EXECUTIVE LIFE

Ευελιξία και Επιτυχία

Ευελιξία και Επιτυχία

Τι κάνουν διαφορετικά, πως σκέφτονται  οι επιτυχημένοι, άνθρωποι και γιατί κάποιοι – όχι όλοι- ετιτυγχάνουν σε ότι κι αν καταπιάνονται.

Γιατί κάποιοι επιτυγχάνουν  τους στόχους τους, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι όχι; Η αυθόρμητη και προφανής απάντηση, ότι γεννιούνται με έμφυτα ταλέντα και επιδεξιότητες, είναι μόνο 2-3 κομμάτια του παζλ. Στην πραγματικότητα, η σχετική έρευνα που γίνεται εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους μόνο και μόνο επειδή είναι αυτό που είναι, αλλά επειδή κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένο τρόπο στον συγκεκριμένο χρόνο. Είναι απαραίτητο να κοιτάτε πέρα από το προφανές αν θέλετε να έχετε υλοποιήση των στόχων σας.

Σκοπός: Είναι συγκεκριμένοι. Όταν θέτουν ένα στόχο, είναι όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Το “να χάσω 5 κιλά” είναι καλύτερος στόχος από το «να χάσω κάποιο βάρος”. Γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλουν να πετύχουν, τους δίνει το κίνητρο να πιάσουν τον στόχο. Επίσης, τους βοηθάει να σκεφτούν τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Η απλή υπόσχεση ότι θα “τρώω λιγότερο” ή “θα κοιμάμαι περισσότερο” είναι πολύ ασαφής. Ενώ το “να κοιμάμαι στις 22:00” δεν αφήνει κανένα περιθώρια αμφιβολίας για το τι πρέπει να γίνει.

Οι αριθμοί είναι αυτοί που κάνουν συγκεκριμένο έναν στόχο, στην πραγματικότητα οι αριθμοί είναι αυτοί που ξεχωρίζουν έναν στόχο από μια απλή επιθυμία και προγραμματίζουν το σώμα να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο, όπως και πότε να σταματήσει. Ένας στόχος έχει αρχή, μέση, τέλος, αυτό ονομάζεται “ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ” οι αριθμοί δείχνουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλοι οι επιτυχημένοι, σε κάθε τομέα, χρησιμοποιούν αριθμούς.

Χρονισμός: Βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολυάσχολοι είμαστε οι περισσότεροι και πόσους στόχους κυνηγάμε κάθε φορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως χάνουμε ευκαιρίες που βοηθούν την εκπλήρωση ενός στόχου, επειδή απλά δεν αντιληφθήκαμε την ευκαιρία. Δεν έχετε πραγματικά χρόνο να γυμναστείτε σήμερα; Δεν προλαβαίνετε να επιστρέψετε το τηλεφώνημα που σας έγινε; Το να πετύχετε τους στόχους σας προϋποθέτει να αρπάξετε την ευκαιρία προτού γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σας.

Για να αδράξετε την κατάλληλη στιγμή, αποφασίστε εκ των προτέρων πότε και πού κάνετε κάθε ενέργεια, – με αριθμούς, 1. αυτό 2. αυτό 3.αυτό κλπ – είναι πολύ σημαντικό να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι “Την Τετάρτη και την Παρασκευή να γυμναστώ για 30 λεπτά πριν από την δουλειά”. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό το είδος προγραμματισμού αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας κατά περίπου 300% !

Απόσταση: Γνωρίζουν ακριβώς πόσο απέχουν από τον στόχο. Φυσικό είναι αφού μιλούν οι αιρθμοί και γνωρίζουν σε ποιό σημείο του “Κύκλου Δράσης” βρίσκονται. Η επίτευξη οποιουδήποτε στόχου απαιτεί επίσης ειλικρινή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου σας. Αν δεν ξέρετε πόσο καλά τα έχετε πάει, δεν μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως τη συμπεριφορά σας ή την στρατηγική σας. Ελέγχετε την πρόοδό σας συχνά, εβδομαδιαία, ή ακόμα και καθημερινά, ανάλογα με το στόχο. Κρατήστε γραπτές στατιστικές, όπως το καράβι έχει πορεία ελέγχου, διαφορετικά κινήστε σαν φελλός στο κύμα.

