MARKETING

Ποιό χρώμα στο logo

Ποιό χρώμα στο logo

Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σχεδιασμό των λογότυπων

Κατά το σχεδιασμό ενός λογότυπου για την επιχείρησή μας, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα χρώματα.

Και εδώ πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας την ερώτηση: «Tι είδους συναισθήματα θέλω να μεταφέρω με το λογότυπό μου;»

Μια εταιρεία σχεδιασμού λογοτύπου (δείτε την εικόνα στο τέλος του κειμένου), μας δείχνει ξεκάθαρα τι συναισθήματα επικαλούνται ορισμένα χρώματα, χρησιμοποιώντας τα λογότυπα από τα κορυφαία εμπορικά σήματα.

Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα χρώματα. Ακόμα βρήκαν και μια συσχέτιση μεταξύ των χρωμάτων και των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του σωστού χρώματος είναι ζωτικής σημασίας για το εμπορικό μας σήμα.

Για παράδειγμα, τα εστιατόρια όπως τα McDonalds, Pizza Hut, KFC, Wendy και Popeyes χρησιμοποιούν το κόκκινο στα λογότυπά τους για να τονώσουν το αίσθημα της πείνας. Μαύρο, λευκό, ασημί και χρυσό χρησιμοποιούνται συχνά στα λογότυπα από τις μάρκες πολυτελείας όπως Chanel, Prada, Michael Kors για να ενισχύσουν το αίσθημα της κομψότητας.

Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό λογότυπου της επιχείρησή μας, ας αφήσουμε τη χρωματική παλέτα να γίνει οδηγός μας.

Ποια τέσσερα συναισθήματα δεν θέλετε να μεταφέρετε όταν κάποιος σκέφτεται το εμπορικό σας σήμα ή όταν βλέπει το λογότυπό σας;

Πράσινο

Το πράσινο συνήθως συναντάται στο περιβάλλον και σε λογότυπα που έχουν να κάνουν με φυτά, για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον από ανθοπωλεία και αρχιτέκτονες τοπίου. Ακόμα, είναι το χρώμα που αποπνέει ηρεμία και ειρήνη. Το πράσινο επίσης είναι καλό χρώμα για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά καθώς επίσης αντιπροσωπεύει και τον πλούτο. Οι γιατροί, οι οδοντίατροι και οι εταιρίας υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιούν συχνά το πράσινο για να συμβολίσουν την καλή υγεία και ευεξία, ενώ επίσης χρησιμοποιείται από ανθοπωλεία και αρχιτέκτονες κήπου.

Αποχρώσεις του μπλε

Οι κατασκευαστές αρωματικών χώρου αλλά και βαμβακερών σεντονιών, χρησιμοποιούν ελαφρές αποχρώσεις του μπλε για την προώθηση της φρεσκάδας. Από την άλλη, βαθύ μπλε λογότυπα χρησιμοποιούνται συνήθως από ακαδημαϊκούς φορείς.

Σε γενικές γραμμές οι μπλε αποχρώσεις συνδέονται με την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την αυθεντία. Για το λόγο αυτό πολλές εταιρίες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών το προτιμούν, αφού θέλουν να προωθήσουν ένα αξιόπιστο προϊόν. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις Samsung, IBM, Intel, Hewlett Packard, General Electric και άλλες.

Έντονο κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη διορατικότητα, την έντονη πείνα αλλά και την προσφορά βοήθειας σε θέματα υγείας. Για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός ή ακόμα και εστιατόρια όπως τα Goodys. Για δεκαετίες, το κόκκινο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να ενημερώνεται το κοινό για κάτι σημαντικό. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί οι απαγορευτικές πινακίδες έχουν κόκκινο χρώμα ή γιατί επιλέχθηκε το κόκκινο χρώμα στα φανάρια.

Επίσης το κόκκινο έχει συνδυαστεί με τη δύναμη. Το λογότυπο του Superman διαθέτει ένα ισχυρό κόκκινο χρώμα που αποδεικνύει την υπερδύναμη του σούπερ ήρωα. Η Ferrari μάλιστα έχει προτιμήσει αυτό το χρώμα, ως το βασικό της, ώστε να δείξει την ξεκάθαρη δύναμη των αυτοκινήτων της. Τέλος, το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, έτσι δε θα μπορούσε να λείπει από την εμπορία και τη διαφήμιση καλλυντικών.

Απαλό κίτρινο

Οι αποχρώσεις του κίτρινου χρησιμοποιούνται για δείξει κανείς την εξυπηρετικότητα και τη γνώση της εταιρίας. Για παράδειγμα ο χρυσός οδηγός ή η εταιρία courier UPS. Το κίτρινο επίσης χρησιμοποιείται από ξενοδοχεία τροπικών προορισμών αλλά και εταιρίες που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια. Τέλος, το κίτρινο δίνει μία αίσθηση ευτυχίας και ζεστασιάς αλλά πολλές φορές λειτουργεί και προειδοποιητικά. Πολλές πινακίδες που μας ενημερώνουν για έργα ή παρακάμψεις χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χρώμα.

Πολύχρωμα λογότυπα

Δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρίες όπως η Pepsi Cola, η Microsoft, η Apple ή η Google, χρησιμοποιούν περισσότερα από δύο χρώματα στα λογότυπα τους. Με το συνδυασμό αυτών των χρωμάτων προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτούμε τι αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα. Ο εγκέφαλος μας συνδέει τα βασικά χρώματα με πολλές ταυτόχρονα έννοιες. Όπως αυτές της ειρήνης, της αυτοπεποίθησης, της αυθεντίας και της εμπιστοσύνης.

Η ψυχολογία των χρωμάτων έχει μελετηθεί ιδιαίτερα από τους εμπόρους, τους διαφημιστές και τους γραφίστες, είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας να γνωρίζει κανείς ποια χρώματα εξυπηρετούν καλύτερα την εικόνα που θέλει υιοθετήσει.

COLOR LOGO

COLOR LOGO1