Παραπλάνηση Συνεντεύξεων

Η παραπλάνηση των συνεντεύξεων
Όσοι αναζητούν δουλειά ξέρουν ότι η συνέντευξη που περιμένουν δεν θα είναι ακριβώς μία ειλικρινής, ρεαλιστική και «έξω απ’ τα δόντια» συζήτηση με έναν διευθυντή προσωπικού ή έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Αντιθέτως, η απόκρυψη ορισμένων πληροφοριών και από τις δύο πλευρές είναι δεδομένη, ενώ η γνωστή υπεκφυγή από πλευράς εργοδότη:
«Θα σας πούμε μόνο αυτά που μπορούμε και μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι» θεωρείται μέρος του παιχνιδιού. Παρ’ όλ’ αυτά, σήμερα περισσότερο από ποτέ οι συνεντεύξεις ευνοούν επί τω πλείστον την πλευρά της εταιρείας, γεγονός που επιτείνεται από τη δυσχερή κατάσταση της οικονομίας.
Εξ’ άλλου οι μεγάλες ευκαιρίες για προικισμένους υποψηφίους είναι περιορισμένες. Οι υποψήφιοι είναι καλά προετοιμασμένοι για τα μικρά τρικ της συζήτησης που επιχειρούν να κρύψουν πίσω από τη φράση
«Η θέση περιλαμβάνει κάποια επαγγελματικά ταξίδια» αποστολές που διαρκούν από Κυριακή έως Παρασκευή βράδυ ή να ωραιοποιήσουν μέσω της δήλωσης «Θα είστε ένας από τους βασικούς παίκτες» τον άχαρο και χωρίς αναγνώριση ή καλή αμοιβή ρόλο του βοηθού διευθυντή επιπλέον όλων των άλλων καθηκόντων που περιλαμβάνονται σε μία δουλειά πλήρους απασχόλησης.
Γιατί οι εργοδότες αδυνατούν να πουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης; Ίσως γιατί δεν αισθάνονται άνετα όταν πρέπει να περιγράψουν ορισμένες από τις λιγότερο ελκυστικές παραμέτρους τις θέσης που προσφέρουν.
Συχνά ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού δεν γνωρίζει καλά το αντικείμενο της θέσης, ή δεν συνειδητοποιεί ότι το «παρεμπιπτόντως θα χρειαστεί να έρχεσαι στη δουλειά κάθε δεύτερη Κυριακή» είναι μία πληροφορία αρκετά σημαντική στον υποψήφιο ώστε να μην παραληφθεί να αναφερθεί.
Επιπλέον, πολλοί επιλογείς προσωπικού χρησιμοποιούν τη συνέντευξη αποκλειστικά ως το μέσο για να μάθουν αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση, ξεχνώντας την ανάγκη του συνεντευξιαζόμενου να κατανοήσει όλες τις απαιτήσεις της δουλειάς.
Εκτός από τις παραλείψεις σχετικά με την πλήρη περιγραφή της θέσης, οι εργοδότες κατά τη συνέντευξη συχνά αποφεύγουν να αναφερθούν ή να μιλήσουν ευθέως για ζητήματα όπως ο χρονικός ορίζοντας της πρόσληψης, ο μισθός, και άλλες πληροφορίες που είναι σημαντικές για τον υποψήφιο. Ο έξυπνος υποψήφιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα και να καταφέρει να εκμαιεύσει τις απαντήσεις που χρειάζεται από τη συνέντευξη.
@Liz Ryan, ειδικός σε θέματα αγοράς εργασίας