Μύλοι Πιπεριού της Peugeot

Άφησαν την αυτοκινητοβιομηχανία για χάρη των πιπεριών – Η περίεργη ιστορία των κληρονόμων της Peugeot
Στις business του πιπεριού επιστρέφουν οι κληρονόμοι του ιδρυτή της PSA Peugeot Citroen, καθώς επιθυμούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Etablissements Peugeot Freres, η οποία, μαζί με άλλες εταιρείες συμμετοχών της οικογένειας, ελέγχει το 14% της ηλικίας 118 γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέκτησε τον έλεγχο της PSP Peugeot SAS.
Πρόκειται για μία μεσαίου μεγέθους μη εισηγμένη εταιρεία, που παράγει μύλους πιπεριού από το 1840. Η εταιρεία, που απασχολεί 150 άτομα στην πόλη Quingey της ανατολικής Γαλλίας, κήρυξε χρεοκοπία το 2012.
“Η εταιρεία και οι υπάλληλοί της δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Philippe Rapacz, στο Bloomberg. “Είναι μέρος της οικογενειακής ιστορίας. Τα προϊόντα φέρουν το όνομά τους και οι Peugeot έφτιαχναν μύλους πιπεριού πολύ πριν να φτιάξουν αυτοκίνητα”.
Η οικογένεια των Peugeot άρχισε να διαφοροποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της το 2000, υπό τον Robert Peugeot, τον επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών της, FFP.
Οι Peugeot ανέκτησαν τον έλεγχο της εταιρείας μύλων πιπεριού ένα μήνα αφότου έχασαν τον έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Φέτος το καλοκαίρι, με την αύξηση κεφαλαίου των 3 δισ. ευρώ της εταιρείας αυτοκινήτων, το ποσοστό της οικογένειας σε αυτήν μειώθηκε στο 14,1% από 25,5%, με τους κληρονόμους του ιδρυτή της, Armand Peugeot, να χάνουν για πρώτη φορά τον έλεγχο.
Η αύξηση κεφαλαίου προκάλεσε ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, με τα ξαδέρφια Robert και Thierry Peugeot να συγκρούονται για το κατά πόσο αυτή ήταν αναγκαία.
Ο Thierry, που ηγείτο του δ.σ. της Peugeot και είχε ταχθεί κατά της απώλειας του ελέγχου της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποχώρησε από την εταιρεία τον Ιούλιο, αφού πρώτα έκανε γνωστή και δημοσίως την άποψή του, με μία συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Με συνολικά έσοδα που το 2013 δεν ξεπέρασαν τα 27 εκατ. ευρώ, η εταιρεία των μύλων πιπεριού PSP Peugeot δεν μπορεί, ασφαλώς, να συγκριθεί με τη μακρινή ξαδέρφη της, την αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, η οποία πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 54,1 δισ. ευρώ.
Όταν κάποιος είναι επιχειρηματίας είτε πιπέρια είτε αυτοκίνητα ελάχιστη σημασία έχουν, αυτό που μετράει είναι η επιτυχία και το κέρδος.