EXECUTIVE LIFE

Το multitasking αποβλακώνει

Το multitasking αποβλακώνει

Το ηλεκτρονικό multitasking συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Ανήκετε σε αυτούς που στέλνουν μήνυμα από το κινητό τους και ταυτόχρονα παρακολουθούν τα e-mail τους στον υπολογιστή, μιλούν στο σταθερό τηλέφωνο και βλέπουν τηλεόραση ή ακούνε ραδιόφωνο; Προσέξτε, γιατί το ηλεκτρονικό multitasking μικραίνει τον εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές.

Multitasking είναι η διαδικασία όπου ένας υπολογιστής εκτελεί πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μερικές εργασίες (όπως η αποστολή fax ή οι αριθμhτικοί υπολογισμοί) μπορούν να εκτελεσθούν στο παρασκήνιο ενώ εσείς εργάζεστε σε ένα άλλο πρόγραμμα. Τι γίνεται όταν αυτό το κάνει ένας άνθρωπος;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, η ταυτόχρονη χρήση πολλών ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εγκεφαλική λειτουργία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sussex υποστηρίζουν ότι όσοι κάνουν multitasking έχουν λιγότερη φαιά ουσία (τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνουμε) συγκριτικά με εκείνους που είτε χρησιμοποιούν μόνο μία συσκευή κάθε φορά είτε κάνουν multitasking περιστασιακά και μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Οι ερευνητές ρώτησαν 75 υγιείς ανθρώπους πόσο συχνά κάνουν ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων ηλεκτρονικών συσκευών. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου στους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι είχαν λιγότερη φαιά ουσία.

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι είναι φανατικοί χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών, χρησιμοποιώντας παράλληλα ή εναλλάσσοντας διαδοχικά ταμπλέτες, smartphones, τηλεόραση κ.α., εμφανίζουν μεταβολές στη φαιά ουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με την νοημοσύνη και τα συναισθήματα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, είναι μικρότερος σε όσους χρησιμοποιούν τις περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, ενώ έχει και μικρότερη πυκνότητα φαιάς ουσίας. Η εν λόγω περιοχή εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στην λήψη των αποφάσεων, στον έλεγχο των ορμών, στην ενσυναίσθηση, συναισθηματική κατανόηση την αντίληψη κ.α.

«Η ταυτόχρονη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του laptop και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Στις μέρες μας το multitasking έχει γίνει πολύ δημοφιλής και πλέον αυξάνεται όλο και περισσότερο η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον εγκέφαλο και στην κοινωνική και συναισθηματική μας ζωή», δήλωσε ο Kep Kee Loh, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Sussex.

Η νέα έρευνα συμπληρώνει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι το multitasking συνδέεται άμεσα με τη διάσπαση της προσοχής, το χρόνιο άγχος, τις κακές επιδόσεις στο σχολείο, ακόμη και την κατάθλιψη.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εξασκούμε τον εγκέφαλό μας μαθαίνοντας καινούρια πράγματα (π.χ. μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, μια νέα δεξιοτεχνία), που έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την πυκνότητα της φαιάς ουσίας.

Κακή η απόδοση όσων κάνουν συχνά multitasking

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ικανοί να κάνουν ταυτόχρονα δυο ή περισσότερες δουλειές (multitasking), αλλά η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που το πιστεύουν υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ικανοί να κάνουν ταυτόχρονα δυο ή περισσότερες δουλειές (multitasking), αλλά η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι που το πιστεύουν υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα εκείνοι που κάνουν συχνότερα multitasking – συμπεριλαμβανομένων και όσων μιλούν στο κινητό, ενώ οδηγούν – είναι και οι λιγότεροι ικανοί να κάνουν δυο πράγματα ταυτόχρονα.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν είναι και εκείνοι που μάλλον δεν θα έπρεπε να το κάνουν επειδή δεν είναι καλοί σ’ αυτό. Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σανμπομάτσου «δείξαμε ότι εκείνοι που κάνουν συχνότερα πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι εκείνοι που φαίνονται λιγότερο ικανοί να το κάνουν αποτελεσματικά.»

«Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε επίγνωση ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές, μπορεί να αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβαίνουν στο επίπεδο της δομής του εγκεφάλου», δήλωσε ο Κεπ Κι Λοχ, που αναγνώρισε ότι είναι ακόμη άγνωστο με ποιό ακριβώς τρόπο η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αυτές τις εγκεφαλικές μεταβολές. Όπως είπε, χρειάζεται μια νέα μεγαλύτερη έρευνα για να φωτίσει περισσότερο το ζήτημα.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 70% όσων ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι είναι άνω του μετρίου όσον αφορά την ικανότητά τους να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα κάτι που στατιστικά είναι αδύνατο και σημαίνει ότι πολλοί απλά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κάνουν ταυτόχρονα δυο ή περισσότερα πράγματα συχνά δεν το πράττουν από επιλογή, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να μην παρασυρθούν από τους περισπασμούς και να επικεντρωθούν σε μια εργασία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Τι να κάνεις λοιπόν αφού το  multitasking αποβλακώνει

Η λύση είναι να μετριάσεις τον αριθμό των εξωτερικών παραγόντων (και των εσωτερικών) που σου επιτίθενται καθημερινά και να αναλάμβεις τον ΕΛΕΓΧΟ τους. Το να «κάνεις κι αυτό, κι εκείνο και τ’ άλλο» ταυτόχρονα σε  κάνει χειρότερο σε όλα. Η λαϊκή παροιμία λέει “δυο καρπούζια σ’ ένα χέρι δεν χωράνε” αν το αγνοήσεις, είτε στην εργασία είτε στην ζωή γενικότερα αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες.

