E-BUSINESS

Μια αυτοκρατορία 160 δισ. δολαρίων

Μια αυτοκρατορία 160 δισ. δολαρίων

Mr Alibaba: Ο φτωχός δάσκαλος που έφτιαξε μια αυτοκρατορία 160 δισ. δολαρίων

Είναι η εταιρεία που πριν από λίγες ημέρες έκανε το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία και η απίστευτη περιουσία του ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma.

Όλα ξεκίνησαν το 1995, όταν ένας πρώην δάσκαλος από την Κίνα, με το όνομα Jack Ma, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στη ζωή του. Πριν από λίγο καιρό ο Ma είχε ξεκινήσει μια εταιρεία μεταφράσεων, προκειμένου να αξιοποιήσει την έκρηξη των εξαγωγών στην Κίνα.

Όταν ήταν στις ΗΠΑ, εκτός από την επιχείρηση με τις μεταφράσεις, ένας φίλο του έδειξε το Διαδίκτυο και του είπε ότι τα πάντα μπορούσε να τα βρει εκεί. Τότε ο Ma αποφάσισε να ψάξει για μπύρα. Δεν βρήκε ούτε ένα αποτέλεσμα για Κίνα. Γενικά, για την Κίνα δεν μπορούσε να βρει τίποτα απολύτως στο Ιντερνετ.

Όταν επέστρεψε σπίτι, αποφάσισε να φτιάξει το site “China Pages”, ένα ευρετήριο με διάφορές κινεζικές εταιρείες (όπως ο δικός μας Χρυσός Οδηγός) που ψάχνουν για πελάτες στο εξωτερικό και κάποιοι λένε ότι επρόκειτο για την πρώτη εταιρεία Ιντερνετ στην Κίνα.

Το China Pages ήταν μια αποτυχία. Αλλά τέσσερα χρόνια μετά, ο Ma έκανε τη δεύτερη απόπειρα ξεκινώντας μια εταιρεία Ιντερνετ, με την ονομασία Alibaba. Αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή του το 8,9% της εταιρείας, αξίας 14,5 δισ.δολ. ενώ ολόκληρη η εταιρεία αποτιμάται σε 160 δισ. δολ. Ο Ma δεν είναι πλέον CEO της Alibaba. Είναι ο πρόεδρος.

Ο Ma ποτέ δεν ήταν ένας τυπικός CEO εταιρείας τεχνολογίας. Απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του κολεγίου δύο φορές πριν τελικά τα καταφέρει. Ίδρυσε έναν τεχνολογικό κολοσσό, αν και αυτό που σπούδασε ήταν για να γίνει ένας απλός δάσκαλος. Στα μέσα του 2000, όταν η Alibaba προσπαθούσε να ξεπεράσει το eBay στην Κίνα, οι δημοσιογράφοι τον αποκαλούσαν “Crazy Jack” εξαιτίας του ζωηρού τρόπου που μιλά αλλά και των τολμηρών στόχων που θέτει.

Ο Ma γεννήθηκε το 1964 την επαρχία Hangzhou, κοντά στη Σαγκάη κι, όπως λέει, “ήμουν λιπόσαρκος όταν ήμουν νέος, αλλά ήμουν παράλληλα και τρομερός μαχητής, ποτέ δεν φοβήθηκα τους πιο δυνατούς αντιπάλους από μένα”. Πολύ συχνά έμπλεκε σε καβγάδες με συμμαθητές του. Τον κορόιδευαν γιατί ήταν πολύ κοντός. Ωστόσο, ήταν πολύ συμπαθής στους ξένους τουρίστες. Κάθε μέρα πήγαινε σε ένα κοντινό ξενοδοχείο όπου μπορούσε να συναντά τουρίστες και να μιλά μαζί τους στα αγγλικά. Αγόρασε επίσης ένα ραδιόφωνο για να ακούει το αγγλόφωνο πρόγραμμα και να εξασκείται.

Ποτέ δεν έγινε καλός στα Μαθηματικά και οι χαμηλοί του βαθμοί του στέρησαν την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο. Μετά από δύο αποτυχίες, πείσμωσε, πάλεψε σκληρά και πέρασε με την τρίτη. Τελικά αποφοίτησε το 1988 από τη Σχολή δασκάλων της γενέτειράς του. Ο ίδιος λέει ότι απορρίφθηκε πολλές φορές από διάφορους εργοδότες, μεταξύ των οποίων και από τα KFC.

Τελικά, έγινε δάσκαλος Αγγλικών, βγάζοντας 12 δολάρια το μήνα σε ένα ντόπιο πανεπιστήμιο. Το 1999 – την περίοδο που είχε ξεσπάσει ο πυρετός του Ιντερνετ στις ΗΠΑ – ο Ma κάλεσε 17 φίλους του στο διαμέρισμά του και εκεί άρχισαν όλα.

Δημιουργήθηκε το site, Alibaba.com,που επέτρεπε στους εξαγωγείς να βάζουν λίστες με τα προϊόντα τους και σε πιθανούς πελάτες να περιηγούνται και να πληροφορούνται, και σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι τον Οκτώβρη του 1999 η εταιρεία είχε μαζέψει 5 εκατ. δολ. από τη Goldman Sachs και 20 εκατ. δολ. από τη Soft Bank, μια ιαπωνική εταιρεία που επίσης επενδύει σε εταιρείες τεχνολογίας. Από εκεί άρχισε και η απογείωση.

Μετά το IPO ο Ma έγραψε ένα γράμμα στους υπαλλήλους της εταιρείας η οποία δημοσιοποιήθηκε από τη Wall Street Journal:

“Επιβιώσαμε γιατί βλέπαμε μακριά και είχαμε λαμπρή στρατηγική ή γιατί εκτελούσαμε το πρόγραμμά μας τέλεια ή γιατί επί 15 χρόνια μείναμε πιστοί στην αποστολή μας και στο πιστεύω μας ότι είναι πιο εύκολο να κάνεις μπίζνες σε διεθνή νερά ή γιατί επιμείναμε ότι το πιο σημαντικό είναι ο πελάτης ή ίσως γιατί επιμένουμε να πιστεύουμε στο μέλλον και στο ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα”.

Jack Ma Alibaba.com (1)

Jack Ma Alibaba.com (2)

Jack Ma Alibaba.com (4)

Jack Ma Alibaba.com