E-BUSINESS

Μια βραβευμένη ιδέα

Μια βραβευμένη ιδέα

Φτηνότερες ομαδικές online αγορές από δυο Έλληνες.

Μια βραβευμένη ιδέα που μειώνει το κόστος των επιχειρηματικών αγορών.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας online πλατφόρμας όπου εταιρείες με κοινές ανάγκες προμηθειών θα ενώνουν την αγοραστική τους δύναμη προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές στις αγορές τους.

Στο Zwolle της Ολλανδίας ο καιρός της προηγούμενης Τετάρτης ήταν καλοκαιρινός. Στο παράθυρο του Skype με περιμένει ο Εύδοξος Πασχαλίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Ολλανδία και αυτή την περίοδο εργάζεται ως διαχειριστής συμβολαίων σε ολλανδική πολυεθνική εταιρεία. Φέτος, μαζί με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο δημιούργησαν την Groupartia, την πρώτη ηλεκτρονική εταιρεία στην Ελλάδα με αντικείμενο τις ομαδικές αγορές για επιχειρήσεις, που κατέκτησε την τρίτη θέση στον 1ο Πανελληνίο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Η συζήτησή μας ξεκινάει. “Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας online πλατφόρμας όπου εταιρείες με κοινές ανάγκες προμηθειών θα ενώνουν την αγοραστική τους δύναμη προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές στις αγορές τους. Αρχικά εστιάζουμε στους τομείς των τροφίμων, της υγείας, του ξενοδοχειακού κλάδου και της εκπαίδευσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή ενός προϊόντος, η ποσότητα της αγοράς, είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων εταιρειών. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσφέρω το ίδιο πλεονέκτημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ιδέα εμπνεύστηκα το 2011 κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στην Ολλανδία. Παρατήρησα ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή ενός προϊόντος, η ποσότητα της αγοράς, είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων εταιρειών. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσφέρω το ίδιο πλεονέκτημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα αγοραστικό δίκτυο που θα επέτρεπε στις εταιρείες αυτές να συμμαχήσουν στις αγορές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίες εταιρείες θα μπορούσαν να πετύχουν πολύ καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές τους σε σχέση με αυτές που διαπραγματεύονται ατομικά.

Έτσι, θα μπορούσαν να γίνουν εξίσου ανταγωνιστικές με τους “μεγάλους” των διαφόρων κλάδων. Όραμά μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρηματικές αγορές στην Ελλάδα. Πριν από μερικούς μήνες συμμετείχαμε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και η προβολή και επιβράβευση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Κατατέθηκαν γύρω στα 200 επιχειρηματικά σχέδια από όλη την Ελλάδα και βραβεύτηκαν οι 5 καλύτερες προτάσεις λαμβάνοντας χρηματικά έπαθλα και εξασφαλίζοντας στέγαση σε θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, επιχειρηματική καθοδήγηση και δικτύωση, εκπαίδευση και άλλες παροχές. Η δική μας πρόταση κατέλαβε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό. Χάρηκα πολύ που βρέθηκα σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και ενθουσιασμού κόντρα στα σημεία των καιρών.

Όλη η εμπειρία του διαγωνισμού ήταν μοναδική. Αυτό που ξεχώρισα ήταν η τελική φάση του διαγωνισμού όπου οι 15 φιναλίστ κληθήκαμε να παρουσιάσουμε σύντομα τις ιδέες μας ενώπιον της επιτροπής και του κοινού. Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Για παράδειγμα η ομάδα που τερμάτισε ακριβώς πίσω από εμάς έχει κερδίσει στο παρελθόν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Google. Χάρηκα πολύ που βρέθηκα σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και ενθουσιασμού κόντρα στα σημεία των καιρών. Αρχικά δεν μπορώ να πω πως σκεφτόμασταν τη διάκριση.

Περισσότερο είχαμε την περιέργεια να δούμε πώς θα αξιολογούνταν η πρότασή μας από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου. Στην επιτροπή συμμετείχαν από στελέχη και συμβούλους επιχειρήσεων μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου και επενδυτές. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν καλό να ακούσουμε την άποψη αυτών των ανθρώπων γύρω από την ιδέα μας. Στην πορεία του διαγωνισμού βέβαια συνειδητοποιήσαμε ότι οι προοπτικές να κερδίσουμε ήταν πολλές, αφού η βαθμολογία και τα σχόλια που δεχόμασταν στα διάφορα στάδια της αξιολόγησης ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Το επόμενο βήμα για εμάς είναι να περάσουμε από το στάδιο της θεωρίας στην υλοποίηση.

Προσπαθούμε να συζητήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο με ανθρώπους της αγοράς και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο εταιρειών-μελών για να μπούμε δυναμικά στην αγορά. Πρόσφατα συναντήσαμε στο Άμστερνταμ τον ιδιοκτήτη της COCO-MAT, Παύλο Ευμορφίδη, και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με εταιρείες του ομίλου του. Η συμφωνία αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για εμάς. Ασφαλώς, η διάκρισή μας στο διαγωνισμό προσφέρει αξιοπιστία και σημαντική ώθηση στο εγχείρημά μας.

Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Για παράδειγμα η ομάδα που τερμάτισε ακριβώς πίσω από εμάς έχει κερδίσει στο παρελθόν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Google. Συνιδρυτής της εταιρείας είναι ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ένας πολύ καλός μου φίλος τον οποίο εμπιστεύομαι και εκτιμώ. Θεωρώ πως έχει όλες τις προοπτικές να γίνει ένας από τους κορυφαίους στον τομέα του Business Development.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μια εταιρεία όπως η Johnson & Johnson του εμπιστεύτηκε μια αντίστοιχη θέση από τόσο νεαρή ηλικία. Έχουμε καθορίσει τους ρόλους μας στη Groupartia και νομίζω ότι επαγγελματικά συμπληρώνουμε ιδανικά ο ένας τον άλλον. Θα αναλάβει το κομμάτι των πωλήσεων και της ανάπτυξης της εταιρείας.

Μελλοντικά θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε τη λειτουργία της εταιρείας μας με τις δουλειές μας. Αποφεύγουμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί δε γνωρίζουμε αν η ιδέα μας θα καταστεί οικονομικά βιώσιμη. Περνάμε πάντως πολλές ώρες συζητήσεων με το Γιώργο, για να βρούμε την καλύτερη λύση. Όραμά μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρηματικές αγορές στην Ελλάδα”.

Ευθύμιος Σαββάκης

assets_LARGE_t_183761_54373828

731825_1554532_815922458431875_322924189564540130_n

maxresdefault