ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου

Η ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου

Μια σταγόνα αίμα ανέβασε την  Elizabeth Holmes στην κορυφή της λίστας Forbes

Την επόμενη φορά που θα πρέπει να πάτε για να κάνετε το απαραίτητο, αλλά, κάποιες φορές, οδυνηρό αιματολογικό τεστ, ίσως να μην χρειαστεί να επισκεφθείτε καν γιατρό, ούτε να δείτε το πολύτιμο υγρό να απομακρύνεται από το μπράτσο σας μέσω του γνωστού σωλήνα. Κι ούτε θα χρειαστεί να σκεφτείτε ότι πρέπει να αντέξετε λίγο ακόμα χωρίς να λιποθυμήσετε.

Αντιθέτως, μπορεί απλά να χρειαστεί να πάτε στο φαρμακείο για να κάνετε το τεστ με μια μικροσκοπική βελόνα που ίσα που θα τρυπήσει το δάχτυλό σας χωρίς να καταλάβετε το παραμικρό. Η μοναδική σταγόνα που θα τρέξει αποτελεί πηγή αμέτρητων πληροφοριών για τον οργανισμό. Αυτό θα το χρωστάτε σε μια 30χρονη κοπέλα, την Elizabeth Holmes, που αποτελεί το “νέο αίμα” των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ. Χθες τη γνωρίσαμε ως την τρίτη νεότερη δισεκατομμυριούχο της λίστας Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Η ιδέα της να αλλάξει την παραδοσιακή εξέταση αίματος αποδείχθηκε σκέτο χρυσάφι. Κι αυτό το έκανε μέσω της startup που δημιούργησε, της Theranos. Η εταιρεία μπορεί να πραγματοποιήσει εκατοντάδες τεστ από αυτή τη μοναδική σταγόνα αίματος πολύ πιο γρήγορα από όλα εκείνα τα φιαλίδια που χρειάζονται σήμερα και η όλη διαδικασία να σας κοστίσει πολύ λιγότερο.

Η ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου: Η Holmes παράτησε το Stanford στα 19 της όταν σκέφτηκε ότι τα χρήματα της υποτροφίας της θα της ήταν πιο χρήσιμα στο εγχείρημά της να αναμορφώσει το σύστημα υγείας.

Η παραδοσιακή αιματολογική εξέταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται τόσο συχνά και δεν έχει αλλάξει από το 1960 και μπορεί εύκολα να υποπέσει σε λάθη.
Όλα αυτά τα “ζύγισε” η ευρηματική Holmes. Πέρυσι, η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ, η Walgreens, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει τη μέθοδο της Theranos Wellness Centers σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Ήδη παρέχεται στο Φοίνιξ και το Πάλο Αλτο. Σήμερα η εταιρεία αποτιμάται σε 9 δισ. δολ., ενώ η προσωπική περιουσία της Holmes υπολογίζεται σε 4,5 δισ. δολάρια.

Και είναι η τρίτη νεαρότερη δισεκατομμυριούχος, αφού μπροστά της βρίσκονται ο Mark Zuckerberg και ο πρώην συγκάτοικός του, CEOτου Facebook, Dustin Moskovitz, ωστόσο οι ανακαλύψεις τους σίγουρα δεν μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Της Holmes η ανακάλυψη φαίνεται ότι μπορεί.

Holmes 4

holmes