EXECUTIVE LIFE

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

«Στην επιτυχία δεν υπάρχουν δικαιολογίες, μόνο στην αποτυχία»

«Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο» Βενιαμίν Φραγκλίνος

Η αδράνεια είναι ένα από τα πιο συχνά και επαναλαμβανόμενα εμπόδια που περιορίζουν την εξέλιξη της ζωής. Αυτό το εμπόδιο δεν είναι ότι απλά σταματάει την πορεία της ζωής, αλλά σε πάει και κάμποσα βήματα προς τα πίσω. Και ενώ στην αρχή μοιάζει σαν προσωρινή κατάσταση, σαν να έχεις κολλήσει για λίγο, εξελίσσεται σε στασιμότητα που πάει από το κακό στο χειρότερο σχεδόν πάντα.

Μεγάλο μέρος του χρόνου των ανθρώπων που βρίσκονται σε αδράνεια, σπαταλιέται στο να βρούνε δικαιολογίες για τις οποίες μένουν αδρανείς. Αυτές είναι πέντε από τις πιο κοινές και τώρα που τις γνωρίζεις, μπορείς να τις εντοπίσεις και να τις αντιληφθείς αν βρεθείς ή βρίσκεσαι σε παρόμοια κατάσταση για να μην σε πάρει από κάτω και να βγείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την αδράνεια, ακόμη μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σου δείξουμε κι άλλους τρόπους πιο άμεσους και πιο κοντά στην δική σου ανάγκη.

Η έλλειψη υποστήριξης από τους άλλους ή η έγκριση τους. Η υποστήριξη ή η έγκριση των άλλων σίγουρα είναι χρήσιμες κι ενθαρρυντικές αλλά η μη ύπαρξη τους δεν χρειάζεται να οδηγεί στο να μην αναλάβεις δράση. Μπορείς να δράσεις και χωρίς να έχεις την υποστήριξη των άλλων. Καλό είναι να θυμάσαι πως συμβαίνει συχνά οι γύρω μας να μας υποστηρίξουν όταν βλέπουν πως πια κάνουμε κάτι ή όταν πια αρχίζουμε και έχουμε οφέλη από την ενέργειά μας, αν και τότε η βοήθεια τους είναι σχεδόν αχρείαστη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δεν τους αρέσει αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε ή νομίζουν ότι είναι λάθος αυτό που κάνουμε άσχετα από το τι είναι αυτό. Πάντα σε κάποιους αυτό που θέλεις να κάνεις μοιάζει λάθος αλλά αν σταματήσεις να παλεύεις γι’ αυτό θ’ αποδείξεις σίγουρα πως είναι λάθος. Εδώ είναι καλό να φέρνεις στον νου σου ανθρώπους που ήδη τα κατάφεραν σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Επιπλέον αν εσύ– και μόνο εσύ- ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει, ούτε έχεις και την ανάγκη κανενός πέρα από την δική σου ΘΕΛΗΣΗ.

Αξιολόγησε ΠΟΙΟΣ σου λέει τι και αποφάσισε το πόσο αυτό σε επηρεάζει. Φρόντισε να σε περιβάλλουν άνθρωποι θετικοί, ειλικρινείς και υποστηρικτικοί που θα σε επηρεάσουν θετικά για την πορεία των στόχων σου. Είναι δική σου δουλειά το να επιλέξεις ΠΟΙΟΣ επιτρέπετε να σου λέει την γνώμη του, στις δουλειές σου.

Δεν είμαι σίγουρος. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι εμπόδιο τους για την ανάληψη δράσης είναι ότι οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για το αν θα πετύχουν. Σίγουρο δεν είναι τίποτα σε αυτή τη ζωή, απλά κάποια μοιάζουν πιο πιθανά. Μα βέβαιο δεν είναι τίποτα. Αν περιμένεις να νιώσεις τόσο τέλεια ασφαλής για να ξεκινήσεις κάτι είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ξεκινήσεις ποτέ τίποτα αφού τελειότητα δεν υπάρχει. Μέρος της επιτυχίας είναι να αναπτύξεις την ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις δυσκολίες και τις αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι η ίδια η πορεία της ζωής.

