμή ακόμα και των 499 δολαρίων!
Ο ίδιος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της αλυσίδας νυχτερινών μαγαζιών «House of Blues», τα οποία πωλήθηκαν αντί 350 εκατ. δολαρίων το 2006.
Επίσης, έχει μερίσματα στις εταιρείες Pyrat Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy, Diamond Audio, σε μια αντιπροσωπία Harley Davidson dealership, σε μια εταιρεία διαμαντιών (DeJoria), στην εταιρεία κινητής τεχνολογίας ROK Americas και την John Paul Pet, η οποία περιποιείται ζώα, κ.ά.
Παράλληλα με τις πλούσιες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έχει αναπτύξει φιλανθρωπικό και περιβαλλοντικό έργο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μαζί με τον δημοφιλή Χολιγουντιανό ηθοποιό Μπραντ Πιτ, τον ιδιοκτήτη της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, και τον ιστορικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είναι ιδρυτής του Mineseeker, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναζητεί λύσεις για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκών.
Το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώρισε 150.000 δολάρια προκειμένου να ξεκινήσει τον Grow Appalachia, έναν οργανισμό που μαθαίνει στους ανθρώπους σε φτωχές περιοχές -κυρίως στο Κεντάκι- να καλλιεργούν, να μαγειρεύουν και να συντηρούν τα λαχανικά τους.
Επίσης, έχει λάβει πολλούς επαίνους για το φιλανθρωπικό του έργο, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο ορισμός του ως μέλους εφ’ όρου ζωής στον Σύλλογο Διακεκριμένων Αμερικανών Horatio Alger, που θέλησαν έτσι να τιμήσουν το ταξίδι του προς την επιτυχία.
Είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός ελληνικής καταγωγής
Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που δεν στερεί από τον εαυτό του είναι το προσωπικό του τζετ. Εχει έξι παιδιά και δέκα εγγόνια. Προσπαθεί εδώ και χρόνια, λόγω σεμνότητας, να βγει από τη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δίχως ωστόσο να τα έχει καταφέρει.
Ο John Paul Dejoria υπήρξε δύο φορές άστεγος στη ζωή του. Το 1980 όταν ίδρυσε την εταιρεία John Paul Mitchell Systems με τον κομμωτή Paul Mitchel χάρη σε ένα δάνειο 700 δολαρίων, κοιμόταν επί δύο εβδομάδες σε μία παλιά Rolls Royce. Σήμερα, ο 70χρονος επιχειρηματίας διαθέτει περιουσία που εκτιμάται στα 4 δισ. δολάρια.
Ο Dejoria αποκαλύπτει μέρος της “σοφίας” που τον οδήγησε στην κορυφή στο Bloomberg, παραθέτοντας τα μυστικά της επιτυχίας του. Ο δημιουργός της τεκίλα πολυτελείας, Patron Spirit, που πουλάει 2 εκατομμύρια κιβώτια το χρόνο με τιμή ακόμη και 500 δολάρια η φιάλη, συμβουλεύει τους επίδοξους επιχειρηματίες:
– Να είστε έτοιμοι για την απόρριψη. Θα ακούσετε πολλά “όχι”. Μην το βάζετε κάτω.
– Βρείτε ένα καλό προϊόν και υποστηρίξτε το. Η ποιότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιτυχία.
– Κάντε την υπέρβαση. Μην υπολογίσετε το κόστος. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν όλα αυτά που δεν κάνουν οι αποτυχημένοι. Εάν χρειαστεί να δουλέψετε Σαββατοκύριακα και νύχτες, μην διστάσετε.
Τέλος, συμπυκνώνει την πεμπτουσία της επιτυχίας στο τρίπτυχο “ειρήνη, αγάπη, ευτυχία” υποστηρίζοντας ότι έτσι μόνο ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.
Δείτε τον και αντιγράψτε τον