ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επιτυχημένη Επιχείρηση;

Επιτυχημένη Επιχείρηση;

Κάθε επιχείρηση ξεκινάει με μια ιδέα. Η ανεύρεση όμως ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ, είναι ίσως από τα δυσκολότερα πράγματα για πολλούς ανθρώπους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό χώρο. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Μπερδεύονται και τελικά βαλτώνουν. Παρακάτω θα δούμε εφτά σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να αναζητήσετε νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Συχνά έρχομαι αντιμέτωπη με ερωτήσεις όπως, “πες κάποια ιδέα να ξεκινήσουμε” ή “ποια επιχείρηση λείπει από την περιοχή;” Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έτοιμες λύσεις με εγγύηση επιτυχίας δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή αρχή αναλαμβάνοντας όλα τα ρίσκα.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον σας λέει πώς να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους και πρωτοπόρους επιχειρηματίες στον κόσμο. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο ιδιοκτήτης της Virgin έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για νέες start up εταιρείες και δίνει οδηγίες επιτυχίας σε καινούριους επιχειρηματίες.

Φτιάξτε ένα σωστό επιχειρηματικό μοντέλο. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να είσαι σίγουρος πως η ιδέα σου λειτουργεί. Πρέπει να βρεις μια κορεσμένη αγορά και να σιγουρευτείς πως το προϊόν σου είναι καλύτερο από εκείνα των ανταγωνιστών σου. Η ύπαρξη επιχειρηματικού πλάνου θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις. Αν έχεις ένα καλό προϊόν και το συνοδεύεις με μια εξαιρετική ομάδα έργου, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες.

Θέστε προσωπικούς και εταιρικούς στόχους: Η επιτυχία μιας νέας επιχείρησης απαιτεί συνδυασμό γνώσης και ευκαιριών. Αναπτύξτε και διατυπώστε με σαφήνεια τους στόχους σας σε ένα γραπτό σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης. Οι στόχοι σας δίνουν την κατεύθυνση και σας βοηθούν να φτάσετε στον προορισμό σας, δηλαδή στην επιτυχημένη επιχείρηση, σε ελάχιστο χρόνο, με μικρή προσπάθεια και λίγα έξοδα.

Αντιγράψτε μια ιδέα: Μια ιδέα δεν είναι απαραίτητο να είναι νέα ή ακόμα και αρχική. Στην πραγματικότητα ελάχιστες επιχειρήσεις είναι βασισμένες σε νέες ιδέες. Παρατηρήστε τι συμβαίνει πέρα από τον τόπο που ζείτε, στις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό. Τι δεν έχουμε και θα μπορούσατε να φέρετε; Ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά στις άλλες περιοχές και εμείς ακόμα δεν έχουμε; Ψάξτε για ήδη επιτυχημένες ιδέες και κάντε την δική σας επιχείρηση.

Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Ο Σαμ Ντράιβερ, διευθυντής της εταιρείας Thousand Yard Films υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Εχω πάρει χιλιάδες αποφάσεις με τις οποίες οι λογιστές και οι δικηγόροι μου διαφωνούσαν. Τις πήρα μόνο και μόνο επειδή θεωρούσα ότι θα πετύχουν. Μερικές φορές το βιβλίο οδηγιών υπάρχει για να το πετάς από το παράθυρο και η σωστή απόφαση είναι αυτή που του λέει το ένστικτό σου.

Να σκέφτεστε εξ αρχής τις επόμενες δύο κινήσεις σας: Ακόμα και όταν όλα βαίνουν καλώς, είναι σημαντικό να αναζητάτε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να παρουσιαστεί ύφεση ή άλλου είδους πρόβλημα, πριν σκεφτείτε ξανά το μέλλον της εταιρείας σας.

Να προσλαμβάνετε συνεργάτες πιο ικανούς από εσάς: Αν ξέρετε καλύτερα από όλους τις διαδικασίες “παραγωγής” τότε όλοι θα εξαρτώνται από εσάς. Αν όμως έχετε κοντά σας συνεργάτες που ξέρουν καλύτερα από ‘σας τις εργασίες, τότε θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε, χωρίς άλλες ανησυχίες, στο μέλλον της εταιρείας σας.

Τολμήστε να πράξετε εκτός “δικαιοδοσίας” Κάποιες φορές, ένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν εφαρμόσετε μία αντισυμβατική λύση. Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δυσαρεστήσετε έτσι τους υπαλλήλους ή και τους μετόχους σας, αλλά αξίζει να ρισκάρετε κάποιες φορές.

Μία αρνητική απόκριση δεν είναι “χαραγμένη σε πέτρα” Όταν κάποιος υποψήφιος συνεργάτης, σας πει “όχι”, εσείς δεν έχετε να χάσετε κάτι αν συνεχίσετε τις απόπειρες επικοινωνίας μαζί του. Επίσης, ένας “χρυσός” κανόνας είναι, να μην δεχτείτε ποτέ αρνητική απάντηση από κάποιον που δεν έχει δικαιοδοσία σύναψης συμφωνίας μαζί σας.

Μη φοβάστε το άγνωστο: Δεν χρειάζεται (ούτε είναι δυνατό) να προβλέπετε ή να γνωρίζετε τα πάντα. Αν έχετε κοντά σας συγκροτημένους και δημιουργικούς συνεργάτες, τότε έχετε ήδη κάνει ότι καλύτερο για να βελτιώσετε το μέλλον της εταιρείας σας.

