«Σερφάρουν» στο Διαδίκτυο
«Σερφάρουν» καθημερινά στο Διαδίκτυο έξι στους δέκα Ελληνες
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα αρχίζει να σταθεροποιείται η χρήση του Διαδικτύου και στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο να είναι η αυξημένη διείσδυση του Internet στις νεαρές ηλικίες, ακόμη και στους μαθητές του Δημοτικού. Επιπλέον, ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό γονέων έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τα παιδιά του να έχουν κινητό τηλέφωνο ακόμη και στην ηλικία των 7 με 9 ετών!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Web ID της Focus Bari για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014, το 22,3% των αγοριών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ στα κορίτσια το ποσοστό φθάνει στο 19,4%. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι στις ηλικίες 7-9 ετών, το 10,6% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 10-12 ετών είναι 34% (αγόρια) και 30,8% (κορίτσια).
Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον κάτι πολύ συνηθισμένο στα μικρά παιδιά. Τα στοιχεία της Web ID δείχνουν ότι το 86% των παιδιών 7-12 ετών χρησιμοποιεί το Internet, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 78,6% στις ηλικίες 7-9 ετών και στο εντυπωσιακό 93,3% για τα παιδιά 10-12 ετών.
Νεαρές ηλικίες
Γενικότερα, οι νεαρότερες ηλικίες είναι αυτές που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Web ID, η οποία πάντως πραγματοποιείται κυρίως στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, το 69,7% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία τρίμηνα, ενώ στο 60,4% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που «σερφάρουν» σε καθημερινή βάση.
Στις νεαρές ηλικίες, τα ποσοστά είναι πραγματικά εντυπωσιακά: στις ηλικίες 13-17 ετών, η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 96,9%, στις ηλικίες 18-24 ετών είναι στο 98,1% και στην κατηγορία 25-34 ετών είναι στο 93,5%, ενώ υψηλό χαρακτηρίζεται και το 83% στην κατηγορία 35-44 ετών.
Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες χρήστες «σερφάρουν» 135 λεπτά, ενώ το βασικό μέσο πρόσβασης είναι ο φορητός υπολογιστής (41,9%). Σε υψηλά επίπεδα είναι και το smartphone με 31,1%, όπως και ο σταθερός υπολογιστής με 30,2%, ενώ tablet χρησιμοποιεί μόλις το 10,8%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι η τηλεόραση με ποσοστό μόλις 0,6%, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τηλεοράσεων με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Facebook και αγορές
Όπως είναι αναμενόμενο, το 52,4% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου έχει κάποιο λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να κυριαρχεί με 48,3%. Το ποσοστό χρήσης των social media φθάνει στο 69,3% στους χρήστες ηλικίας 13-44 ετών. Όσον αφορά στις αγορές μέσω Διαδικτύου, το 23,7% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι αγοράζει online. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 5,6 αγορές, δαπανώντας κατά μέσο όρο 429 ευρώ.
Αυτοί μπορούν να είναι οι πελάτες σου. Αυτοί που περιμένουν εσένα και τα προϊόντα σου.
Ασφάλεια
Με τη χρήση του Διαδικτύου να αυξάνεται διαρκώς, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, καθίσταται όλο και πιο σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας, κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους. Σήμερα, μάλιστα, εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, και στο πλαίσιο αυτό η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα online έρευνα με συμμετοχή 1.000 χρηστών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών.
Τα αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Wind, η οποία υποστήριξε αυτή την online έρευνα, δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Συγκεκριμένα, 7 στους 10 (67,58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και 8 στους 10 γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί», καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.
Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους, καθώς 4 στους 10 δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου. Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δεν γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό «gmail», και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο ένα 29,57% απαντά σωστά, ενώ ένα 23,34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.
Τέλος, σχεδόν 1 στους 2 (42,83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται.
Ανώνυμο «σερφάρισμα» στο Facebook μέσω του Tor
Όποιος θέλει να μπαίνει στο Facebook χωρίς να αφήνει διαδικτυακά «ίχνη», θα μπορεί πλέον να το κάνει, αφού το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να συνδέονται απευθείας με αυτό μέσω του Tor, μιας υπηρεσίας του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου», η οποία επιτρέπει σε κάποιον να «σερφάρει» ανώνυμα και υπό κρυπτογραφική προστασία.
Όλα τα δεδομένα του χρήστη είναι κρυπτογραφημένα, πράγμα που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε χρήστες από χώρες, οι οποίες προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Όμως και το Tor έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων, ιδίως της κινεζικής, που προσπαθούν επίσης να το μπλοκάρουν.
Το Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία επίσημα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο Tor, ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε προκειμένου να επιτρέπει όχι μόνο την απολύτως μη ανιχνεύσιμη «περιήγηση» των χρηστών στο διαδίκτυο (η ταυτότητα και η γεωγραφική προέλευση του χρήστη αποκρύποντται μέσω ειδικής τεχνολογίας παραπλάνησης), αλλά και τη δημιουργία αφανών ιστοσελίδων, οι οποίες δεν εμφανίζονται καν στις μηχανές αναζήτησης όπως της Google και των οποίων οι διευθύνσεις λήγουν σε .onion.