Αν μείνεις σε διαρκή αναμονή μέχρι να νιώσεις 100% ασφαλής να ξέρεις πως το 100% δεν θα έρθει ποτέ. Φρόντσισε να εργάζεσαι για να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους, αλλά να ξέρεις εξαρχής ότι ποτέ δεν θα εξαφανιστούν εντελώς. Άλλωστε το μονοπάτι της επιτυχίας είναι στρωμένο με πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε καθημερινά και είτε με ταχύτητα, είτε με δεξιοτεχνία.

Θα το προσπαθήσω. «Θα το προσπαθήσω κάποια στιγμή» ή «Θα το κάνω στο μέλλον» είναι μια συνήθης δικαιολογία για να μην δεσμευτεί κάποιος προς έναν στόχο. Είναι ένας απλός τρόπος για να μην αναλάβεις την ευθύνη. Ξεκίνησε σήμερα αυτό που θέλεις να κάνεις και αγνόησαι το ΘΑ, γιατί σε εγκλωβίζει στο μέλλον που είναι κάτι αόριστο και μη εφαρμόσιμο. Συγκέντρωσε την προσοχή σου και την προσπάθεια σου στο τι κάνεις στο ΤΩΡΑ.

Το «Θα» είναι καλό να υπάρχει μέσα σε προκαθορισμένα όρια. Δηλ. «όταν Θα … τότε Θα, μέχρι την τάδε του μηνός» και μείνε απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό το χρονικό όριο. Μην σταματάς αν τα πράγματα δε πάνε όπως τα περιμένεις και συνεχίσαι να εργάζεσαι ενεργά για τους στόχους σου. Εργάσου στο εδώ και τώρα κι ας αποτύχεις. Αυτός που δεν προσπάθησε καν είναι σίγουρα αποτυχημένος.

Προσπαθώ: Είναι η πιο αγαπημένη δικαιολογία της αποτυχίας και πάντοτε συνοδεύεται από την δεύτερη πιο αγαπημένη της «θα» ειδικά όταν αυτές οι δύο μπλέκουν είναι το επιστέγασμα των δικαιολογιών και της αδράνειας. «Θα προσπαθήσω να καθαρίσω στο δωμάτιο μου, γιατί θα με πνίξουν τα ρούχα μου». Δηλ. ολόκληρη η πρόταση στον αόριστο και «Θα» και «Προσπαθήσω» Τι σημαίνει «θα προσπαθήσω;» Να το καθαρίσεις το δωμάτιο ή να μην το καθαρίσεις και να παραμείνει ακατάστατο. Κανείς στην ιστορία του πλανήτη, δεν «προσπάθησε» ποτέ να καθαρίσει το δωμάτιο του – είτε το έκανε, είτε όχι.

Η λέξη «προσπαθώ» προϊδεάζει για αποτυχία, γιατί εμπεριέχει σημαντικό βαθμό αποτυχίας. Η λέξη «προσπαθώ» χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει αναμονή ήττας. Δεν μπορείς να λες ότι «θα προσπαθήσεις» και ταυτόχρονα ότι «θα αντιμετωπίσεις τον χαλασμό του δωματίου» αλλά ΝΑ τον αντιμετωπίσεις θαρραλέα, με μεθοδικότητα. Συνήθως η λέξη «προσπαθώ» συνοδεύεται από το «θα», σπάνια λες «να προσπαθήσω να …» συνήθως λες «θα προσπαθήσω να …»

Μπορώ να σου εγγυηθώ, ότι Αν Προσπαθήσεις, δεν πρόκειται να έχεις κανένα αποτέλεσμα, ή στην καλύτερη περίπτωση μπορείς αφού προσπαθήσεις, να έχεις ένα ασήμαντο αποτέλεσμα. Σκέψου πως δεν προσπαθείς να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι – απλά σηκώνεσαι. Δεν προσπαθείς να αναπνεύσεις, να σκεφτείς, να φας, απλά το κάνεις χωρίς σκέψη. Αυτό είναι η ΘΕΛΗΣΗ. Απλά θέλεις να φας και τρως, θέλεις να κοιμηθείς και κοιμάσαι, θέλεις να αναπνεύσεις και απλά το κάνεις. Για να επιτύχεις ένα στόχο, δεν προσπαθείς να το κάνεις, απλά το κάνεις.

