ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ο trader που έγινε τενόρος

Ο trader που έγινε τενόρος

Ο trader που έγινε τενόρος – Πώς η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος άνοιξε το δρόμο για νέες καριέρες.

Σε μία sold-out παράσταση, ο Kevin Rodgers τραγούδησε κομμάτια από την όπερα τα Παραμύθια του Χόφμαν του Γάλλου συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ, διχάζοντας το κοινό. Εισέπραξε τόσο επευφημίες όσο και αποδοκιμασίες. Μόνο η εμφάνιση του μπάσου-βαρύτονου πάνω στη σκηνή αποτέλεσε αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς μέχρι πριν από τρεις μήνες ο άνθρωπος αυτός ήταν επικεφαλής trading ξένου συναλλάγματος στη Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το δράμα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και στη 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά συναλλάγματος. Η πίεση αυξάνεται προς τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος, καθώς οι νέοι κανόνες για την αποφυγή μιας ακόμη δημοσιονομικής κρίσης, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η αύξηση του ηλεκτρονικού trading μειώνει τα περιθώρια κέρδους, ενώ διευρύνονται οι δικαστικές έρευνες για χειρισμό των τιμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλο και περισσότεροι traders, αντιπρόσωποι πωλήσεων και αναλυτές αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό και στρέφονται σε εντελώς διαφορετικούς χώρους εργασίας, όπως η όπερα, η κατασκευή φυσητού γυαλιού ή ακόμη και εξοπλισμού σκι, τα τελευταία χρόνια.

“Εάν μου λείπει η αίθουσα συναλλαγών; Δεν θα το έλεγα”, τονίζει ο 52χρονος Rodgers στο Bloomberg, πίνοντας τη μπύρα του μετά την παράσταση που έδωσε στο Wyllyotts Theatre, βορείως του Λονδίνου. “Πραγματικά, απολάμβανα τη δουλειά μου όταν ήμουν στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, αλλά βαρέθηκα πια”.

Ο αριθμός των τραπεζιτών, που εργάζεται στο τμήμα συναλλάγματος των τραπεζών, μειώθηκε κατά 651 στους 2.278 το πρώτο εξάμηνο του 2014 από 2.929 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρίεα Coalition. Ο Rodgers αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Deutsche Bank ύστερα από δύο δεκαετίες σε αυτό το χώρο. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα σχέδια του δεν σχετίζονται με κάποια δικαστική έρευνα.

“Δέχθηκα πρόταση από δύο άλλες τράπεζες, αλλά τους είπα ότι εγκαταλείπω τη βιομηχανία”, λέει ο Rodgers, ο οποίος ετοιμάζεται να τραγουδήσει στην οπερέτα των Gilbert και Sullivan, “The Mikado”. “Πέρασα πολύ ωραία όταν ήμουν στο χρηματοοικονομικό τομέα. Ωστόσο, ύστερα από 25 χρόνια, πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλω να κάνω στη ζωή μου ενώ είμαι ακόμη σχετικά νέος”.

Ο Rodgers είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Sentience Technology, μιας τεχνολογικής εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει.

Από τη Μorgan Stanley στο φυσητό γυαλί: Εξίσου ριζοσπαστική ήταν η απόφαση του Christian Mussati να παραιτηθεί ύστερα από 10 χρόνια στη Morgan Stanley. Μέχρι τον Ιούλιο, ο Μussati εργαζόταν ως εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα συναλλάγματος της αμερικανικής τράπεζας. Ωστόσο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του στα χρηματοοικονομικά προκειμένου να εργαστεί μαζί με τον πατέρα του στη Wonder glass. Η εταιρεία αυτή παρασκευάζει γυαλί και πολυελαίους, χρησιμοποιώντας τεχνικές φυσητού γυαλιού από τη Βενετία.

“Εψαχνα νέες προκλήσεις”, λέει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο 39 Μussati. “Δεν έχω χάσει την πίστη μου στην τραπεζική, απλώς θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό”.

Ο Benedikt Germanier, πρώην επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη UBS στο Κονέκτικατ, ήταν από τους πρώτους διδάξαντες. Εγκατέλειψε την UBS το 2009 για να εργαστεί στη Zai, εταιρεία κατασκευής πολυτελούς εξοπλισμού για σκιέρ στην Ελβετία.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Germanier αναφέρει ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την UBS, ένας διευθυντής τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε: “Ξέρεις, πραγματικά τι κάνεις;”. Κοιτάζοντας πλέον πίσω, παραδέχεται ότι η ερώτηση ήταν εύλογη. “Οταν όμως, του εξήγησα το σχέδιο μου και τι αισθανόμουν για τη βιομηχανία αυτή, μου έδωσε συγχαρητήρια”, τονίζει ο 48χρονος Germanier, 48, η εταιρεία του οποίου θα είναι επίσημος χορηγός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι FIS Alpine το 2015 στο Βέιλ του Κολοράντο. “Δέχθηκα μείωση μισθού και δεν πήγα διακοπές για πολύ καιρό. Ωστόσο, είμαι ευτυχισμένος”, καταλήγει.

Kevin Rodgers trading (1)