Από επιστημονικής πλευράς, η μία έρευνα διαδέχεται την άλλη. Οι μελέτες πολλές, αλλά το συμπέρασμα ένα. Τα σκήπτρα του multitasking τα κρατούν γυναίκες. Αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο οργανωμένες όταν καλούνται να εκτελέσουν παράλληλα μία σειρά από εργασίες, ακόμα και υπό συνθήκες πίεσης. Διαθέτουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν πώς θα ενεργήσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι άνδρες βουτάνε παρορμητικά, δίχως να έχουν σχεδιάσει τη μεθοδολογία τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η επιστημονική προσέγγιση αποδίδει το συμπέρασμα στην εξελικτική θεωρία. Ο άνδρας-κυνηγός είχε υπό την ευθύνη του να φέρει τροφή στο σπίτι, άρα ανέπτυξε τις τεχνικές της παραφύλαξης,  ενώ την ίδια στιγμή η γυναίκα έπρεπε να φέρει εις πέρας όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες εντός της εστίας. Στην εποχή μας, ιδιαίτερα στον εργασιακό στίβο, οι γυναίκες προτιμούνται γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Μια ενδιαφέρουσα νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την ICAP δείχνει ότι ο αριθμός των γυναικών που διοικεί επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνεται, χωρίς αυτό να δείχνει πως είναι καλοπληρωμένες ή πως απολαμβάνουν προνόμια λόγω της σχεδόν έμφυτης  ικανότητας τους στο multitasking.

Όμως ο Kep Kee Loh, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Sussex, κατέληξε στο ότι το multitasking αποβλακώνει πιο πολύ κι από τη χρήση μαλακών ναρκωτικών. Όχι μόνο δεν είμαστε «προγραμματισμένοι» να λειτουργούμε ως πολυεργαλεία, αλλά η εργασιακή πολυπραγμοσύνη φαίνεται πως επιβαρύνει και την υγεία μας.

«Το να εστιάζουμε εναλλάξ και γρήγορα σε χίλια δυο πράγματα μεταξύ άλλων, μειώνει και την Ποιότητα σε αυτό που κάνουμε. Η λύση είναι να μετριάσουμε τον αριθμό των εξωτερικών παραγόντων που μας επιτίθενται καθημερινά», σημειώνει η ομάδα του George Mason.

Πώς λοιπόν μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε μια δουλειά μέχρις ότου αυτή τελειώσει;

-Κλείσε το mail.

-Κλέισε το Facebook και απενεργοποίησε τις ενημερώσεις του.

-Βάλε το κινητό στο αθόρυβο και ασχολήσου μαζί του όταν θα μπορείς πραγματικά.

-Αν κάποιος σου ζητήσει να διακόψεις για να καταπιαστείς με κάτι το οποίο μπορεί να γίνει αργότερα, εξήγησέ του ότι δουλεύεις πάνω σε κάτι πολύ σημαντικό και πως θα είσαι διαθέσιμος αργότερα.

-Ξεκίνησε τη μέρα σου σημειώνοντας τις δουλειές που έχεις να κάνεις. Μην επιτρέψεις πάνω από μια απόκλιση από το πρόγραμμα.

-Ν’ ασχολείσαι μόνο με ό,τι υπάγεται στα πλαίσια των καθηκόντων σου.

– Χαλάρωσε ειδικά όταν γύρω σου επικρατεί σύγχυση και δώσε τους να καταλάβουν πως “ο δικός σου τρόπος είναι αλλιως”

-Φόρεσε τ’ ακουστικά και άκου μουσική ενώ δουλεύεις, ώστε ν’ απομονωθείς απ’ ό,τι συμβαίνει μέσα στο γραφείο. Ή απλά φόρεσέ τά. Ίσως κάποιοι να «πιάσουν» το μήνυμα.

-Πες και κανένα «όχι». Εχει λιγότερες συνέπειες απ’ όσες φαντάζεσαι και δίνει περισσότερη δύναμη από το «ναι».

***
To «Business Executive Coaching», είναι εξειδικευμένη προσωπική συμβούλευση για τον επιχειρηματία ή τον ιδιώτη. Μπορεί να αποκτήσει και να διαχειριστεί μοναδικά δεδομένα με τα οποία αποκτά την δυνατότητα να ενισχύσει στο μέγιστο τις ικανότητές του και να διαχειριστεί με επιτυχία, δύσκολες καταστάσεις όχι μόνο στην εργασία μα και στην ζωή. Η ικανότητα της στοχευμένης δικτύωσης ή διαδυκτώσης είναι ανεκτίμητη και ένα επαγγελματικό εργαλείο ζωής, που πολλοί λίγοι διαθέτουν.

Aν κοιτάξεις δίπλα σου, αν πετάξεις τις παρωπίδες, βλέπεις πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν αξιοπρεπώς, χωρίς να χρωστάνε την ζωή τους ή την περί-ουσία τους σε κανέναν. Αλλωστε η Περί-Ουσία ούτε πωλείται ουύτε αγοραζεται, γιατί δεν είναι προιόν. Αν θέλεις να πάψεις να ανήκεις στην πλειοψηφία της μάζας, της φυλής των υπαλλήλων, πρώτα μελέτησε και μετά επικοινώνησε να μάθεις τι να κάνεις.

Φρόντισε πριν επικοινωνήσεις να γνωρίζεις ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ή ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Ας βρούμε λοιπόν τι χρειάζεσαι σήμερα, εντελώς Δωρεάν, στείλε e-mail: businesslifegr@gmail.com ή τηλεφώνησε στο 693 088 4704 (18:00 – 20:00)