Ψάξτε για προβλήματα: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζητήστε νέες ιδέες. Βγείτε έξω και ψάξτε για προβλήματα παντού! Τι προβληματίζει τον κόσμο και τους καταναλωτές; Τι ψάχνει και δεν το βρίσκει; Τι δεν του αρέσει; Εσείς οι ίδιοι τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θα δίνει την λύση; Όπου υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει και μια λύση, που σημαίνει ότι υπάρχει και μια ευκαιρία, για να κάνετε την λύση, επιχείρηση. Βρείτε την και ξεκινήστε.

Μετατρέψετε το χόμπι σας σε επιχείρηση: Ίσως στον ελεύθερο χρόνο σας έχετε αποκτήσει ικανότητες και γνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχείρηση. Έχοντας την τεχνογνωσία, κάτι που κάνετε για ευχαρίστηση, θα μπορούσε να σας αποδώσει χρήματα. Πριν μερικούς μήνες, επισκέφθηκε το γραφείο μου μια κυρία όπου στον ελεύθερο χρόνο της και για να χαλαρώσει φτιάχνει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, και λικέρ. Σήμερα σκέφτεται να ξεκινήσει την δική της επιχείρηση πουλώντας τα προϊόντα αυτά!

Επισκεφθείτε Εμπορικές Εκθέσεις: Οι επισκέψεις σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά. Ίσως δείτε κάποιο προϊόν το οποίο δεν υπάρχει στον τόπο σας και μπορείτε να το φέρετε. Μια υπηρεσία που επίσης δεν υπάρχει και θα μπορούσατε να εφαρμόσετε. Σε κάθε περίπτωση βλέποντας νέα πράγματα, το μυαλό σας θα ανοίξει περισσότερο που σημαίνει ότι μπορεί να σκεφτείτε μια καλή ιδέα!

Βρείτε τις νέες τάσεις: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι; Πως ξοδεύουν τα χρήματα τους; Σε ποιες περιοχές πηγαίνουν να ζήσουν; Ποιες υπηρεσίες απαιτούν; Ποια προϊόντα θα χρειαστούν; Τι άλλο θα ήθελαν και δεν το έχουν; Παρακολουθήστε τα νέα, εφημερίδες και περιοδικά. Το internet είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή. Επισκεφθείτε web sites εφημερίδων και περιοδικών άλλων χωρών και κυρίως της Αμερικής. Προσπαθήστε να καταγράψετε τις νέες τάσεις, δείτε ποιες ευκαιρίες δημιουργούνται και μπορούν να γίνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Εξαρτάται από εσάς. Στις επιχειρήσεις λένε πως αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος. Προσωπικά θα συμβούλευα να μην κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Να μάθετε την τέχνη της αντιπροσωπείας και να δουλέψετε με άτομα που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης μ’ εσάς. Ετσι, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να σκεφτείτε πώς μπορείτε να πάτε την επιχείρησή σας ένα βήμα παραπέρα. Αν δεν βρίσκετε τις κατάλληλες λύσεις, μη δουλεύετε περισσότερο. Δουλέψτε πιο έξυπνα.

Προσδιορίστε τις οικονομικές ανάγκες: Μετά την ανάπτυξη του αρχικού επιχειρηματικού σχεδίου, μπορείτε να ξεκινήσετε τον προσδιορισμό των οικονομικών αναγκών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο επίσημο σχέδιο. Η ανάλυση της αγοράς οδηγεί σε προβλέψεις πωλήσεων, οι οποίες θα καθορίσουν το επίπεδο στελέχωσης της επιχείρησης και αυτό με τη σειρά του θα καθορίσει τον λειτουργικό σας προϋπολογισμό, βάσει του οποίου θα δημιουργήσετε τις οικονομικές σας προβλέψεις και θα καθορίσετε την προβλεπόμενη ταμειακή ροή.

Να πιστεύετε στις δυνάμεις σας. Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση. Οχι υπεροψία, αλλά πίστη ότι αυτό που κάνετε μπορεί να διευκολύνει τη ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων. Αν δεν πιστεύετε εσείς σε αυτό που κάνετε, γιατί να πιστέψουν οι υπόλοιποι;

Τολμήστε. Το καλύτερο με τους ανθρώπους που ξεκινούν τη δική τους start up εταιρεία είναι ότι υλοποιούν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Το σκέφτονται και το κάνουν. Προσπαθούν να μάθουν μέσω της διοίκησης επιχειρήσεων και πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης. Πρέπει να πείτε «δε γαμιέται, ας το κάνουμε» και να το κάνετε.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα, εφόσον εκτελεστεί, οικοδομεί γερά θεμέλια για το επόμενο βήμα που ακολουθεί.

Προσεγγίζοντας με αυτόν τον μεθοδικό τρόπο τη δημιουργία της δικής σας Επιχείρησης και χωρίς να χρησιμοποιείτε μια αμεθόδευτη και ανοργάνωτη προσέγγιση, θα αρχίσετε να αποκτάτε την απαιτούμενη εμπειρία η οποία με τη σειρά της, πολύ σύντομα θα σας οδηγήσει στην κατάκτηση της επιτυχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας.