E-BUSINESS

Αξίζει να μπει στο βιογραφικό ή όχι;

Αξίζει να μπει στο βιογραφικό ή όχι;

Σύντομο «πέρασμα» από τη δουλειά: Αξίζει να μπει στο βιογραφικό ή όχι;

Χρειάζεται να συμπεριλάβετε εργασίες που κράτησαν μερικούς μήνες στην προϋπηρεσία σας; Είχατε βρει τη δουλειά των ονείρων σας. Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, καλοί συνεργάτες και κυρίως μια δουλειά που σας αρέσει και μαθαίνετε διαρκώς νέα πράγματα. Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, ο εργοδότης σας αναγκάζεται να διακόψει τη συνεργασία σας. Μια όμορφη συνεργασία, αλλά σύντομη.

Προκύπτει, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο βιογραφικό μας προϋπηρεσία λίγων μηνών; Η εμπειρία έχει δείξει πως δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν στο βιογραφικό αυτές οι «σύντομες» εμπειρίες.

Οι περισσότεροι εργοδότες που ελέγχουν βιογραφικά υποψηφίων τείνουν να επικεντρώνονται στις δουλειές που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και μέσα απ’ την οποία ο εργαζόμενος θα έχει μάθει πράγματα. Αντίθετα, δουλειές που κράτησαν δύο-τρεις μήνες, τείνουν να «χαλάνε» την εικόνα του υποψηφίου, αφού κανείς δε μπορεί να ξέρει τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε τόσο νωρίς.

Ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα; Σε έναν κόσμο που όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να φέρουν αποτελέσματα τα οποία ο υποψήφιος είχε «κρύψει», η παράλειψη προϋπηρεσίας δεν είναι σοφή λύση.

Είναι πιο συνετό, λοιπόν, αν δεν μπορείτε να το συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας (κυρίως λόγο χώρου) τουλάχιστον να το αναφέρετε στη συνέντευξη, καθώς σε περίπτωση που ο εργοδότης το «ανακαλύψει» μόνος του θα τεθεί θέμα εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που μάθατε πολλά από τη δουλειά σας αλλά έπρεπε να φύγετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν «προσόν», δείχνοντας στον άνθρωπο με τον οποίο κάνετε τη συνέντευξη σας την ικανότητα σας να διαχειρίζεστε τις αντιξοότητες.

«Κάντε το δικό σας». Δείξτε πόσο χαρούμενοι είστε με αυτή την ευκαιρία που σας δόθηκε ακόμα κι αν τελείωσε άδοξα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο πρώην εργοδότης μπορεί να σας δώσει μια συστατική επιστολή, θα μπορείτε να δείξετε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σας γι αυτή την ευκαιρία.

Ακόμα και σε περίπτωση που φύγατε για άσχημους λόγους, κρατήστε τα θετικά στοιχεία και αυτά κοιτάξτε να προβάλετε στη συνέντευξη.

Τονίστε τη θέση σας: Εάν η θέση ήταν για αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, τονίστε τη θέση σας. Για παράδειγμα: Marketing Specialist και τον τίτλο του πρότζεκτ στο οποίο δουλέψατε. Αυτό ξεκαθαρίζει από μόνο του, πως η θέση πρόκειται για σύντομη. Σε περίπτωση που αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές, δημιουργήστε μια στήλη με τους πελάτες, δηλαδή γράψτε τον τίτλο «Marketing Consultant» και από κάτω απαριθμήστε όλες τι συνεργασίες σας.

Όπως τονίσαμε, οι εργασιακές θέσεις που κράτησαν για λίγο έχουν μια αρνητική επίδραση στους εργοδότες, αφού μια σύντομη εμπειρία δεν είναι συνώνυμο της γνώσης και του επαγγελματισμού. Γι αυτό το λόγο προσπαθήστε να τις συγκεντρώσετε.

Μη φοβάστε: Εάν όταν αποχωρήσατε από τη δουλειά σας αναγκαστήκατε να βρείτε μια άλλη που δεν έχει σχέση, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα το παρουσιάσετε. Αν δεν θέλετε για κανένα λόγο να εμφανιστεί αυτή η δουλειά στο βιογραφικό σας, αρκεί να πείτε πως χρειαστήκατε λίγο χρόνο για εσάς ώστε να επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας. Δύο-τρεις μήνες κενό στο βιογραφικό δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Τέτα Καραμπίνη