MARKETING

Νέος σε νέα εργασία

Νέος σε νέα εργασία

Ο δεκάλογος του «νεόφερτου υπάλληλου»

Είστε καινούργιος στη δουλειά; Ακολουθείστε αυτά τα βήματα και θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα σε κάθε νέο χώρο, είτε εργασία, είτε παρέα.

Έπειτα από καιρό ψαξίματος βρήκατε την δουλειά που σας αρέσει! Ο εργασιακός χώρος είναι, όμως, σαν το γυμνάσιο. Καταφθάνει ο «νεόφερτος» μαθητής και όλοι οι μεγαλύτεροι τον κοιτάνε περίεργα και στέκονται στη γωνία περιμένοντας να τον πειράξουν. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στην εργασία. Οι παλαιότεροι μπορεί να μην είναι τόσο θετικοί στην «εισβολή» νέων υπαλλήλων.

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα εάν θέλετε να γίνει πιο ομαλή η ενσωμάτωση σας στην ομάδα και να μη σας «αφήσουν ούτε να μείνετε στην απ’ έξω».

1. Κάντε μια έρευνα για την εταιρεία: Το διαδίκτυο σας προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών για την εταιρεία που πρόκειται να δουλέψετε. Βίντεο, φωτογραφίες, σχόλια ακόμα και η θέση στη κατάταξη των πιο επιτυχημένων εταιρειών θα δημιουργήσει μια πρώτη εικόνα γι’ αυτό που θα αντικρίσετε και πληροφορηθείτε για τους διευθυντές της και όσο περισσότερους από το προσωπικό μπορείτε. Χωρίς να δείξετε – σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο- πως τα γνωρίζετε όλα όσα μάθετε, κρατήστε τις πληροφορίες για δική σας χρήση.

2. Χαμογελάστε, κάντε ερωτήσεις, δείξτε ενδιαφέρον, γενικά επικοινωνήστε.  Μπορεί να ακούγεται σαν συμβουλή για το πρώτο ραντεβού, αλλά στη πραγματικότητα «λειτουργεί» και στο εργασιακό περιβάλλον, άλλωστε και οι δύο περιπτώσεις ανήκουν στην ίδια κατηγορία κάποιας “πρώτης φοράς”  Ένα χαμόγελο, ειδικά τις πρώτες μέρες, φανερώνει τη θετική σας διάθεση και στάση και πως δεν βλέπετε κανέναν ανταγωνιστικά. Ρωτήστε για όσα δεν ξέρετε – ακόμη κι αν τα ξέρετε- και μη προσπαθήσετε από τη πρώτη στιγμή να αποδείξετε πως τα ξέρετε όλα και σε κάθε περίπτωση, να είστε ανοιχτοί στις συμβουλές.

3. Να μάθετε να λέτε «ναι» και «όχι»  Ναι στη βόλτα μετά το γραφείο, ναι στο φαγητό στο διάλειμμα σας, ναι σε όλα! Μη δείξετε αρνητικοί ή σνομπ τις πρώτες μέρες, Δεχτείτε τις προτάσεις των συναδέλφων σας και προσπαθήστε να δημιουργήσετε καλές σχέσεις μαζί τους. Στο κάτω-κάτω αυτοί είναι οι άνθρωποι, που περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί. Ταυτόχρονα μην λέτε ασύστολα και μονάχα “ναι” μερικά “όχι” θα κάνουν την διαφορά και δεν θα φανείτε υποτελής. Η διάκριση εδώ είναι απαραίτητη. Το “όχι” κάποιες φορές είναι πολύ πιο σηματικό από χίλια “ναι”.

4. Μην παραπονιέστε: Τις πρώτες εβδομάδες, για να μη πούμε ποτέ, δεν υπάρχει περιθώριο παραπόνων. Όλα τα πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να στρώσουν και να συνηθίσετε σε αυτά. Προσπαθήστε να γίνει η διαδικασία ενσωμάτωσης σας στο νέο περιβάλλον όσο πιο ομαλά γίνεται. Πρέπει να μάθετε καλά τα πράγματα πριν ξεκινήσετε να δείχνετε όσα δε σας αρέσουν και πριν αρχίσετε να προτείνετε άλλες λύσεις, πάντα με σεβασμό, ευγένεια και διακριτικότητα.

5. Να σέβεστε τους πάντες:  Τους πάντες όμως !!!! Ανεξάρτητα με τη θέση εργασίας των υπολοίπων, είτε είναι παραπάνω από εσάς δηλαδή είτε παρακάτω, δείξτε τον ίδιο σεβασμό σε όλους. Είστε ο νεώτερος εκεί μέσα και πρέπει να το δείξετε. Ακόμη και όταν πάψετε να είστε ο νέος στην εργασία, ο σεβασμός προς όλους, θα σας επιτρέψει να βρίσκεστε σε εργασία, όταν γίνουν αξιολογήσεις.

6. Δώστε το 120% του εαυτού σας: Η ακόμα και το 150%. Το γεγονός πως σας προσέλαβαν δεν βάζει τέλος στη προσπάθεια σας. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αποδείξετε πως πήραν τη σωστή απόφαση προσφέροντας σας τη δουλειά. Σαν νέος πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά, ειδικά στην αρχή, ώστε να δείξετε την αξία σας. Είναι αυτονόητο πως πρέπει πάντοτε να δινεται το κάτι παραπανω σε κάθε εργασία.

7. Να επαναλαμβάνετε κάθε φορά το όνομα εκείνου που σας συστήνετε: Είναι λογικό τις πρώτες μέρες στη δουλειά να γνωρίσετε καινούργια πρόσωπα, πολλά καινούργια πρόσωπα. Κάθε φορά που σας συστήνετε κάποιος, είναι απολύτως απαραίτητο να θυμάστε το όνομα του, γι αυτό να το επαναλάβετε – από μεσα σας-  το όνομα του ώστε να αποτυπωθεί στη μνήμη σας, ακόμη καλύτερα γράψτε το και φροντίστε την επόμεη φορά να τον αποκαλέσετε με το αυτό. Εχει ειπωθεί πως η καλύτερη λέξη που θέλει να ακούει ένας άνθρωπος είναι το όνομα του.

8. Αποδεχτείτε τις «ιδιορρυθμίες» της εταιρείας: Μπορεί να μη καταλαβαίνετε τον περίεργο χαιρετισμό που έχει η ομάδα του ΙΛ5 μεταξύ της ή να μπει μπορείτε να χωνέψετε γιατί κάθε Παρασκευή πάνε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί για ποτά μετά τη δουλειά, αλλά κάθε εταιρεία δημιουργεί «έθιμα» που πρέπει να αποδεχτείτε και να τηρείτε στο μέλλον.

9. Διαβάστε τον κανονισμό της εταιρείας: Μαζί με το συμβόλαιο σας θα λάβετε και το βιβλίο με του κανόνες κάθε εταιρείας. Ξεκοκαλίστε το. Μάθετε και απομνημονεύστε τα πάντα. Δείτε τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε να μη βρεθείτε ποτέ αδιάβαστοι και ταυτόχρονα μάθετε ποιοί κανόνες της εταιρίας έχει γίνει παράδοση να μην εφαρμόζονται.

10. Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε: Είτε αυτό σημαίνει να μεταφέρετε φακέλους είτε να σηκώσετε το τηλέφωνο. Η προθυμία σας να βοηθήσετε θα κάνει ιδιαίτερα καλή εντύπωση στους συναδέλφους σας.