EXECUTIVE LIFE

Η κατάσταση του Νικητή

Η κατάσταση του Νικητή

Ποιά είναι εκείνη η κατάσταση του Νικητή, που κάνει έναν άνθρωπο να πετυχαίνει όποιον Σκοπό θέτει, όταν όλοι οι υπόλοιποι «μένουν με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι» παρ’ όλο που οι συνθήκες και τα εργαλεία προς χρήση είναι τα ίδια για όλους.

Τι κάνει τους επιτυχημένους ανθρώπους γενικότερα και τους επιχειρηματίες ειδικότερα Ανθεκτικούς, Ευέλικτους, Ικανούς και Δυνατούς να ανταποκρίνονται και να χειρίζονται με επιτυχία, οτιδήποτε κι αν συναντήσουν στο δρόμο τους; Ποιά είναι η κατάσταση του Νικητής Τι πρέπει δηλ. να κάνει ένας άνθρωπος, για να βρίσκεται μόνιμα σε αυτή την κατάσταση;

Πολλά βιβλία κάνουν λόγο για τα κρίσιμα χαρακτηριστικά διανοητικής αντοχής που πρέπει να διαθέτει κάποιος, όπως για παράδειγμα επιμονή, πάθος, αισιοδοξία και μια αλάνθαστη ικανότητα να μετατρέπουν την αποτυχία σε επιτυχία. Ναι, όλα αυτά είναι εμφανή και φυσικά χρήσιμα, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα από αυτά, που έχει να κάνει με την Συμπεριφορά, με την Πράξη, με την ΔΙΑΚΡΙΣΗ, με την Διαφοροποίηση και ανάλογες ικανότητες, που δεν διδάσκονται σε συστημικά ιδρύματα, αλλά μόνος του πρέπει κάποιος να ψάξει και να ανακαλύψει και κατά προέκταση να χρησιμοποιήσει.

Πέρα από τη σωματική δύναμη και την καλή κατάσταση υγείας που απαιτείται να έχει ένας επιχειρηματίας – ή ο άνθρωπος γενικότερα- η ψυχική και διανοητική δύναμη κρίνεται πιο σημαντικός παράγοντας, όπως η Ανάληψη Ευθύνης και ο καλός χειρισμός της Υπευθυνότητας.

Οι διανοητικά και ψυχικά Δυνατοί άνθρωποι καταφέρνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις λέξεις, τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποβαίνει θετικός για την επίτευξη του Σκοπού της ζωής τους. Μπορεί να φαίνεται εύκολο όταν βλέπεις ανθρώπους να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά στην πράξη θέλει δύναμη, ευελιξία, απουσία εγωισμού, σεβασμό, ακεραιότητα, και αρκετή «ψυχή» για να επιτευχθεί η κατάσταση του Νικητή.

Επίσης χρειάζεται η σπάνια ικανότητα να αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος αφηρημένες, αντώνυμες και αμφίσημες έννοιες και ορισμούς. Να διακρίνει τις διαφορές και τις ομοιότητες σε ετερόκλητα ή ομώνυμα πράγματα και καταστάσεις και να έχει υψηλό βαθμό ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ και ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ, όταν όλοι οι υπόλοιποι, η μάζα (υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι) ζουν σε κατάσταση ταυτοποίησης και ομοιογένειας.

Αν αυτές σου φαίνονται «λέξεις δυσνόητες» και δεν μπορείς να τις ταυτοποιήσεις στις ανάλογες περιστάσεις, φαντάσου να βιώσεις τις αντίστοιχες καταστάσεις. Είναι ένας άλλος κόσμος, πραγματικά μαγικός και είναι εκεί για να σε υποδεχτεί, αν είσαι ικανός να τον προσεγγίσεις.

Χρησιμοποίησε ένα λεξικό για να μάθεις τους ορισμούς των λέξεων και τις αντώνυμες τους αν υπάρχουν. Άλλωστε όλα τα καλά και ενημερωμένα σωστά λεξικά, βρίσκονται πάντοτε στην κατοχή επιτυχημένων επιχειρηματιών, ερευνητών, συγγραφέων, ικανών ανθρώπων, που γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η πηγή της επιτυχίας και της ικανότητας τους.

Ας δούμε πως αντιμετωπίζουν την ζωή και τις καταστάσεις οι δυνατοί επιχειρηματίες, θα επικεντρωθώ στις μπίζνες, αν και τα χαρακτηριστικά είναι ίδια σε κάθε Ικανό άνθρωπο και ο ορισμός είναι:

«Ικανός Επιχειρηματίας είναι αυτός που Παράγει, με Επίγνωση, Αποτελέσματα, σύμφωνα με τους Σκοπούς που ο ίδιος έχει θέσει»

Η κατάσταση του Νικητή: Έτσι ζουν οι Ικανοί επιχειρηματίες:

> Αναλαμβάνουν Ευθύνη: Δεν χάνουν χρόνο, δεν χάνουν ούτε 1 δεύτερο του χρόνου τους με ασημαντότητες, δηλ. με το να λυπούνται τον εαυτό τους ή οποιονδήποτε άλλο, για αυτά που συνέβησαν, για το «πώς ήρθαν τα πράγματα», ή για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν οι άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ΕΥΘΥΝΗ των πράξεών τους και του ρόλου τους στη ζωή και γνωρίζουν με σαφήνεια ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

> Αναλαμβάνουν Έλεγχο: Δεν γίνονται υποχείρια κανενός. Δεν επιτρέπουν σε άλλους να πάρουν τον έλεγχο από τα χέρια τους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει εξουσία επάνω τους. Τους είναι άγνωστη η εξής φράση: «Η κρίση με κάνει να νιώθω άσχημα» κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι οι ίδιοι μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο να δρουν ή να αντιδρούν στις καταστάσεις. Δεν τους ενοχλεί τίποτα και τίποτα δεν είναι ικανό να τους ενοχλήσει.

> Είναι Ρευστοί. Δεν προσπαθούν να αποφύγουν την αλλαγή. Αντίθετα, καλωσορίζουν κάθε θετική ή αρνητική αλλαγή και είναι πρόθυμοι και ευέλικτοι. Καταλαβαίνουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και κατέχουν τις ικανότητές να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Ακόμη και ο θάνατος, ο φόβος και ο τρόμος για τις μάζες, είναι καλοδεχούμενος γι αυτήν την κάστα ανθρώπων. Αντιλαμβάνεσαι πως όποιος δεν φοβάται τον θάνατο, δύσκολα μπορεί να φοβηθεί οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον οποιαδήποτε αλλαγή.

>Ελέγχουν ό,τι Ελέγχεται: Δε σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δε μπορούν να ελέγξουν. Δεν σπαταλούν γενικότερα τίποτε, ούτε υλικό ούτε άυλο. Ακολουθούν κατά γράμμα την σοφία του φιλόσοφου «μην επιτρέπεις να σε επηρεάσει, ότι δεν μπορείς να επηρεάσεις και ζήσε αναλόγως» Για παράδειγμα δε θα ακούσετε κάποιον Ικανό επιχειρηματία να παραπονιέται και να γκρινιάζει για τον πελάτη που χάθηκε ή για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, για τους νέους φόρους ή για το κεφάλαιο που έχασε. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν στη ζωή τους. Γνωρίζουν ότι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι η συμπεριφορά, οι λέξεις, οι σκέψεις και οι πράξεις τους και αυτό ακριβώς ελέγχουν, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα.

> Διαφοροποιούν: Δεν θέλουν να ευχαριστήσουν τους πάντες. Αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστούν τους πάντες όλη την ώρα. Δεν διστάζουν να πουν όχι, να απολύσουν, να καυτηριάσουν, ούτε να εκφράσουν τη γνώμη τους όταν χρειάζεται. Πάντοτε είναι κόσμιοι και δίκαιοι, όμως δεν ασχολούνται ούτε δεύτερο με κάποιον ο οποίος ενοχλείται επειδή απλά δεν «έγινε το δικό του». Το «να θέλεις να ευχαριστήσεις τους πάντες» είναι ο ορισμός της αποτυχίας, όπως και το να θέλεις «να συμφωνούν όλοι μαζί σου» κι αυτό το γνωρίζει καλά ο Ικανός επιχειρηματίας γι’ αυτό και δεν ασχολείται καν, με όποιους διαφωνούν μαζί του και με τις πρακτικές του.

> Είναι Επικεντρωμένοι στον Σκοπό: Δε φοβούνται το ρίσκο. Δεν παίρνουν απερίσκεπτες ή ανόητες αποφάσεις, αλλά δε φοβούνται να πάρουν ρίσκο όταν έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ζυγίζουν τις καταστάσεις προτού πάρουν μια μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα «αναποδογυρίσματος», μόνο τότε χωρίς φόβο, κάνουν την κίνηση τους. Έχει συνδεθεί το ρίσκο, με τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά ο Ικανός επιχειρηματίας γνωρίζει, πως δεν υπάρχει καθόλου ρίσκο, εκεί που υπάρχει γνώση. Φροντίζει λοιπόν να είναι ενημερωμένος γι’ αυτά που έχει Σκοπεύσει.

>Ζουν στον Παρόντα Χρόνο: Δε τους απασχολεί το παρελθόν. Δεν χάνουν χρόνο με το να σκέφτονται ή ευχόμενοι για το πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αναγνωρίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Ζουν μόνο στο παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον.

> Ζουν Χωρίς Επαναλήψεις: Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους να κάνουν νέα λάθη, αλλά θεωρούν ηλιθιότητα – και είναι- να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, αλλά προχωρούν μπροστά και φροντίζουν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις στο μέλλον, πάντα σε σχέση με τους Σκοπούς τους, που μπορεί να βάθος χρόνου να διαφοροποιούνται.

>Επικροτούν: Δεν υποβαθμίζουν την επιτυχία των άλλων. Αναγνωρίζουν και χαίρονται με την επιτυχία των τρίτων. Δε ζηλεύουν ή νιώθουν εξαπατημένοι, όταν κάποιος άλλος τους ξεπερνά. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ικανότητας και είναι πρόθυμοι να καταθέσουν ότι χρειάζεται στο ταμείο της επιτυχίας, για να απολαύσουν και το δικό τους μερίδιο σε αυτήν. Ποτέ δεν μεμψιμοιρεί όταν κάποιος πετύχει τον δικό του Σκοπό, γιατί γι’ αυτόν είναι η δική του επιτυχία στην πράξη. Μπορεί να δει, αυτό που μέχρι τώρα φανταζόταν, δηλ. πως είναι να πετυχαίνει κάποιος τον στόχο πριν απ’ αυτόν και τα οφέλη, του να το πετύχει κι ο ίδιος.

>Είναι Επικεντρωμένοι: Δεν τα παρατάνε μετά από μια αποτυχία. Δε βλέπουν την αποτυχία ως ένα λόγο για να τα παρατήσουν. Αντίθετα, τη βλέπουν ως μια ευκαιρία για να βελτιωθούν. Είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν μέχρι να το καταφέρουν και συνήθως τα καταφέρνουν γιατί ως γνωστόν «η τύχη βοηθά τους τολμηρούς» ή «η τύχη βοηθά, αυτούς που βοηθούν τον εαυτό τους» το γνωρίζει ο Ικανός επιχειρηματίας καλύτερα από τον καθένα. Γι’ αυτό και βλέπουμε τόσους Ικανούς επιχειρηματίες, να αποτυγχάνουν και να ξαναξεκινούν από την αρχή, γιατί έχει σημασία να βρίσκονται ΜΕΣΑ στο Παιχνίδι της Ζωής των Μπίζνες, είτε κερδίζουν είτε χάνουν.

> Είναι Μοναχικοί: Δε φοβούνται τις στιγμές που είναι μόνοι. Μπορούν να αντέξουν και μάλιστα απολαμβάνουν το να είναι μόνοι και δε φοβούνται τον «ήχο» της ησυχίας, ούτε το να ακούν τις σκέψεις τους ή να βρίσκονται μόνοι με τον εαυτό τους. Δε φοβούνται γενικότερα τις προκλήσεις και χρησιμοποιούν το χρόνο της μοναχικότητας για να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικοί, να μελετήσουν, να διαλογιστούν. Απολαμβάνουν την παρέα του εαυτού τους και δεν εξαρτώνται από κανένα και τίποτε για συντροφιά και ψυχαγωγία όλη την ώρα, αλλά τους αρέσει και ευχαριστιούνται όταν είναι μόνοι τους. Γνωρίζουν ότι «καλύτερα να είσαι μοναχός παρά με λάθος παρέα» και φροντίζουν να το εφαρμόζουν με πειθαρχία και συνέπεια.

>Καθαροί λογαριασμοί: Δε νιώθουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι. Δεν αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα στη ζωή «έτσι απλά». Αναζητούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν, βασιζόμενοι στα χαρίσματα, στις γνώσεις, στην δύναμη και στις ικανότητές τους. Ούτε νοιώθουν ότι χρωστούν σε κανένα τίποτε, όποιος είναι Ικανός και παίχτης … ας παίξει. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμοι του στυλ. «δικαιούμαι την προαγωγή και θα την πάρω, γιατί αλλιώς .. μπλα μπλα» αν την αξίζεις θα την πάρεις, αλλιώς ξέχνα το, αν έχεις στην ζωή σου κάποιον Ικανό επιχειρηματία που να μοιράζει προαγωγές, γιατί και ξέρει και μπορεί να αναγνωρίζει την Ικανότητα όπου την συναντά.

>Καλή Αντίληψη: Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Αφιερώνουν όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται και αναγνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο και τον κατάλληλο χώρο για να πετύχει. Το «εδώ και τώρα» είναι για την γνωστή στους Έλληνες «arpaxti business» και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Γι’ αυτό οι ατάκες του στυλ «έχω μια καλή ευκαιρία τώρα που όταν θα … τότε θα … και μετά θα», τους αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Όχι ότι δεν λειτουργούν με ταχύτητα όταν χρειάζεται, αλλά η απερισκεψία και η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και ποτέ δεν τους αφήνουν πεδίο δράσης. Θα μπουν στο παιχνίδι, όταν οι γνώσεις τους επιτρέπουν να μπουν και ο χρόνος είναι πάντοτε μετρήσιμος και φίλος τους.

>Κατάλληλες λέξεις: Προσέχουν πάντοτε τις λέξεις που χρησιμοποιούν και είναι ακριβολόγοι. Γι αυτό απλά και μόνο το να τους ακούς -αν σου δοθεί η τύχη- είναι «θείο» δώρο και φρόντισε να το αξιοποιήσεις. Η επιτυχία ή η αποτυχία στην ζωή των μπίζνες, οφείλεται κατά πρώτο λόγο στις Σκέψεις και κατά δεύτερο στις Λέξεις που χρησιμοποιούμε. Σκέψεις και Λέξεις δημιουργούν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αυτές δημιουργούν τα Συναισθήματα και κατά προέκταση την ικανότητα ή την αποτυχία σε ότι καταπιάνεται ένας επιχειρηματίας. Ο Ικανός το γνωρίζει πολύ καλά – γι’ αυτό και η χρήση των λεξικών- και φροντίζει να είναι χειρουργικά ακριβολόγος, μιας και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η επιτυχία του Σκοπού της ζωής του.

Όπως βλέπουμε λοιπόν ο Ικανός άνθρωπος λειτουργεί, σε αντιδιαστολή με τον άνθρωπο της μάζας, για αυτό και είναι επιτυχημένος σε ότι κι αν καταπιαστεί. Ακόμη και μόνο μερικά από αυτά αν βάλεις στην ζωή σου, ακόμη και αν το κάνεις άχαρα και επιφανειακά, μπορείς να την τροποποιήσεις προς την επιτυχία και να εκτρέψεις τον ποταμό της ζωής, προς την δύναμη και την ικανότητα.

Αρκεί να έχεις Σκοπό και Θέληση να τον πετύχεις.
***

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ηω Αναγνώστου «Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού»

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο προπονητής του εαυτού σου, μόνο αυτός μπορεί να σ’ αποζημιώσει. Περισσότερα σχετικά με την αυτό-προπόνηση, τι και πως μπορείς να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επικοινώνησε με το Business life

  • businesslifegr@gmail.com
  • 693 088 4704 (18:00 – 20:00)

και ζήτησε τον εκπρόσωπο μας να σε καθοδηγήσει στο τι εργαλεία να χρησιμοποιήσεις. Εντελώς δωρεάν.