Το Tor (ακρωνύμιο του The Onion Router) απαιτεί ένα ειδικό λογισμικό πλοήγησης, το Tor Browser, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Μάλιστα, όπως σε ένα κρεμμύδι υπάρχουν διαδοχικά στρώματα, έτσι και στο «σκοτεινό» Tor υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα κρυπτογράφησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά το Tor σχεδιάστηκε από το εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι χρήστες του περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, διπλωμάτες, μυστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους (για διακριτική επικοινωνία με «πηγές» τύπου Σνόουντεν) και όποιον απλό χρήστη θέλει να κρατά μυστικές τις δραστηριότητές του στο Ίντερνετ. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Tor έχει συνδεθεί και με παράνομες πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία κ.α.
Στην περίπτωση της πρόσβασης στο Facebook μέσω Tor, οι χρήστες θα πρέπει πάντα να συνδέονται (log-in) με το όνομά τους. Όμως δεν θα είναι δυνατό να εντοπιστεί η τοποθεσία τους ή άλλη πληροφορία σχετική με αυτούς. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω του προγράμματος Tor Browser στη διεύθυνση facebookcorewwwi.onion.
Η πρωτοβουλία του Facebook μπορεί να ερεθίσει μερικές κυβερνήσεις, ενώ από την άλλη θα παρέχει πρόσθετη προστασία έναντι τρίτων «ωτακουστών» που κατασκοπεύουν τις διαδικτυακές κινήσεις μερικών χρηστών.
Συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα στο Internet
H Micrοsoft με την βοήθεια του American Academy of Pediatricians (AAP) ανέπτυξε οδηγίες χρήσηςγια το διαδίκτυο ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται κανείς – οι οδηγίες αφορούν ως επί το πλείστον εφήβους και παιδιά- που περιλαμβάνονται στα Windows Vista και Windows 7 και 10. Τα Windows αυτά περιλαμβάνουν τεχνολογία για την ασφάλεια της οικογένειας που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να επιλέξουν το περιεχόμενο και την πλοήγηση στο διαδίκτυο που είναι κατάλληλες για την οικογένειά τους. Κάποιες από τις συμβουλές για την πλοήγηση των εφήβων στο διαδίκτυο από την Microsoft είναι οι παρακάτω:
>Συνεχίστε να διατηρείτε την επικοινωνία στην οικογένεια όσο περισσότερο ανοιχτή και θετική για τους υπολογιστές μπορείτε. Να τους μιλάτε συνεχώς για τη ζωή, τους φίλους και τις δραστηριότητές τους στο Internet όπως θα κάνατε και για τους φίλους και τις δραστηριότητές εκτός Internet.
> Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν εάν κάτι ή κάποιος στο Internet τα κάνει να νοιώθουν άβολα ή τα απειλεί. Εάν είσαι έφηβος και κάτι ή κάποιος στο Internet σου φαίνεται περίεργος, πες το σε κάποιον.
> Δημιουργήστε μια λίστα οικιακών κανόνων χρήσης του Internet ως οικογένεια.
>Συμπεριλάβετε τα είδη των τοποθεσιών που υπερβαίνουν τα όρια, τις ώρες χρήσης του Internet, ποιες πληροφορίες δεν πρέπει να κοινοποιούνται στο Internet και οδηγίες για την επικοινωνία με άλλους στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας σε κανάλια συνομιλίας.
>Τοποθετήστε τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το Internet σε ανοικτό χώρο και όχι στο δωμάτιο κάποιου εφήβου.
>Μάθετε για το λογισμικό φιλτραρίσματος Internet, όπως ο Γονικός έλεγχος στα Windows ως συμπλήρωμα στη γονική εποπτεία.
>Συμβάλλετε στην προστασία των παιδιών σας από αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αποκλεισμού των αναδυόμενων παραθύρων που ενσωματώνει ο Internet Explorer. Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε τα αναδυόμενα παράθυρα που ίσως εμφανίζονται όταν δεν κάνετε περιήγηση στο Internet, με τον Windows Defender.
>Μάθετε ποια κανάλια συνομιλίας ή ποιες ομάδες μηνυμάτων επισκέπτονται τα παιδιά σας και με ποιους συνομιλούν στο Internet.
>Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα κανάλια συνομιλίας και επιμείνετε να παραμένουν στην ανοικτή περιοχή του δωματίου συνομιλίας.
>Επιμείνετε να μην συμφωνήσουν ποτέ να συναντήσουν κάποιον διαδικτυακό φίλο.
>Μάθετε στα παιδιά σας να μην μεταφορτώνουν προγράμματα ή αρχεία χωρίς την άδειά σας.
>Μιλήστε με το παιδί σας για το ακατάλληλο περιεχόμενο και την πορνογραφία στο Internet και καθοδηγήστε τα προς θετικές διαδικτυακές τοποθεσίες, σχετικά με την υγεία και τη σεξουαλικότητα.
>Προστατέψτε τα από ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Internet, να μην απαντούν σε ανεπιθύμητη αλληλογραφία και να χρησιμοποιούν φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
>Μάθετε τις τοποθεσίες Web που επισκέπτονται συχνότερα τα παιδιά σας.
>Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με προσβλητικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες του εαυτού τους.
>Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Internet για να διαδώσουν φήμες, να παρενοχλήσουν ή να απειλήσουν άλλους.
>Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ζητήσουν την άδειά σας προτού εκτελέσουν κάποια οικονομική συναλλαγή στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας, της αγοράς ή της πώλησης κάποιου αντικειμένου.
>Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα τυχερά παιχνίδια στο Internet και τους πιθανούς κινδύνους. Υπενθυμίστε τους πώς είναι παράνομο να συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια στο Internet.