Δεν έχω χρήματα. Τα χρήματα δεν είναι πάντα απαραίτητα σε όλα. Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημά σου είναι ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα, πρέπει πριν κάνεις το πρώτο σου βήμα να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για το πόσα χρήματα απαιτούνται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου σου. Διαπραγματεύσου με πιθανούς χρηματοδότες, παρουσίασε το σχέδιο σου με πάθος και αποφασιστικότητα και θα βρεις την στήριξη που χρειάζεσαι. Είναι σημαντικό να παθιάζεσαι εσύ με τον στόχο σου για να παθιαστούν και οι άλλοι μαζί σου.

Δεν ξέρω πώς. Αυτή είναι μία από τις χειρότερες δικαιολογίες και ειδικά σήμερα, την εποχή της δωρεάν πληροφορίας. Σίγουρα είναι αδύνατο να γνωρίζεις τα πάντα, αλλά αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρεις για να ξεκινήσεις ή για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, πρέπει να επενδύσεις στην εκπαίδευση σου σε αυτό είτε με τη μορφή του χρόνου, είτε με χρήματα ή και τα δύο.

Το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη πηγή γνώσης. Πολλές πληροφορίες και γνώσεις για αυτό που χρειάζεσαι μπορείς να τις πάρεις δωρεάν. Για κάποιες άλλες θα χρειαστεί να πληρώσεις. Το ζητούμενο είναι να ασχοληθείς ενεργά να μάθεις πως μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις, να ξεδιαλέξεις την πληροφορία που σου είναι χρήσιμη, να την θέσεις σε εφαρμογή να μετρήσεις τα αποτελέσματα και να συνεχίσεις βήμα – βήμα.

Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες – δικαιολογίες που κάνουν τους ανθρώπους να μην αναλαμβάνουν δράση. Μην σπαταλάς την νοημοσύνη σου στο να βρίσκεις δικαιολογίες χρησιμοποιώντας μάλιστα τις λέξεις που εντείνουν και δυναμώνουν την αδράνεια, αντ’ αυτού χρησιμοποίησε λέξεις που ενδυναμώνουν την θέληση σου και σε κάνουν να δρας, πάντοτε προς τον στόχο σου. Εδώ να υποθέσω, πως έχεις ξεκάθαρο και μετρήσιμο στόχο!

Το Πάθος είναι η κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση που θα σε βοηθήσει πιο πολύ, ακόμη κι αν δεν έχεις  κανέναν να σε υποστηρίζει. Ξόδεψε το μυαλό σου στην ίδια την ζωή και στο να αναθερμαίνεις τον εσωτερικό σου εαυτό. Δυστυχώς πολλές φορές ο άνθρωπος ταξιδεύει στη ζωή του δικαιολογούμενος για το παρελθόν, παραπονούμενος για το παρόν και φοβούμενος για το μέλλον και βλέποντας τι πετυχαίνουν οι άλλοι άνθρωποι, δικαιολογεί την αποτυχία του με χιλιάδες δικαιολογίες.

Εδώ στο businesslife.gr βρίσκονται πολλά άρθρα επιτυχημένων οικονομικά ανθρώπων, είτε δισεκατομμυριούχων, είτε ανθρώπων της διπλανής σας πόρτας, όλοι τους ξεκίνησαν με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο και με κάμποσες αποτυχίες, διάβασε και θα δείς.  Υπάρχουν τρόποι και τεχνικές απλές και εύκολες που βοηθούν τον άνθρωπο να υπερνικήσει τα εμπόδια – δικαιολογίες στο μονοπάτι της ζωής του και της εργασίας του. Ειδικά αν βρίσκεσαι στην θέση του να δημιουργήσεις ένα νέο προϊόν ή μια επέκταση της επιχειρήσεις σου είναι σημαντικό να έχεις τις σωστές πληροφορίες ενθάρρυνσης και κατεύθυνσης.

Επικοινώνησε να βρούμε μαζί πως θα διαβείς την επιτυχία.
• businesslifegr@gmail.com
• 693 088 4704 (18:00 – 20:00)