Αισιοδοξία: Είναι ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Όταν θέτετε ένα στόχο, πρέπει να επιστρατεύετε κάθε θετική σκέψη. Η γνώση στις δυνατότητες και τις ικανότητες σας, είναι πάρα πολύ σημαντική για τη δημιουργία και τη διατήρηση των κινήτρων και για την επίτευξη των Σκοπών. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάτε, αυτό που απαιτείτε για  να φτάσετε το στόχο σας. Οι περισσότεροι σημαντικοί και ουσιαστικοί στόχοι, ειδικά οι επαγγελματικοί και οικονομικοί, απαιτούν χρόνο, σχεδιασμό, πάθος κι επιμονή.

Η σκέψη ότι τα πράγματα θα έρθουν βολικά κι αβίαστα, με κάποιον μαγικό κι αόριστο τρόπο, σας αφήνει απροετοίμαστους, για το όχι και τόσο εύκολο ή απλό  ‘ταξίδι’ και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αποτυχίας. Είναι σαν να ξεκινάς το ταξίδι στον ωκεανό με 10 μποφόρ και να λες “έχει ο θεός” , είναι σίγουρα πως θα βουλιάξεις, πράγματι έτσι ξεκινούν επιχειρήσεις οι περισσότεροι άνθρωποι και πράγματι βουλιάζουν. Αισιοδοξία και ρεαλιστική αντίληψη σημαίνει έλεγχος των πραγμάτων στην πορεία για την επιτυχία του στόχου κι αν χρειαστεί να ταξιδέψεις με 10 μποφόρ, φυσικά θα ταρακουνηθείς, αλλά έχεις πιθανότητες να μην βουλιάξεις.

Διαρκής Εκπαίδευση: Εστιάζουν στο να γίνουν καλύτεροι, και όχι στο να είναι καλοί. Τα να θεωρείτε ότι έχετε την ικανότητα να επιτύχετε τους στόχους σας είναι σημαντικό, αλλά επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αποκτήσετε επιπλέον ικανότητες. Οι περισσότεροι θεωρείτε ότι η νοημοσύνη, η προσωπικότητά και φυσικά οι ικανότητες, παραμένουν σταθερές και ότι ανεξαρτήτως τι κάνετε, δεν βελτιώνονται. Ως αποτέλεσμα, επικεντρώνεστε σε στόχους στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας, κι όχι σε στόχους με τους οποίους μπορείτε να βελτιωθείτε και ν’ αποκτήσετε νέες δεξιότητες.

Η παραδοχή της σταθερής και αμετάβλητης ικανότητας είναι εντελώς λάθος. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι μπορείτε να αλλάξετε, σας επιτρέπει να κάνετε καλύτερες και περισσότερες επιλογές και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές σας. Οι άνθρωποι των οποίων ο στόχος είναι να βελτιωθούν, αντί να είναι απλώς καλοί, συναντούν δυσκολίες στην πορεία, αφού απαιτείται να εκπαιδεύονται συνεχώς, όμως εκτιμούν και απολαμβάνουν το ταξίδι όσο και τον προορισμό και τα οφέλη που εκπορεύονται από τις νέες δεξιότητες που αποκτούν.

Ακόμη μέχρι σήμερα μαθαίνω να κάνω καινούργια πράγματα, είτε για να πετύχω στόχους, είτε μόνο για ευχαρίστηση και επειδή οι στόχοι μου είναι η ευχαρίστηση μου ότι νέο και αν κάνω προς την επίτευξη τους με ευχαριστεί έτσι κι αλλιώς. Αυτό είναι βασική επιδίωξη των περισσότερων επιτυχημένων ανθρώπων.

Θέληση: Γυμνάζουν τον μυ της θέλησης. Ο “μυς” του αυτοελέγχου λειτουργεί ακριβώς όπως οι άλλοι μύες στο σώμα σας, όταν δεν ασκείται γίνεται πιο αδύναμος με την πάροδο του χρόνου. Όμως όταν τον γυμνάζετε τακτικά, θα δυναμώσει και γίνεται ο καλύτερος βοηθός σας στο να επιτύχετε τους στόχους σας.

Για να δυναμώσετε τη δύναμη της θέλησης, ξεκινήστε μια πρόκληση για την οποία χρειάζεται να κάνετε κάτι που δεν θα το κάνατε αλλιώς. Σταματήστε τα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κάντε 100 push-ups την ημέρα, σηκωθείτε ίσια όταν πιάνετε τον εαυτό σας να καμπουριάζει, προσπαθήστε να μάθετε μια νέα δεξιότητα.

Όταν αισθανθείτε ότι θέλετε να εγκαταλείψετε, μην το κάνετε. Ξεκινήστε με ένα βήμα κάθε φορά, και κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε π.χ. «Αν έχω ακατάσχετη επιθυμία για ένα σνακ, θα φάω τρία κομμάτια αποξηραμένα φρούτα.” Χρησιμοποιήστε αριθμούς και τηρήστε τους.  Δεν είναι εύκολο στην αρχή, αλλά με την πράξη γίνεται ευκολότερο κι αυτό είναι το νόημα. Όσο η δύναμη της θέλησης μεγαλώνει,  μπορείτε να ξεκινήστε περισσότερες προκλήσεις.

Διαχωρισμός: Αποφεύγουν τους πειρασμούς. Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είναι ο ‘μύς’ της θέλησης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι έχει όρια κι αν τον επιβαρύνετε απότομα χάνει την δύναμη του. Μην προσπαθήσετε για δύο δύσκολους στόχους ταυτόχρονα, όπως διακοπή του καπνίσματος και δίαιτα ταυτόχρονα. Μην δυσκολεύετε τον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να αντισταθούν στους πειρασμούς κι ως αποτέλεσμα βάζουν τον εαυτό τους σε καταστάσεις όπου αφθονούν οι πειρασμοί.

Επίσης μην βάζετε αντικρουόμενους στόχους. “Χάσιμο 10 κιλών και γράψιμο του νέου μου βιβλίου”  Το ένα αναιρεί το άλλο, το χάσιμο κιλών απαιτεί και άσκηση ενώ το γράψιμο συγκέντρωση χωρίς περισπασμούς, όταν γουργουρίζει το στομάχι, δεν μπορείτε να γράψετε. Οι πετυχημένοι άνθρωποι ξέρουν να μην κάνουν πιο δύσκολο ένα στόχο, από ότι είναι πραγματικά και γι αυτό πετυχαίνουν ότι στοχεύουν.

Η ευελιξία δημιουργεί την επιτυχία, όχι το αντίθετο.

Εστιάζουν σε αυτό που σκοπεύουν να κάνουν, όχι σε αυτό που δεν θα κάνουν. Θέλετε να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα, ή να αλλάξετε διάθεση και συμπεριφορά; Σχεδιάστε πώς θα αντικαταστήσετε τις κακές συνήθειες με καλές, αντί να εστιάζετε μόνο στις κακές συνήθειες. Η έρευνα για την καταστολή σκέψης “Μην σκέφτεστε για αυτό” έχει δείξει ότι η προσπάθεια αποφυγής μια σκέψης καταλήγει να την κάνει πιο ενεργή στο μυαλό σας. Το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται για συμπεριφορά. Με την προσπάθεια να σταματήσετε μια κακή συνήθεια, η συνήθεια ενισχύεται.

Εστίαση στο Θέλω: Γι αυτό αποτυγχάνουν όλες οι “επαναστάσεις” γιατί εστιάζουν στο αντίθετο και όχι σε αυτό που θέλουν, η ιστορία μας δείχνει ότι δεν έχουν ποτέ κανένα στόχο και τίποτε που να θέλουν, αλλά μόνο τι δεν θέλουν και συνήθως εστιάζουν στο κακό “να σκοτώσουμε τους προδότες” Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τους περισσότερους στο επιχειρείν, εστιάζουν σε αυτά που δεν θέλουν ή στα αρνητικά, χωρίς να έχουν ένα δυνατό “θέλω” Ακούω να λένε “ετοιμάζω μια δουλειά που θα τους κλείσει όλους”, είναι αυτό στόχος ανθρώπου που θέλει να επιτύχει; Φυσικά ο μόνος που “κλείνει” αν καταφέρει να “ανοίξει” είναι ο ίδιος.

Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, αναρωτηθείτε τι χρειάζεται να  κάνετε αντί γι’ αυτό. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μην χάνετε την ψυχραιμία σας, μπορείτε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο “Αν αρχίσω να αισθάνομαι θυμό, τότε παίρνω τρεις βαθιές αναπνοές και ηρεμώ.” Χρησιμοποιώντας τη βαθιά αναπνοή ως εναλλακτική λύση για να το θυμό και εστιάζοντας εκεί, η κακή συνήθεια μειώνεται με τον καιρό μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Αν δεν βοηθούν οι ειδικές αναπνοές – που βοηθούν- γιατί δεν ταιριάζει σε όλες τις προσωπικότητες, αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του θυμού, δοκιμάστε με την “κάβα γέλιου”

Κάθε φορά που πάτε να θυμώσετε ανασύρετε ένα καλό αστείο από την “κάβα γέλιου” και εσωτερικά χρησιμοποιήστε το, ο θυμός εξαφανίζετε, γιατί το να γελάμε και αν είμαστε θυμωμένοι ταυτόχρονα είναι αδύνατον. Φυσικά πρέπει να έχετε ήδη μια “κάβα γέλιου” Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για κάθε πρόβλημα που απαιτεί λύση. Οι επιτυχημένοι το γνωρίζουν πολύ καλά και το χρησιμοποιούν να να φτάσουν στους στόχους τους.

Μελέτησε το άρθρο “Δεξιότητες Επιτυχίας” όπως και την λεξησαφίνηση του τι είναι ο ορισμός της λέξεης “επιτυχία”  Μπορούμε εμείς εδώ στο businesslife.gr και στο πρόγραμμα “Executive Life Coaching” να σου δείξουμε τρόπους ασφαλούς εφαρμογής, των δεξιοτήτων επιτυχίας στην καθημερινότητα σου, εξειδικευμένη, πάνω στα θέματα που σε απασχολούν.

Αρκεί να έχεις Σκοπό και Θέληση να τον πετύχεις.

>Απόσπασμα από το βιβλίο της Ηω Αναγνώστου «Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού»

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο προπονητής του εαυτού σου, μόνο αυτός μπορεί να σ’ αποζημιώσει. Περισσότερα σχετικά με την αυτό-προπόνηση, τι και πως μπορείς να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επικοινώνησε με το Business life

  • businesslifegr@gmail.com
  • 693 088 4704 (18:00 – 20:00)

και ζήτησε τον εκπρόσωπο μας να σε καθοδηγήσει στο τι εργαλεία να χρησιμοποιήσεις. Εντελώς δωρεάν.

***
Λεξησαφίνηση:

*Επί- Γι’ αυτό που έρχεται ή υπάρχει ύστερα από κάτι που προηγήθηκε και το οποίο συνήθ. δηλώνεται από την πρωτότυπη λέξη: επίγονος, επίλογος, επιτυχία.

*Τύχη: Σύνολο απρόβλεπτων περιστατικών που η σύμπτωσή τους δεν έχει λογική εξήγηση. Σύμπτωση ευνοϊκών περιστάσεων.

*Επιτυχία: .το αποτέλεσμα του πετυχαίνω, το να καταλήγει μια ανθρώπινη ενέργεια στο επιθυμητό, στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. ANT αποτυχία: Mεγάλη / πλήρης / θριαμβευτική ~. H ~ του μαθητή στις εξετάσεις / του αθλητή στους αγώνες. (ευχή) καλή ~. (έκφρ.) (πάω) από ~ σε ~, πετυχαίνω συνεχώς. έχω / σημειώνω ~, πετυχαίνω: Ο χορός / η επιχείρηση σημείωσε μεγάλη ~.

β. ως χαρακτηρισμός σωστής ή επιτυχημένης ενέργειας: Βρέθηκε ένα μόνο δελτίο προπό με δεκατρείς επιτυχίες. || κατάσταση που χαρακτηρίζεται από θετικά στοιχεία ή αποτελέσματα, από αναγνώριση, ευτυχία, επαγγελματική άνοδο κτλ.: Χαίρεται με τις επιτυχίες των παιδιών του. Γίνεται / θεωρείται κτ. ~. Θεατρική / εκδοτική / καλλιτεχνική / επιστημονική ~. Τραγούδι που έγινε μεγάλη ~. Ερωτικές επιτυχίες. Πώς πάνε οι επιτυχίες;, για το ερωτικό ενδιαφέρον του άλλου φύλου. || για τραγούδι που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό, που αρέσει σε πολλούς: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

2. επίτευξη: Για την ~ του σκοπού χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. [λόγ. < αρχ. ἐπιτυχία]